Najmanjši duhovnik na svetu

Foto: Facebook

Ali ste vedeli, da so legendarne legokocke igrača, ki ima poleg vseh ostalih kvalitet, ki trenirajo možgančke in prste malih in velikih otrok, tudi odličen katehetski pripomoček?

V naši družini se je začelo čisto spontano: ko z otroki na veliki petek nismo mogli k obredom, želeli pa smo bdeti ob Božjem grobu, smo ga zgradili iz kock. Zraven je nastala še Kalvarija, nato pa se je vsa velikonočna skrivnost spontano in precej razigrano odvijala tudi v naši igralnici. Najbolj smo se zabavali, ko smo iskali obrazke za pretresene vojake ob odprtem grobu …

Otroci so tudi zaradi tega lažje sledili obredom v cerkvi, ob kakšnem stavku iz evangelija pri maši pa smo se hudomušno spogledali, ko smo se spomnili kakšnega prizora v naši igri. Pa otrok še zdaleč ni raztresalo, ampak prej poglobilo njihovo (in moje) doživljanje velikonočnih dogodkov.

»Kako to, da v Legolandu ni nobenega duhovnika?«

Na genialno idejo ob kockah Lego je prišel Stephen Mass s svojo ženo Jennifer, ki je za najstarejšega od svojih petih otrok iskal darilo ob prvem svetem obhajilu. Danes je vodja družinskega podjetja  »Domestic Church Supply Co.«, ki ponuja en izdelek: komplet Lego, ki mašno skrivnost prinaša v dnevne sobe družin po svetu.

Uspešna zgodba se je razvila iz premišljevanja, kaj podariti 10-letnemu sinu Leopoldu, ki ga vsi kličejo Leo. Ko je namreč njun najstarejši sin pristopil k prvemu svetemu obhajilu in sta starša iskala darilo zanj, ju med običajnimi darilci, kot je rožni venec, nabožni predmeti in podobice, ni nič od tega resnično nagovorilo kot nekaj, kar bi sinu veliko pomenilo.

Leu, ki je strasten navdušenec nad legokockami, sta želela podariti komplet Lego, ki bi ga lahko uporabil za prikaz maše, a kaj takega ni obstajalo. 39-letnega Stephena in 42-letno Jennifer je presenetilo: »Kako to, da v Legolandu ni nobenega duhovnika?«

Ko celotna družina začne ustvarjati …

Nekako spodbujen s tem vprašanjem je Stephen leto in pol brskal po sinovih škatlah z legicami in začel kombinirati različne sestave kock. Leovo prvo obhajilo je medtem prišlo in tudi že minilo, a Stephen je še kar preizkušal miniaturne oltarje in ambone, ter naredil kakšnih osem ali devet verzij tabernaklja in legokock.

Komplet »Oče Leopold« skuša tudi detabuizirati verske obrede in pokazati otrokom, da je maša in duhovništvo del naše vsakdanjosti.Ker je želel, da bi bil komplet res popoln, je Stephen našel celo nekoga, ki je natisnil bel kolar (poseben ovratnik, ki ga s srajco nosijo duhovniki) na črno oblečeno figurico Lego ter zlate odtise na knjige Lego in tako ustvaril lekcionar (knjigo beril in evangelijev) ter Rimski misal (mašno knjigo).

V trgovinah z blagom je pričel iskati blago za mašna oblačila, saj je iskal lahki material, ki bi se lepo podal majhni figuri. Kar je iskal, je našel v športni tkanini Nike, kjer so tkanino za ta namen posebej narezali z laserjem.

Projekta se je lotila kar vsa družina (starša vseh pet otrok šolata doma) tako, da so si vsakič, ko so obiskali kakšno cerkev, delali zapiske; otroci in njihovi prijatelji so vršili delo svetovalcev in preizkusili prvo različico navodil za sestavljanje.

Rojstvo paketa »Oče Leopold obhaja mašo«

Kmalu je projekt prerasel stene njihovega doma in ko so v zvezi z avtorskimi pravicami ugotovili, da po doktrini prvega prodajalca (koncept omejitve avtorskih pravic, ki se prakticira v Ameriki) po tem, ko je bil produkt kupljen, izvorni oblikovalec nima več besede pri tem, kaj se z njim dogaja, dejansko ni bilo več ovir za nadgradnjo.

Iz čisto entuziastičnega projekta je nastala prava aktualizacija katoliške liturgije in uspešno misijonsko poslanstvo. Stephen je v spletni trgovini BrickLink, kjer lahko navdušenci nad legokockami od zbiralcev po vsem svetu nabavljajo vsemogoče količine kock specifičnih velikosti, oblik in barv, naročil sestavine in z Jennifer sta vsako noč, ko so otroci zaspali, sestavljala komplete. Preko socialnih omrežij se je komplet, ki sta ga poimenovala »Oče Leopold obhaja mašo«, razširil po katoliških trgovinah po vsej Ameriki in Združenem kraljestvu.

Še par podrobnosti: komplet je zapakiran v za to oblikovani škatli in navodili za sestavljanje (pri čemer pa noben od teh artiklov ne nosi logotipa Lego, čeprav komplet vsebuje 174 pristnih legokock).

Našli boste tri modificirane kocke, to je za kolar, lekcionar in Rimski misal, ter mašna oblačila – zelen, bel, vijoličen in rdeč mašni plašč. Križ na tabernaklju je npr. iz staromodnih osi za kolo. Ljubki svečniki so izdelani iz drobnih teleskopov Lego. Poleg tabernaklja, oltarja, ambona, sedeža za mašnika in mizice za odlaganje so vključeni še vrčki, posoda za lavabo (umivanje rok duhovnika), patena s hostijami, kelih, sveče in večna lučka. Komplet vsebuje celo majhno kost, ki služi kot svetnikove relikvije znotraj oltarja. Skratka, Massovi so mislili na vse.

Navdih: sv. Leopold Mandič

Pa še ena meni zelo ljuba podrobnost: ime kompleta, »Oče Leopold«, je navdihnil sv. Leopold Mandič, 162 centimetrov veliki hrvaški duhovnik in znani spovednik ter zavetnik njihovega Lea.

Iz vseh dejstev in tudi njunega pričevanja je razvidno, da je prvi cilj zakoncev Mass na svež in iznajdljiv način krepiti vero svojih fantov. Komplet »Oče Leopold« skuša tudi detabuizirati verske obrede in pokazati otrokom, da je maša in duhovništvo del naše vsakdanjosti.

Družina Mass pa že razmišlja naprej: za letošnjo pomlad so načrtovali izdajo kompleta s spovednico in sčasoma še linijo mini-figuric svetnikov, papežev ter škofov, na njihovi facebook strani pa že napovedujejo nov komplet, ki predstavlja pomen zakramenta svete spovedi.

Foto: domesticchurchsupply.com, arhiv družine Škoberne, holyheroes.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja