Mame, ki delajo od doma: “To je naša (zabavna) realnost”

V času zaprtja šol je marsikdo spoznal, da delo od doma v povezavi z vso skrbjo za družino pač ni „mala mal’ca“. Zato se na današnji, svetovni dan podjetnic, poklanjamo predvsem tistim podjetnicam – mamam, ki hkrati držijo pokonci stebre svojega podjetja in svojih družin, pri tem pa večinoma držijo vse niti v rokah kar iz zavetja lastnega doma.

Če bi lahko z eno samo fotografijo povzeli situacije, v katerih se dnevno znajdejo mame podjetnice, bi ena takšnih gotovo bila ta, ki je lani septembra preplavila splet.

Znanstvenica Gretchen Goldman se je po situaciji, v kateri se je znašla, namreč odločila, da trenutek realnosti deli z drugimi.

Goldmanova je raziskovalka na Inštitutu Center for Science and Democracy, kjer trenutno opravlja specializacijo na področju klimatskih razmer. Zaradi njenega velikega prispevka k omenjeni tematiki jo je ekipa CNN povabila v eno od oddaj, da bi sodelovala v pogovoru na temo zadnjega srečanja vodilnih iz združenja National Oceanic Atmospheric Administration. Okolje njenega javljanja pa je bilo vse prej kot idealno, saj je tudi mamica dveh majhnih fantkov.

Odločila se je, da realnost svojega trenutka deli javno in fotografijo, na kateri sta levo in desno ujeta dva istočasna trenutka z drugih zornih kotov, pospremila z besedami: „Bom kar iskrena.“

Podobni prizori pa niso redkost niti v slovenskih družinah. Ker uspešnih mam podjetnic tudi v Sloveniji ne manjka, smo jih povprašali, kako one krmarijo med delom v lastnem domu in družino. Z nami so delile zabavne prigode, ob katerih se boste gotovo prepoznali tudi vsi tisti, ki ste delo od doma izkusili zgolj v času zaprtja šol.


„Ko sem zjutraj vstala, sem na pultu zagledala oškrebljano testo za poročno torto. Miši? Joj, ne, to gre za celo nadstropje, tega ne morem uporabit, takoj se moram lotiti ponovne peke! Nekaj sekund zatem se prikaže moj dvoletnik in po sledi drobtinic med njegovimi prsti uganem, da si je sam pripravil zajtrk. Jej, očitno potrebujem višje pulte!” (Helena Rozman, helenca.si)

“Dostava poročne torte že tako ni mačji kašelj, ampak šparovna in pogumna kot sem, sem dostavo v prestižen Grand Hotel Portorož želela združit z družinskim dopustom. Začuda se je mož strinjal in tako je ob našem prihodu pred omenjeni hotel organizatorka porok skoraj omedlela. Najprej je zagledala družinski avto, v njem trije otroci, kovčki ob njihovih nogicah, vsak s še eno potovalko v rokah, truga na strehi … in potem izstopim jaz, glamurozna mamica v visokih petkah in s prelepim trebuščkom v zadnjem mesecu nosečnosti. Ker sem videla njen zaskrbljen obraz, sem pohitela do prtljažnika ter ji ponudila pogled na ohlajeno belo lepotico, ki jo je čakala le še finalna okrasitev. Ni se zgrudila ne torta ne organizatorka, sem pa med delovnim osebjem v tistem večeru postala center zanimanja.” ((Helena Rozman, helenca.si)

„Zelo sem vesela, da sem „sam svoj gospodar” in da lahko doma delam več stvari hkrati. Je pa mnogokrat težko, ko se s s telefonom skrivam po sobah ali okoli hiše in iščem mir. Težko je, ko snemam in mi tik pred koncem zahtevnega posnetka nekdo zakriči pred vrati – in je potrebno začeti še enkrat. In večkrat se zgodi, da ko se usedem za računalnik, dobim še dva “prisedka” na kolena … Ko sem bila še v “klasični službi”, po več ur od doma, je bilo zagotovo lažje, a sem kljub temu rajši doma, obkrožena z vsem kar prinese dan.“ (S. K.)

„Ker je moje delo od doma, je večkrat zanimivo. Pri barvanju mi najmlajša rada pomaga. Kadar imam telefon, pa potrebuje naenkrat vse – mleko, vodo, kruh, igračo … praktično vse, kar ji ni na dosegu rok.“ (Mojca Buh, www.mmwood.si )

„V moji pisarni imamo tudi dodaten hladilnik. Sicer sem v pisarni vedno zaklenjena in dogovor je, da lahko kdo med sestanki potrka samo, če gori hiša 🙂 Med tem sestankom pa je eden od otrok trkal in trkal in vztrajal, da potrebuje sir iz hladilnika. Ker pa je bil sestanek večerni, sem šla že pred tem pod tuš in se oblekla samo od pasu navzgor. Nadrejeni na drugi strani zoom okna je vztrajal, naj vendar dam sir otroku iz hladilnika, jaz pa sem vztrajala, da to res ni nujno in da bo pač počakal (še eno uro). Ko bi le vedel, da ni bila težava v sinu ali siru, ampak v mojih golih nogah.“ (Iz razumljivih razlogov bi gospa rada ostala anonimna 🙂 )


Mirno lahko zaključimo, da mamam, ki delajo od doma, pač ni dolgčas. Zato jih nikdar, res nikdar ne vprašajte, zakaj se sredi dneva ne morejo dobiti z vami. Nikoli jim ne povejte, da so res srečnice, ker lahko toliko dodatnega časa preživijo z otroki in ker lahko vsa hišna opravila opravijo mimogrede. In jim nikdar (na glas) ne zavidajte, kako veliko prostega časa imajo (in ne omenjajte, da lahko gotovo zjutraj dlje spijo). Raje jih pohvalite. In povabite na kavo ali sprehod v večernih urah, ko se jim dan nekoliko umiri.

vir: cafemom.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja