Kako se z malčki na starševskem dopustu znajdejo očetje?

Foto: Shutterstock

Švedska ima enega najbolj prijaznih in radodarnih sistemov starševskega dopusta. Trenutni sistem staršem omogoča, da so z otrokom vsak posebej doma do 480 dni, medtem pa prejemajo nadomestilo od države.

Država ob rojstvu vsakemu izmed staršev dodeli 90 dni starševskega dopusta, za preostali del pa se starša dogovorita, kdo ga bo koristil. Pri tem velja pravilo, ki spodbuja starša, da bi doma z otrokom ostala enakovredno; več dni kot jih z otrokom enakovredno preživi vsakdo izmed staršev, več plačanih prostih dni prejmeta.

Za starševski dopust se odloča vse več očetov, država pa število plačanih dni namerava še povečevati

Zaradi tega se vse več otrok očetov odloči za starševski dopust. Letos se je zanj odločilo že okrog 30% očetov, delež pa se vsako leto povečuje.

Projekt Švedski očetje (Swedish Dads), je namenjen prav spodbujanju očetov, da bi se odločili ostati doma s svojimi otroki in prikazu prednosti, ki jih to ima. Pri projektu so sodelovali prav očetje, ki so ostali doma s svojimi otroki, ki so povedali in na fotografijah pokazali, kako se se znajdejo ter kako se je s tem spremenil njihov odnos do in otrok njihove mame.

Kot kaže trend švedske agencije za socialno varstvo, bodo švedski očetje do leta 2030 starševski dopust koristili enakovredno kot matere. Hkrati država napoveduje, da bo količino tega dopusta še naprej povečevala.

Moški, ki prevzamejo enakovredno breme kot ženske

Niklas Löfgren, predstavnik agencije, pravi, da so dohodki žensk in moških na Švedskem enaki, vse dokler ženska ne rodi prvega otroka. Potem pa se začnejo dogajati velike razlike, ki bremenijo ženske. Tako so matere sprva doma zaradi porodniškega dopusta, nato zaradi bolniških. S pomočjo zakonodaje država sedaj tudi moške spodbuja, da prevzamejo enakovredno breme kot so ga sicer nosile ženske.

Fotograf Johan Bävman je dejal, da se je za starevski dopust odločil na podlagi raziskave, ki jo je bral. V njej je videl, da gredo otroci, ki iščejo tolažbo, v prvi vrsti k materi. Oče ni niti na prvih petih mestih. Otrok prej izbere, da se ne bo zatekel k nikomur kot da bi šel k očetu. Sam je želel biti del otrokovega čustvenega prostora in biti vzor tudi drugim očetom po svetu, zato je poiskal tudi druge švedske očete in v fotografije ujel njihov vsakdanji utrip skrbi za otroke.

Prisrčne fotografije in zgodbe očetov na starševskem dopustu

Fotografska razstava, ki prikazuje moške pri skrbi za dojenčke, je gostovala že marsikje po svetu, med drugim je tudi afriške moške spodbujala, da bi se bolj vključevali v starševstvo.

Nekaj fotografij in zgodb očetov predstavljamo v prispevku, več jih lahko najdete na povezavi.

 

Ola Larsson je 41-letni prodajalec. “Država mora postati boljša pri zagotavljanju informacij o prednostih, ki jih starševski dopust daje obema staršema. To je resnično darilo za ustvarjanje močne čustvene vezi z otrokom. Skoraj potrebujete starševski dopust, da razumete, kaj izgubite, ko se odločite za delo,” je dejal.

 

“Trak za nošenje je nadomestek za bližino med materjo in otrokom pri dojenju. Mislim, da je pomembno deliti odgovornost, da ostanete doma s svojimi otroki, tudi če s tem finančno izgubljate. Ker ostajam doma, imamo manj denarja, hkrati pa bom imel več časa, da se povežem s hčerko in to je najpomembnejše za našo prihodnost skupaj,” je dejal Göran Sevelin, 27-letni študent, ki je trenutno na šestmesečnem študijskem dopustu, da skrbi za svojo hčerko Liv.

 

Juan Cardenal, 34-letni industrijski oblikovalec, je svojo izkušnjo opisal takole: “Zelo sem hvaležen, ker sem za tako dolgo odšel na dopust. Starševski dopust je spremenil način, kako gledam v življenje: ustvaril je spremembo v ritmu in imel sem čas razmišljati o stvareh. Med drugim starševskim dopustom sem imel priložnost spremeniti kariero, hkrati pa sem videl, kako se moji otroci naučijo hoditi, pogovarjati in jesti.”

 

32-letbi Samad Kohigoltapeh, je gradbeni inženir, ki je prve štiri mesece porodniškega dopusta vzel skupaj z ženo, nato pa bo šest mesecev sam na porodniški z dvojčivama Pariso in Leio, ki sta na fotografiji tsari en teden.

“Ko se odločite na ta svet privesti dve novi življenji, morat prevzeti tudi odgovornost, da ju boste vse življenje vzgajali. S partnerko sva se prepirala, da bi lahko koristil svoje mesece z otroki, a mislim, da je pomembno, da je oče prioten tudi v njunem zgodnjem otroštvu,” je dejal Kohigoltapeh.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja