„Mamini možgani so kot brskalnik z 2869 odprtimi zavihki“

vir: freepik.com

Mamini možgani – veliko zabavnega je že bilo napisanega o tem, kaj vse se prepleta v njih vsako minuto dneva! Ena izmed najboljših misli je recimo tale: Želite vedeti, kako so videti mamini možgani? Potem si predstavljajte brskalnik z 2.69 odprtimi zavihki!

Resnica ni daleč od tega. Mnogo mam poroča o tem, da so preobremenjene z vsem, na kar morajo misliti (pa tu sploh ne štejejo vseh službenih obveznosti). In katere tematike se v grobem izmenjujejo?

Urniki, urniki!

Za vsak dan posebej vemo, kdaj morajo biti otroci v šoli, kdaj šolo končajo, kdaj gre kateri od otrok na plesne vaje, na nogomet, na plezanje, na verouk. Četudi jih peljejo in pobirajo možje, jih navadno sproti obveščamo o tem, kje morajo biti ob določeni uri.

Zobozdravniki in okulisti

Mame naročamo otroke k zobozdravniku, okulistu, na redne preglede za alergije. Če me, mame, tega ne uredimo, ni urejeno. Izpolnjujemo prijavnice za fotografiranje v šoli in vemo, kdaj pišejo kakšen test. Seznam datumov, na katere ne smemo pozabiti, se nikoli ne konča.

Pakiranje

Odhajate na dopust? Nihče razen nas ne pomisli na to, da bo lahko tam pretoplo ali premraz, da lahko tam kdo zboli, da se tudi na počitnicah čisti zobe, da bomo potrebovali osebne dokumente.

Prazniki

Ti so najboljši. Kdo poskrbi za vso čarobnost okoli božiča? Mame. Kdo je pokonci do dveh ponoči, ko printa ideje za velikonočno ustvarjanje? Mame! Prazniki od nas zahtevajo ure razmišljanja, planiranja, nakupovanja, pisanja seznamov daril in voščilnic (za katere smo, mimogrede, izključno me odgovorne, da se sploh ustvarijo, napišejo in razpošljejo) in okraševanja doma. Vsak praznik, vsako leto znova je vse na nas, sicer bi dom in vzdušje bila jako borna.

Šola

Skrbijo nas ocene naših otrok, skrbi nas, če znajo dovolj za naslednji test. Skrbijo nas socialni stiki otrok in njihovo počutje med vrstniki. Spremljamo, kdaj imajo kakšen naravoslovni ali športni dan, kdaj je potrebno naročiti učbenike in kupiti nove zvezke, kdaj so kakšni nastopi.

Hišni ljubljenčki

Je potrebno kupiti hrano za psa? Mimogrede, je kdo psa danes že sploh peljal na sprehod? Je kdo zadnje čase očistil mačje stranišče? Ali hrčkovo kletko?

Družabno in aktivno življenje naše družine

Mame organiziramo vsa družabna srečanja, vse obiske, obiske prijateljev naših otrok in posebne dogodke (rojstne dneve, obletnice, …). In – kdo daje pobude in ideje za popoldansko kolesarjenje in nedeljske izlete?

Oblačila in obutev

Mame smo tiste, ki opazimo, da se hlačnice kar naenkrat končajo visoko nad gležnji. Mame opazimo pošvedrane in premajhne čevlje. Mame smo tiste, ki organiziramo nakup večje konfekcije in iz omar izpraznimo premajhne stvari. Mame pozno jeseni vemo, da otroci potrebujejo nove bunde in zgodaj spomladi zimske čevlje zamenjamo za letnemu času primernejše.

Stalno se sprašujemo, kaj naj …

Naj že uvedemo gluten v prehrano? Naj zapustimo trgovino s tem kričečim otrokom? Naj dovolimo pogledati še eno risanko? Naj odgovorimo? Tisoč je dilem, s katerimi smo soočene tekom dneva in vsaka predvideva takojšnjo reakcijo.

Stalne skrbi

Stalno smo (upravičeno ali neupravičeno) v skrbeh – glede varnosti, glede zdravja, glede doseženih mejnikov, glede njihovega razvoja, glede njihovega spanja, hrane, časa za zasloni, vedenja. Praktično glede vsega.

Zgoraj omenjene in še mnoge druge stvari se mamam nenehno, ampak res nenehno motajo po glavah. Celo na videz najenostavnejše stvari zavzemajo prostor in obremenjujejo naše misli. Saj ni čudno, da smo včasih pozabljive!

In kaj pomaga? Naložiti več odgovornosti otrokom? Več stvari zapisati? Deliti vse to z možem? Ne verjamem. Kajti mame smo pač mame – večno premlevajoče organizatorke, ki menimo, da bi se brez nas sistem sesul. Morda bi se pa res ;).

Vir: www.todaysparent.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.