Kako v času epidemije skrbeti za duševno zdravje?

dusevno_zdravje_zenska

Trenutno dogajanje lahko prebudi občutke, kot so strah, anksioznost ali stres. V majhnih količinah so ti občutki lahko koristni in lahko spodbujajo k upoštevanju distanciranja, ostajanju doma, umivanju rok, nošenju maske … a neprestan stres v velikih količinah lahko negativno vpliva na duševno in fizično zdravje.

Socialna osamitev, nepredvidljivost dogajanja, spremembe v rutini, morda pa celo bolezen lahko prispevajo k več stresa in anksioznosti. Mnogi ljudje, tudi če običajno nimajo težav z duševnim zdravjem, so lahko v trenutnih razmerah preveč zaskrbljeni. Skrb za duševno zdravje je vedno pomembna, v času epidemije pa je to lahko še posebej zahtevno – še posebej za vse v samoizolaciji ali že obolele – zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako se tega lotiti.

Svoj dan začnite dobro

Telefon in računalnik naj ne bosta prvi stvari, ki se ju zjutraj dotaknete. Še preden vstanete, se zahvalite za tri dobre stvari v dnevu pred vami. Vzemite si čas za skodelico čaja ali kave v miru, pa tudi jutranjo telovadno in molitev (lahko uvrstite tudi kam drugam v dnevu ali molite večkrat).

Načrtujete

Naredite načrt za dan pred vami in vanj vključite tudi nove rutine, ki bodo nadomestile tisto, česar morda ne morete početi (npr. druženje s prijatelji), kot je poslušanje podkasta, sprehod, pogovor s prijatelji …

Gibajte se

Za duševno in telesno zdravje je fizična aktivnost izjemno pomembna. Vključite jo v vsak dan. Naj vas dejstvo, da morate ob tem nositi masko, ne odvrne od sprehoda. Lahko si pomagate s katero od aplikacij, ki vas spomnijo na redno telesno aktivnost in vam pomagajo z vajami, ki jih lahko doma izvajate brez posebnih pripomočkov.

Prehrana vpliva na duševno zdravje

Jejte čim bolj zdravo in uravnoteženo, pijte dovolj tekočine, predvsem vode. Izogibajte se alkoholu.

Bodite v stiku z drugimi

Vsakodnevno komunicirajte z družino, prijatelji, sošolci, sodelavci, pa naj bo po telefonu, pošti ali spletu. Naj to postane del vaše rutine. Poskrbite, da bodo tudi otroci, ki so veliko doma, v stiku s svojimi prijatelji. Povezovanje z drugimi sprošča hormone, ki pomagajo v boju proti stresu. Morda vam bo koristilo, če z drugimi delite, kako se počutite in morda bo to koristilo tudi drugim.

Delajte stvari, pri katerih uživate

Karkoli že to je, pa lahko v tem času izvajate, vključite v svoj vsakdan, naj gre za branje, igranje, gledanje serij, kuhanje, poslušanje glasbe …

Bodite bolj pozorni, kaj in koliko časa spremljate

Omejite čas, ki ga namenite spremljanju družbenih medijev in novicam o epidemiji. Določite si čas v dnevu, ko boste te novice spremljali, in se osredotočite na relevantne, preverjene vire. Pomembno je biti informiran, a preveliko spremljanje novic o epidemiji lahko negativno vpliva na duševno zdravje. Namenite svoj čas tudi razvedrilu (npr. poglejte komedijo, preberite dnevno šalo).

Če vas občutki strahu anksioznosti ali stresa prevevajo tekom dneva med različnimi aktivnostmi si lahko pomagate z različnimi dihalnimi vajami. K boljšemu duševnemu zdravju lahko močno pripomore tudi dober spanec (vsaj pol ure pred spanjem odložite vse elektronske naprave ter se sprostite). Potrudite se odpraviti spat vsak dan ob isti uri in dovolj zgodaj.

V primeru, da imate kljuv temu redno težave s preveliko zaskrbljenostjo zaradi epidemije, strahom, tesnobo, depresivnostjo, stresom … poiščite pomoč strokovnjaka.

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja