Miškolinček: zgoščenka, kjer zaslišiš celo utripanje otroškega srca pred rojstvom

Thumbnail

Pred nekaj leti je naša babica svoje vnuke razveselila s posebnim Miklavževim darilom – podarila jim je zgoščenko Miškolinček.

Meni takrat še čisto neznane pesmice (babico so k nakupu uspešno prepričali na radiu Ognjišče) so zelo hitro postale redna spremljava naše družine v avtomobilu in doma, med igro in delom, med rajanjem in umirjanjem ob večerih …

Še danes sem posebej hvaležna, ko pomislim, kako je ena od pesmic – ta, ki je dala zgoščenki tudi naslov – vedno znova umirila našo dvomesečno punčko ob najhujših krčih; in kako je bila pesmica Vlakec pri našem triletniku tako priljubljena, da je postala kar družinska »himna« …

Zakladnica kvalitenih avtorskih otroških pesmic …

Zgoščenka je izjemna zakladnica 15 avtorskih otroških pesmic in hkrati odličen didaktični pripomoček.

Avtorica Damjana Urh pravi, da je pesmice začela pisati za svoje tri deklice, saj jim je želela skozi glasbo približati lepoto stvarstva in zanimivosti, ki nas vsakodnevno obkrožajo.

 

Pesmi so poslušljive in hkrati prav posebne, saj prinašajo raznolike tematike, domiselno pristopajo k učenju števil, dni v tednu, izrekom sičnikov in šumnikov, posrečeno vpletajo rabo onomatopoetskih zvokov za predstavitev predmetov in živali (npr. tuturututu za vlak, bzzz za čebelo ipd.) in še in še.

V eni od pesmic (Miškolinček) bomo slišali celo bitje dekličinega srčeca pred rojstvom, ki je bilo posneto s pomočjo ultrazvoka.

Pesmice so na določenih mestih hudomušno vzgojne (Pojejmo tole jabolko, njam njam njam, pustimo pa bonbončke, fuj fuj fuj) in na drugih skoraj pretresljivo izprašujoče vest (Ni važno, če si bel al’ zelen, le da si v srcu pošten). Marsikatera pesem gane do srca tudi starše (bom rož’ce nabrala, jih mamici dala, da bo veselo to njeno srce).

Izvedba pesmic je na visoki kvalitetni ravni, z vključitvijo mnogih instrumentov, s primernimi glasbenimi obsegi za otroške glasilke ter zaradi prijetnega zvena otroškega petja (deklice otroškega zbora s svojo naravnostjo glasov in hkrati natančnim posluhom prijetno dopolnjujejo kvaliteto posnetkov) pa Miškolinček postaja prava mala glasbena mojstrovina.

… in idej za igro in animacijo ob poslušanju

Spremljevalna knjižica, ki prinaša besedilo pesmic skupaj z akordi, je hkrati nekakšen priročnik za starše in učitelje, saj predlaga precejšnjo mero predlogov za animacijo ob posameznih pesmih.

Ob branju in prakticiranju »Miško-iger«, ki jih je avtorica pripravila ob večini pesmi, lahko občudujemo avtoričino prekipevanje idej za dejavnosti ob pesmicah, ki jim ni konca in sem prepričana, da lahko s kavča premaknejo še tako utrujene starše, da bodo zaplesali in se ob pesmi zaigrali skupaj s svojim otrokom.

Igre nam prinašajo ideje iz področja motorike, (pred)matematičnih operacij, jezika, govora in služnega zaznavanja ter socialno-čustvenega področja.

Glasba, ki jo sooblikuje celotna družina

Miškolinčka skupaj z avtorico sooblikuje njena celotna družina, torej še mož in tri hčere, ter dekliški pevski zbor.

Ker je med otroki zgoščenka postala pravi hit, se je iz nje rodila tudi interaktivna glasbeno animacijska predstava, ki jo sooblikujejo celotna družina Urh, prijatelji in deklice pevskega zbora, ki sodelujejo tudi na zgoščenki.

Avtorica jo opisuje kot predstavo, kjer se povežeta umetnost in pedagogika, kar lahko potrdimo tudi za zgoščenko. Glasba, gibanje, gledališče, učenje in vzgoja si podajo roke v celostnosti Miškolinčkovega pristopa.

Priljubljenost Miškolinčka dokazuje tudi dejstvo, da je zgoščenka izšla že v dveh izdajah. Vsekakor priporočam njeno redno uporabo tako otrokom kot staršem skupaj z njimi!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja