Moj fant ni veren. Kaj pa zdaj?

uzaljen_par

Ljubezen pač ne izbira glede na vero. A marsikateri par se razide prav zato, ker je eden veren, drugi pa ne – in je razlika prevelika. Dejstvo, da fant in punca nista iste vere, je močna preizkušnja za odnos, a hkrati situacija, v kateri se ob upadu vernosti med mladimi sreča vse več parov. Hoditi celo življenje k maši sam(a) ali poskušati spreobrniti drugega? Kako vzgajati otroke? Kaj vama sploh pomeni zakonska zveza? Kako se uskladiti v pomembnih življenjskih in moralnih vprašanjih?

Večji del parov se odloči med živeti v veri in živeti brez vere. Lahko “zmaga” tisti, ki je bolj goreč. To seveda pomeni, da tudi dva negoreča kristjana z vsemi zakramenti prav lahko izbereta življenje brez vere. Prvi predpogoj, da je to vajina dilema, torej je, da eden vero resnično želi živeti. Da mu je pomembna in si brez nje ne predstavlja življenja.

Kako naprej?

Najprej velja povedati, da vama lahko uspe. Tudi neverni so ljubeči, spoštljivi, skrbni, prijetni in čudoviti ljudje! Izkušeni pravijo, da je morda celo bolje, če je partner spoštljiv ateist, kot mlačen katolik.Poznam pare, kjer je eden goreč katolik, drugi pa ateist, pa zakon živi, družina funkcionira. Marsikdo se je v zakonu (ali pred njim) tudi že spreobrnil.

A če se partner spreobrne, se bo spreobrnil sam. Seveda je drugi pri tem lahko močna opora, a če človeka ob tebi ne prepriča tvoje življenje, če se za vero ne odloči sam, potem ga ne bodo prepričali vsi argumenti in prepričevanje.

Pogovor in še več spoštljivega pogovora

Sicer pa potrebujeta jasne in poglobljene pogovore o veri. Te bo drugi spoštoval v tem neločljivem delu tebe? Kako ti bo pri tem prihajal naproti? Kako boš ti sprejemal(a) njegovo nevero? Bosta skupaj molila in hodila k maši ali bo to morda vse življenje živel le eden? Kako se bosta ob tem počutila? Kako bosta praznovala praznike, bo v vajinem domu visel križ ali ne, kako bosta vzgajala otroke?

Pomembno je, da pri vseh vprašanjih, ki se vama zastavljajo, prideta do soglasja, ob katerem bosta mirna oba. Če si življenja kompromisov in prilagajanja na tem področju že v startu ne predstavljata, potem se je bolje raziti.

Ni pomembna nalepka, ampak vsebina

Marsikdo zaradi zahtevnosti takšnega odnosa odsvetuje hojo vernih in nevernih. Če je namreč tvoja identiteta samo v Kristusu, bo tvoje življenje samodejno prišlo v konflikt z neverujočim dekletom ali fantom, je nekdo nekoč dejal meni.

Tudi Sveto pismo je glede tega ostro. Pavel tako piše: “Ne dajte se vpregati v jarem z neverniki. Kaj imata namreč skupnega pravičnost in nepostavnost? Kakšno občestvo ima luč s temo? Kakšno je soglasje med Kristusom in Beliárjem? Kaj imata skupnega verujoči in neverujoči?”

Nekdo, ki ne veruje, ti bo namreč težje pomagal prihajati bližje Bogu. Verjetneje je, da te bo od njega oddaljeval.  Še posebej, če se še sam iščeš in je tvoja vera bolj tleča vžigalica kot ogenj.

Ob tem velja poudariti, da nalepka “veren” ali “neveren” ni najbolj bistvena. Žal obstajajo mnogi zakoni “vernih” kristjanov, ki ne odsevajo ničesar Božjega in nobene vere. Pa četudi so ti zakonci lahko vsako nedeljo pri maši. Paleta vere in nevere je torej lahko zelo široka in raznobarvna. Izkušeni pravijo, da je morda celo bolje, če je partner spoštljiv ateist, kot mlačen katolik. Pri tem vprašanju sta tako ključna ljubezen in spoštovanje med vama.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja