„Mami, zakaj očetu ne stojiš ob strani?“

Vir: Pixabay

Moj mož je računovodja. Kar pomeni, da se en mesec v letu vse njegovo življenje od zgodnjega jutra do poznega večera vrti okoli zaključnih računov. V tem mesecu smo doma le redko deležni njegove prave prisotnosti, kar še najbolj občutijo otroci.

Ko smo tako ob zaključku nekega dne (spet) sami sedeli pri večerji in se pogovarjali o tem, kako zelo ga v teh dneh pogrešamo, je naš šestletnik začel zmajevati z glavo in mi rahlo obtožujoče navrgel: „Veš kaj, mami, to ni v redu. Ti si mu obljubila, da mu boš vedno stala ob strani, zdaj pa, ko ima tako veliko dela, sploh nisi ob njem.“

In iz te otroško preproste obtožbe se je nepričakovano razvil pogovor o tem, kaj pomeni stati ob strani.

Najprej smo seveda razčistili, da stati ob strani ne pomeni stati poleg. In da v tem mesecu še kako dobro stojim možu ob strani s tem, da poskrbim, da je doma „vse pod kontrolo“.

Počasi je začel prikimavati. In počasi, potem pa vse hitreje, so začele deževati ideje o tem, kaj vse pomeni stati ob strani.

Seveda stati ob strani pomeni objeti. Poljubiti. Prijeti za roko. Se z nekom sprehoditi. Poslušati – v živo ali preko tehnologije in neskončnih kilometrov.

A stati ob strani pomeni tudi poskrbeti za stvari, ki jih nekdo v nekem trenutku ne zmore.

Stati ob strani pomeni tudi poskrbeti za stvari, ki jih nekdo v nekem trenutku ne zmore.

Pomeni, da včasih ne podpiraš samo enega stebra doma, ampak je potrebno podpreti dva, tri, včasih vse štiri. Da se drugi lahko s popolnim zaupanjem, da bo vse v redu, osredotoči na svoje delo. Včasih pa stati ob strani pomeni, da podpreš vse štiri stebre samo zato, da si drugi zgolj odpočije.

Stati ob strani pomeni ne godrnjati in nalagati dodatnih bremen v času, ko je drugi že tako obremenjen. Pomeni kakšno (sebično) idejo in (rešljivo) težavico tudi zamolčati in počakati z njo na boljše čase.

Pomeni brez pripomb in pritoževanja narediti stvari, za katere običajno nisi zadolžen.

Stati ob strani pomeni pripraviti za večerjo obrok, zaradi katerega se bodo nekomu po napornem dnevu zasvetile utrujene oči. Pa čeprav ta obrok tudi sam včasih pripravljaš z utrujenimi očmi.

In pomeni vse to opraviti s hvaležnostjo v zavedanju, da je z isto skrbnostjo in ljubeznijo drug pripravljen tebi stati ob strani.

Stati ob strani pomeni razumeti. In včasih je čisto dovolj, da sprejmeš, da ti ni potrebno vsega razumeti.

Pomeni prepoznati, kako pomagati. Se o tem pogovoriti. Kajti včasih tudi samo mislimo, da odlično stojimo ob strani, pa smo bolj kot ne le v napoto in dodatno breme.

In včasih stati ob strani pomeni tudi samo biti tiho …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja