Kako z otroki govoriti o volitvah?

Vir: Shutterstock

Letošnje super volilno leto prinaša kar troje volitev; v nedeljo, 24. aprila, parlamentarne, jeseni lokalne in nato predsedniške. In če že niso, se bodo tudi otroci prej ali slej vključili v pogovore o volitvah in želeli vedeti, za kaj gre pri volitvah, predvolilnih soočenjih in politiki, kdo je kdo in kako stvari potekajo.

Otroci so tudi državljani in bodoči volivci, zato je tudi zanje pomembno, da od malega spoznavajo politični sistem, se naučijo kritično presojati besede politikov, prepoznati, kdo zagovarja njihove vrednote ter kdo ne in ločiti med dejstvom in mnenjem, resnico in manipulacijo. Da boste otroka lažje pripravili na prevzemanje politične odgovornosti, je spodaj nekaj nasvetov, kako se tega lotiti od malega.

Naj bodo pogovori o politiki nekaj vsakdanjega

Politika kroji življenje vseh državljanov, tudi otrok. Z otroki govorite o družbenem in političnem dogajanju, a predvsem o tematikah, ki otroka zanimajo in o katerih sam sprašuje. Lahko za začetek preprosto vprašate, kaj je otrok slišal o volitvah.

Pogovarjajte se o novicah, ki jih je videl ali slišal ter o njegovem mnenju o njih. Pojasnite mu dogajanje, ko nečesa ne razume. Poročila ali pa politična soočenja lahko gledate tudi skupaj z njim (še bolje z zamikom, da lahko vmes ogled ustavite in dogajanje razložite, če je potrebno).

Pomagajte otroku razviti kritičen odnos do slišanega in prebranega

Otroci danes že zgodaj spremljajo vsebine na družabnih omrežjih. Doma se pogovarjajte o resničnosti prebranega in videnega, o razliki med dejstvi in mnenji ter o lažeh in manipulacijah v različnih medijih. Najlažje bo, da poiščete konkretne primere.

Otroku pomagajte prepoznati, kaj je zanj pomembno

Doma se pogovarjajte o vrednotah ter o njihovem pomenu za vas in vaše vsakdanje življenje, pa tudi na vašo volilno odločitev.

Otroka povprašajte, kaj si on želi zase, za svojo družino, razred, državo in svet, kakšnih voditeljev si želi ter katere lastnosti mora po njegovi oceni imeti dober voditelj. Glede na kriterije, ki jih bo z vašo pomočjo postavil, lahko ocenjujete tudi politike.

Učite spoštovanja

Otroku lahko tudi preko dinamike v njegovem razredu pojasnite, da ljudje razmišljamo različno in se pogosto ne strinjamo. Da pa je pomembno, da poskušamo drug drugega razumeti, se kljub različnosti med seboj spoštovati in da smo sposobni najti stvari, ki nas med seboj povezujejo.

Izpostavite tudi pomen spoštljive komunikacije in argumentov. Pri tem je posebej pomembno, da starši sami niso slab zgled in ne zaničujejo volilnih kandidatov ali volivcev stranke, ki jim ni blizu. Tudi otroke opozorite, ko nek kandidat laže ali zavaja, da se otrok tudi to nauči prepoznati.

Pa še k postopkom …

Za otroka je pomembno tudi razumevanje postopka volitev; kdo kandidira, kako do tega pride, zakaj ljudje kandidirajo na volitvah in kaj počnejo, da bi bili izvoljeni ter kaj potem, ko so.

Govorite tudi o pomenu volitev ter o tem, zakaj sploh voliti ter kako ljudje nekoga izvolijo, kaj počnejo stranke, kaj parlament, predsednik, župan itd.

Pri pogovorih o volitvah in politiki ne imejte predavanj, ampak za pogovor na to temo izkoristite vožnjo mimo predvolilnega plakata, televizijsko soočenje ali ogled poročil. Imejte v mislih, da vzgajate nekoga, ki bo, kakorkoli se bo že politično odločal, vplival na prihodnost te države, zato je pomembno, da poleg vsega drugega znanja in vzgoje prejme popotnico staršev tudi na področju politike.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja