Maria Montessori – dokumentarni film

Vir: zajem zaslona/RTV dokumentarec o Marii Montessori

Pred dnevi (4. 2. 2023) je RTV Slovenija predvajala italijanski dokumentarni film o Marii Montessori (1870-1952), ustanoviteljici montessori pedagogike, ženski, ki je verjela, da lahko z drugačno vzgojo otrok spremeni svet.

Montessorijeva je bila ena prvih diplomantk medicine v Italiji. Še bolj pa je bila znana po izjemnih uvidih in poznavanju otrokovega razvoja v prvih letih življenja. Njen pristop do otrok je bil takšen, ki ga prej niso poznali, žel pa je tudi veliko uspehov. Zaradi tega sta jo občudovala tudi Freud in Ghandi. Njena življenjska pot je bila izjemna, netipična, celo pustolovska, nenehno v nasprotju z družbenimi konvencijami in omejitvami, ki sta jih postavljala njen čas in njena država.

Ravno v tej luči jo oriše pričujoč dokumentarec: Mario kot intelektualko, vizionarko, pedagoginjo, popotnico, pričevalko za mir, tudi feministko (borila se je predvsem za enakopravnost žensk, ko le-te še niso imele volilne pravice, so bile za isto delo plačane manj ter nasploh težje dostopale do izobrazbe). V zadnjem delu dokumentarca pa je predstavljena tudi kot babica. Tekom zgodbe izvemo tudi, zakaj je svojega sina sprva morala dati v rejništvo, kasneje pa je postal njen tesni sodelavec.

Skozi različne »slike« spoznamo Mariin bogat, pa tudi zapleten značaj. Še bolj pa njeno notranjo moč, odločnost, genialnost in revolucionarnost.

“Narava je najboljši učbenik na svetu.” (Maria Montessori)

V dokumentarcu spregovorijo tudi različni ustanovitelji montessori šol po svetu (Indija, ZDA, Španija itd.), nekdanje učenke šole montessori, prav tako pa njena pravnukinja, ki živi na Nizozemskem. O sami montessori pedagogiki izvemo le posredno, predvsem preko posnetkov otrok, ki se učijo znotraj montessori okolij.

Dokumentarec, ki navdihne, saj prikaže zgodbo o uspehu, ki je nastal v družbeno neugodnih okoliščinah. Ali kot je Maria Montessori sama rekla: “Odmaknila sem nekaj grud in namesto žita odkrila zlato.”

Ogledati si ga lahko v arhivu RTV: POVEZAVA

Več o montessori vzgoji v prvih letih otrokovega življenja si lahko ogledate v video oddajah z montessori pedagoginjo mag. Mojco Košič:

 

1. Video o prvem temelju motessori pedagogike: Spoštujete svojega otroka?

2. Video o ustvarjanju montessori okolja: Kako urediti dom po meri otroka?

3. Video o pomenu otrokove koncentracije: Koliko igrač otrok zares potrebuje?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja