Madžarska: zatiranje žensk ali poizkus humanizacije človeškega zarodka

Foto: Shutterstock

Pred dnevi je na Madžarskem začel veljati nov odlok, ki zaostruje pogoje za prekinitev nosečnosti. Vsaka nosečnica, ki bi želela opraviti splav, bo morala imeti zdravniško potrdilo, v katerem bo navedeno, da je bila seznanjena z vitalnimi funkcijami nerojenega otroka. V praksi to pomeni, da bo morala opraviti ultrazvok in slišati bitje otrokovega srca. Na Madžarskem je prekinitev nosečnosti sicer dovoljena do dvanajstega tedna.

Pritisk na ženske

Organizacije za pravice žensk so se na ta odlok odzvale negativno, saj menijo, da se s tem povečuje pritisk na ženske, ki so zaradi neželene nosečnosti že tako ali tako v težki situaciji.

Resnica vedno pride za tabo in laž se ji mora slej ko prej umakniti.

To je seveda res, vendar to ni celotna slika. Kot tudi odločitev za splav ni samo stvar ženske. Ne, ni stvar konzervativcev, ki bi radi nadzirali žensko in njeno telo. Je pa stvar otroka. Tistega, katerega srce že bije in ki se ga mama boji slišati, saj ve, da ga ne bo mogla pozabiti.

Resnica ali laž

Imate raje lepo laž ali neprijetno resnico? Predstavljajte si, da ste na smrtni postelji in da imate le še nekaj tednov življenja … vendar vam zdravniki in bližnji tega ne povedo, saj vas ne bi radi travmatizirali. Je to res to, kar bi hoteli? Lepo laž? Kajti resnica vedno pride za tabo in laž se ji mora slej ko prej umakniti. V tem primeru vas bo srečala na smrtni postelji.

Če je bila pred desetletji, ko se je sprejemala zakonodaja s področja abortusa, stopnja znanosti na nekem nivoju in je bil splav v tem neznanju nekako sprejemljiv, saj naj bi šlo le za gmoto celic, pa je danes znanstveno dejstvo, da je zarodek človek od začetka.

Resnica je vedno boljša, čeprav nam ni všeč in se ne sklada z našimi željami in načrti. Samo z resnico lahko sprejemamo dobre odločitve. In resnica v primeru splava je pač ta, da otrokovo srce bije od šestega tedna.

Glava v pesku

Vprašanje abortusa ni lahko, niti enoznačno in o tem smo že pisali … toda, če se želimo prav odločiti, potrebujemo čim več informacij. In naša družba žal dekletom in ženskam ne ponuja vseh informacij. Če je bila pred desetletji, ko se je sprejemala zakonodaja s področja abortusa, stopnja znanosti na nekem nivoju in je bil splav v tem neznanju nekako sprejemljiv, saj naj bi šlo le za gmoto celic, pa je danes znanstveno dejstvo, da je zarodek človek od začetka.

Od šestega tedna dalje mu bije srce. Pa če nam je to všeč ali ne. In to dejstvo ima posledice, ki jih sodobni svet noče sprejeti. Sprejetje tega dejstva bi moralo imeti za posledico zavedanje, da vsak spolni odnos potencialno vodi k ustvarjanju novega življenja.

S sprejetjem tega dejstva bi morala sodobna družba in vsak od nas temeljito prevetriti svoj odnos do spolnosti. Tega sodobni svet noče, zato to dejstvo vztrajno ignorira in tiste, ki opozarjajo, označuje za nazadnjake, ki hočejo kontrolirati žensko telo.

Gotovo so med borci proti splavu tudi takšni in morda je tudi predsednik sosednje države med njimi, toda to ne spremeni dejstva, da pri splavu nekdo umre. Res je, že bežen pogled na zgodovino nam pokaže nezavidljivi položaj žensk, milijonov, ki niso smele same odločati o svojem telesu, in delajmo vsi za to, da se ti časi nikoli ne vrnejo. Toda delajmo tudi zato, da ne bomo kot medicinskih odpadkov odstranjevali otrok iz maternic.

Na neki točki se bomo morali kot družba odločiti, kaj bomo naredili s tem vprašanjem.

Pravice zarodka?

Ko govorimo o splavu, njegovi zagovorniki vedno kot opravičilo za splav uporabljajo težke bolezni otroka ali matere, posilstva, inceste … kljub temu da je število takšnih primerov minimalno in so obravnavani ločeno. V veliki večini gre za splav zdravega zarodka zdrave ženske, torej za vrsto kontracepcije. Na neki točki se bomo morali kot družba odločiti, kaj bomo naredili s tem vprašanjem. Kajti vsak dan vzeti življenje toliko in toliko nemočnim človeškim bitjem, ki smo jih sami priklicali v življenje s svojimi odločitvami in dejanji, zgolj zato ker ne ustrezajo našim načrtom in željam, je nevzdržno. V sodobnem svetu imajo pravzaprav še hišni ljubljenčki več pravic, kot jih ima otrok v materinem telesu.

Odločitev ženske

Tudi v slabi situaciji se lahko odločimo dobro ali slabše. In ni nujno, da je tisto, kar je na prvi pogled težje, tudi dolgoročno težje. Za dobro odločitev pa potrebujemo jasno in celostno sliko situacije in ne zgolj najlažji trenutni izhod, ki pušča za sabo vzeto življenje in ranjeno žensko.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja