Kako premagati rivalstvo med otroki

Thumbnail

Ko so otroci v konfliktu, ni nič kaj prijetno opazovati, kako svojo bolečino in jezo izlivajo drug na drugega. Hkrati pa se v nas starših porajajo vprašanja: Ali smo dobri starši? Ali delamo kaj narobe? Ali vzgajamo skupino prestopnikov?

Konflikti so skupni vsem medosebnim odnosom in to še posebej velja za brate in sestre. Otroci se bodo dražili, tekmovali med seboj in imeli konflikte. Za starše so ti izziv, da jih obrnemo v priložnosti za učenje. Otroke moramo zato vedno znova spodbujati, da v drugem iščejo dobro, da se spoštujejo ter da skupaj rešujejo spore, ko se ti pojavijo.  

Bodite zgled spoštovanja tako v zakonu kot v družini. Od otrok ne morete pričakovati, da bodo spoštovali drugega, če ne bodo imeli izkušnje spoštovanja iz vašega zakonskega odnosa. To ne pomeni, da ne sme nikoli priti do prepira. Pomembno je le, da kot starša otrokom pokažeta, da se spoštujeta, čeprav imata različni mnenji, in da znata nesporazume rešiti na primeren način.

Prepoznajte vse tri oblike otroškega rivalstva. Načini, kako želijo otroci raniti drug drugega, so treh vrst: verbalno, fizično in relacijsko. Kot starši morate imeti načrt, kako boste ravnali z vsako od teh treh kategorij. 

Naučite jih prositi za odpuščanje, ko so užaljeni, ali ponuditi odpuščanje, ko so ranjeni. 

Kot starša imejta enaka merila, ko pride do rivalstva. 

Poslušajte obe strani, preden se odločite. Ne morete verjeti, kako pogosto je »kaznovan« napačen otrok. Včasih potrebujete kar nekaj detektivskega dela, da odkrijete »krivca«. 

Ponudite alternative. Če ne morete ugotoviti, kdo je kriv, in se zdi, da sta kriva oba, je pomembno, da najdete način, da se bosta oba pomirila. 

Ne pričakujte, da bodo vaši otroci brez konfliktov. Različni so si, zato se ne bodo mogli izogniti nestrinjanju in tekmovanju med seboj. Zapomnite si, da konflikti ponujajo možnosti za učenje. 

Kadar je to primerno, pustite, da naravne posledice opravijo svoje. Morda boste morali zatisniti ušesa in pustiti, da se otroci nekaj časa prepirajo. Ne hitite in ne rešujte konfliktov. Včasih otroci uporabljajo prepir le zato, da pritegnejo vašo pozornost. Takrat je najboljše, da pustite stvari pri miru in počakate, da spor rešijo sami. 

Prezrite večino. To je izziv, saj so prepiri med otroki lahko polni razočaranja. Spreglejte tiste, ki niso pomembni. Otroci bodo zrasli in takrat bo tudi prepirov manj. 

Vir: familylife.com