Kam poleti na duhovne vaje 2024 – za družine, zakonce in odrasle

Vir: Shutterstock

Tudi letos različna gibanja, zavodi in redovi po Sloveniji pripravljajo duhovne počitnice, na katerih se lahko “oddahnejo” prav vsi: družine, zakonci, ločeni, samski. Odrasli. Z otroki ali brez. Izbira je velika, prav tako pa so programi različno zastavljeni: nekateri z večjim poudarkom na duhovnosti, spet drugi z večjim poudarkom na druženju. Ne manjkajo pa niti duhovne vaje v tišini za posameznike.

Programe za otroke in mlade lahko najdete na tej povezavi.

Za družine

Salezijanci v Želimljah v Majcnovem domu pripravljajo duhovne vaje za družine z naslovom “Gospod je moj pastir”. Vodila jih bosta vodila Gašper Otrin SDB in Sanja Oblaha Brodnjak z animatorji. Prijava je mogoča na tej povezavi.

 • Termin: od 17. 7. do 21. 7. 2024.

Bratje kapucini v Kančevcih organizirajo duhovno počitniški teden družin. Teden vsebuje: duhovni program ob dopoldnevih, vzporedno za otroke in odrasle. Vsak dan je skupna sveta maša. Popoldneve si družine organizirajo po svoje. Vse udeležence zopet povežejo večeri s skupnim družabnim programom. Duhovno počitniški teden vodijo: br. Matej Nastran, Metka Jagodic, Martina Bokal z animatorji.

 • Termin: od 28. 7. do 3. 8. 2024.

Bratje Kapucini v Kančevcih tudi pripravljajo duhovno počitniški teden za slovenske družine (za družine iz Slovenije, Avstrije in drugih sosednjih dežel). Program bodo vodili: prof. Sten Vilar, Pavel Zablatnik, br. Miha Sekolovnik, br. Stane Bešter in sodelavci.

 • Termin: 11. 8. do 17. 8. 2024.

Družina Kristusa Odrešenika iz Logarske doline organizira duhovne vaje za družine z varstvom otrok. Potekale bodo v treh terminih:

 • od 12. 7. do 16. 7. 2024. Vodili jih bodo p. Marjan Kokalj DJ in sestre Družine Kristusa Odrešenika (DKO).
 • od 2. 8. do 6. 8. 2024. Duhovne vaje bodo vodili g. Marko Čižman in sestre DKO.
 • od 23. 8. do 27. 8. 2024. Vodili jih bodo p. Marjan Kokalj DJ in sestre DKO.

Hčere Marije Pomočnice na Bledu pripravljajo duhovno – počitniške dneve za družine. Program prežema salezijanska domačnost in veselje, igra, kateheza in športne aktivnosti. Dopoldanski program poteka ločeno za starše in otroke, popoldnevi pa so prosti in namenjeni, da jih vsaka družina oblikuje glede na svoje potrebe in želje. Duhovne počitnice bodo potekale v dveh terminih:

 • od 7. 7. do 12. 7. 2024,
 • od 19. 7. do 21. 7. 2024.

Gibanje POT v Stržišču organizira vikende duhovnosti za družine, zakonce in druge odrasle. Potekali bodo v dveh terminih in sicer:

 • od 15. 8. do 18. 8. 2023, duhovni vikend vodita Rafko Klemenčič in Milan Stepan
 • od 22. 8. do 25. 8. 2023, duhovni vikend vodita Lojze Milharčič in Danilo Kobal.

Več informacij in prijave na e-naslovu: [email protected]

Romanja za družine

Frančiškani tudi letos vodijo romanje v Assisi. Na romanje se bodo družine lahko odpravile z osebnimi avtomobili. V Assisiju bodo poznale kraje, kjer je živel sv. Frančišek: rojstno hišo, cerkev sv. Rufina, kjer je bil Frančišek krščen, cerkev sv. Damijana, ki jo je Frančišek obnovil z lastnimi rokami, Porciunkolo, kjer je Frančišek umrl, grob blaženega Carla Acutisa, goro La Verno, kjer je Kristus sv. Frančišku vtisnil rane …

 • Termin: od 11. 7. do 14. 7. 2024.

Minoriti prav tako organizirajo romanje v Assisi. Program bo za odrasle in za otroke. Bivalo se bo v šotorih pod asiškim nebom, v preprostosti in bratskem sožitju. Družine z več otroki imajo popust. Romanje vodijo: p. Danilo Holc, p. Tine Gašperič, p. Klemen Slapšak in p. Andrej M. Sotler. Prijave sprejema p. Danilo Holc, na tel.: 031 443 200 ali e-naslov: [email protected].

 • Termin: od 14. 7. do 19. 7. 2024.

Rafaelova družba vabi na tradicionalno 36. romanje treh Slovenij na Svete Višarje, ki bo v nedeljo, 4. 8. 2024. Letošnji osrednji predavatelj bo eden umetnostni zgodovinarj dr. Ferdinand Šerbelj, sv. mašo pa bo daroval pomožni škof msgr. Anton Jamnik. Več informacij po tel.: 01/438 30 50 ali preko e-pošte: [email protected].

Za očete in otroke

P. dr. Viljem Lovše organizira vikend, ki bo namenjen očetom in sinovom “Očetje in sinovi – Moško leto“. Namen srečanja je, da se očetje seznanijo z enoletnim procesom uvajanja svojega sina v moškost. Vikend po potekal v Matkovem kotu.

 • Termin: 16. 8. do 18. 8. 2024

Prijava.

Janez Bohanec, skavt in član gibanja Družina in Življenje, v Kančevcih organizira enovečerno taborjenje očetov in otrok (za osnovnošolske, predšolske, deklice in dečke). Postavili bodo šotore, zakurili in kaj spekli. Predvidena sta dva termina:

 • 26. 7. 2024,
 • 23. 8. 2024.

Za zakonce

V zavodu Marianum v Veržeju bodo potekale duhovne vaje za zakonce in sicer na osnovi geštalt pedagogike. Naslov bo: “Ženski arhetipi v Svetem pismu, ki govorijo tudi danes.” Duhovne vaje bo vodil dr. Stanko Gerjol. Otroci bodo razdeljeni v tri skupine: do 6 let, med 7 in 12 let ter najstniki. Skupini od 7. do 12. ter od 12. leta naprej bodo imeli svoj program, za najmlajše pa bo poskrbljeno varstvo. Prijave: [email protected].

 • Termin: 18. 7. do 24. 7. 2024.

Gibanje Najina pot prav tako organizira duhovne vaje za zakonce. Izvajali jih bodo na Mirenskem gradu (z otroškim varstvom) v naslednjih terminih:

 • od 10. 7. do 14. 7. 2024 zjutraj
 • od 15. 8. do 18. 8. 2o24 opoldan

Vodil jih bo p. Vital Vider.

Ter v Samostanu Stična v naslednjih terminih:

 • od 11. 7. do 14. 7. 2024,
 • od 15. 8. do 18. 8. 2024.

Vodil jih bo p. Andrej Benda. Vsi termini so z otroškim varstvom.

Za ločene in razvezane

Poletni tabor Skupnosti Srce, ki je namenjen ločenim ali razvezanim in njihovim otrokom, se bo tudi letos odvijal v Logu pod Mangartom. V organizacijski ekipi bodo posebej poskrbeli za program za otroke. Prijave sprejemajo do 30. 6. 2024 oz. do zapolnitve mest.

 • Termin: od 22. 7. do 28. 7. 2024.
Prav tako v organizaciji Skupnosti Srce organizirajo duhovne počitnice v Kopru. Namenjene so ločenim ali razvezanim in njihovim otrokom do 18. leta starosti. Prijave sprejemajo do 30. 6. 2024 oz. do zapolnitve mest.
 • Termin: od 14. 7. do 20. 7. 2024.

Dogodki za VSE

Romanje

Prenova v Duhu tudi letos organizira romanje v Paray-le-Monial. Obiskali bodo tudi druga mesta Ars, La Salette … Ceno in več informacij dobite na tej povezavi.

Duhovno-družabne počitnice – za mlade in mlajše odrasle

Zavod Zamlade.si vabi dijake, študente in mlade v poklicih na duhovno-družabnepočitnice na Pagu.

Sproščene, zabavne, duhovne, okusne, poceni, s pestro ponudbo izzivov in aktivnosti po izbiri. Popust za za dijake, študente, mlade in mlade odrasle. Odhodi avtobusov iz Ljubljane, Novega mesta in Metlike.

Termini: 5 terminov (od sredine julija do sredine avgusta). Duhovno spremljanje: bratje kapucini. Prijave: http://pocitnice.zamlade.si in [email protected]

Duhovni odmiki za ženske

Mojca Giacomelli in Živa Štiglic (Program Ženska na polno) organizirata vikend seminar “Edini, ki je dal življenje zate.” Vikend bo potekal v Marianišču v Veržeju.

 • Termin: od 30. 8. do 1. 9. 2024.

Duhovne vaje v tišini – za vse

V Ignacijevem domu duhovnosti bodo čez poletje potekale duhovne vaje v tišini:

Sestre Uršulinke (Hiša kruha v Škofji Loki) pripravljajo Ignacijanske duhovne vaje. In sicer v naslednjih terminih:

 • 6-dnevne (z možnostjo prihoda prej): 9.–15. junija 2024, vodi Ivan Bresciani s sodelavci;
 • 4-dnevne: 7.–11. avgusta 2024vodita s. Irena Mohorič in s. Marija Meserko;
 • 8-dnevne (ali krajše): 6.–14. avgusta 2024, vodi p. Andrej Benda;
 • 6-dnevne: 11.–17. avgusta 2024, vodi Milan Žust s s. Boženo Kutnar;
 • 4-dnevne: 28. avgust – 1. september 2024vodi s. Marija Imperl;
 • 5-dnevne: 6.–11. septembra 2024, vodi p. Milan Bizant s sodelavci.

Duhovnih vaj se lahko po osebnem dogovoru udeležite tudi izven navedenih terminov ali podaljšate čas opravljanja duhovnih vaj (da prej pridete ali dlje ostanete).

Sestre Uršulinke (Hiša kruha v Škofji Loki) prav tako vabijo:

Če so vam znane še kakšne druge duhovne vaje za družine in odrasle, ki bodo potekale letošnje poletje, pa jih zgoraj niste našli, vabljeni, da jih dopišete v komentar!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja