Kontracepcija proti naravnemu načrtovanju družine (NND)

Thumbnail

Spolni odnosi so sestavni del zakonskega življenja, h katerem sodi tudi odprtost za življenje. Ali torej zvestoba poročnim zaobljubam in zakramentu zakona pomeni, da pari število otrok popolnoma prepustijo usodi?

Ne. Dejansko k odgovornemu starševstvu sodi tudi odločitev o tem, koliko otrok sta zmožna sprejeti. Odločitev za veliko družino naj bo posledica skrbnega premisleka in ne priložnosti. Hkrati pa morajo obstajati resni razlogi, zaradi katerih se želite izogniti nosečnosti. Ti razlogi so lahko finančni, telesni, psihološki itd.

Kaj torej lahko storijo pari v takih primerih, ne da bi delovali v nasprotju s poročno zaobljubo in zakramentom zakona? Z drugimi besedami, kaj lahko storijo za preprečitev spočetju otroka, ne da bi pri tem postali nezvesti svojim poročnim zaobljubam?

Lahko se vzdržijo spolnih odnosov. Nič ni narobe z vzdržnostjo, če za to obstaja utemeljen razlog. Cerkev kot edini način “kontracepcije” priznava “samo-kontrolo.” Pri tem se postavlja drugo vprašanje: Ali par s tem ne počne nekaj, kar bi postavljalo na laž njuno zakonsko zvezo, če ima spolne odnose v času naravne neplodnosti?

Vzemimo na primer par, ki ni več v rodnih letih. Vesta, da njuna zveza ne bo pripeljala do otroka. Ali s tem kršita svojo zaobljubo, če imata spolne odnose z zavedanjem tega? Je to kontracepcija? Ne. Po definiciji je kontracepcija odločitev za spolne odnose, pri čemer se naredi oz. uporabi nekaj, da postane ta odnos sterilen. To se lahko naredi z uporabo različnih pripomočkov, hormonov, kirurških posegov ali prekinjenega spolnega odnosa.

Pari, ki uporabljajo naravno načrtovanje družine (NND), da bi se izognili nosečnosti, nikoli ne naredijo svojega spolnega odnosa sterilnega, pri njih torej ne gre za kontracepcijo. Le sledijo svoji plodnosti in se vzdržijo spolnih odnosov v dneh, ko so plodni, ter spolno občujejo v obdobju neplodnih dni. Potrebno je vedeti, da so sodobni načini naravnega načrtovanja družine 98-99% učinkoviti pri preprečevanju nosečnosti, če se uporabljajo pravilno. Poleg tega lahko vsaka ženska ne glede na rednost njenih ciklov uspešno uporablja NND. To niso koledarske metode, ki so jih uporabljale naše babice.

Mnogi ne vidijo razlike med »sterilnim« spolnim odnosom in prelaganjem spolnosti na neplodne dneve. Končni rezultat je v obeh primerih enak – oboji pari se izognejo spočetju. Christopher West na ta pomislek odgovarja: »Kaj je razlika med tem, če ubijete svojo babico ali pa samo čakate, da umre naravne smrti?« Končni rezultat je enak: mrtva babica. Da, vendar eno je resen greh imenovan umor, drugo pa dejanje Boga.

Če lahko opišemo razliko med evtanazijo in naravno smrtjo, lahko vidimo tudi razliko med kontracepcijo in NND. Gre za enako razliko. Treba je vedeti, da ne enačimo kontracepcije z umorom, ker to ni smiselno. Pač pa sta tako naravna smrt babice in žensko obdobje neplodnosti obe dejanji Boga. Pri uboju babice pa tako kot pri sterilnem spolnem odnosu vzamemo življenje v svoje roke in iz sebe delamo Boga.

Vir: http://www.christopherwest.com

Komentarji

  1. Poznam vsaj 25 parov, ki se trudijo tako živeti, zato ker so ugotovili, da je to dobro, lepo in jih osrečuje.

  2. Jaaaaa! Uspeva! In kako osrečujoča spolnost je to!!! Ej, kako se splača, res Bog poplača vsak trud 100x!

  3. Ej, mi2 z možem tako živiva že vsa leta. Moram reči, da imava super odnos in ODLIČNE spolne odnose. Nikoli nisva uporabljala kontracepcija ali kondomov ali česarkoli drugega za urejanje članov družine kot le NND. Odločitev je najina, ne moja, ne njegova in z njo sva srečna, ne bi hotela drugače. Mislim, da ne bi bila mirna, če bi živela drugače, ker čutiva, da je za naju to edina prava pot.

   1. Midva sva se do odločitve za otroka okvirno držala NND. Ko sva se zavestno odločila, da medse želiva sprejeti novo bitje, je bil prvi spolni odnos tudi rodoviten. Veva dan, uro, razpoloženje, vreme, vzdušje trenutka, ko je bil otrok spočet. Noro! Pogosto sva se spraševala, če odločitev za NND kot metodo načrtovanja rojstev vpliva na pogostost najine telesne intimnosti. Zdaj, ko sva v pričakovanju, je jasno, da ne. Da ni “nevarnost spočetja” tista, ki nama narekuje, kako pogosto si izkazujeva telesno ljubezen, ampak so to najina čustva in počutje v odnosu.

 1. Vsi ljudje imamo enakega libida, torej se resno vprašam kako mora trpeti nekdo, kateri ni sam kriv za ta ”dar” in se ob tem vzdržati…
  Jaz in moja žena ne uporabljava kontracepcije in je tudi več ali manj nikoli nisva velikokrat..ampak najefektnejša kontracepcija pri naju je trenutno stresno življenje … in pomankanje želje po seksu pri obeh..

 2. Najtežje pri NND-ju (naravnem načrtovanju družine) je, da se mora par za izogib spočetju odpovedati spolnim odnosom ravno takrat, ko je ženska najbolj pripravljena. Rekel bi, da ta čas čuti tako ona, kot on.
  Verjamem pa, da je možno živeti spolno življenje brez umetne kontracepcije ter da tak način prinaša srečo.

Komentiranje je onemogočeno.