Kako pogosto je dobro očistiti …?

ciscenje

Za vaše zdravje in dobro počutje je pomembno, da je vaš dom čist, sicer lahko umazan pult, posteljnina, kuhinjske gobice ali kaj drugega predstavljajo prostor za širjenje bakterij, dvigovanje prahu ali razmnoževanje pršic.

Kako pogosto je torej sploh treba kaj očistiti?

Po vsaki uporabi

Vsakič, ko jih uporabite, je dobro splakniti in dobro ožeti kuhinjske ali kopalniške gobice in krpe. Zamenjati jih je dobro na 14 dni. Nekatere gospodinje čas uporabe podaljšajo s prekuhavanjem ali pranjem krp v pralnem stroju.

Vsak dan

Kuhinjski pult in korito je dobro temeljito očistiti vsak dan, če ne želite, da se na njju razmnožujejo škodljive bakterije. Nemsto čistila lahko uporabite tudi kis ali limonin sok.

Vsak teden

Tedensko je pametno skupaj s pomivanjem očistiti tla, oprati posteljnino, pobrisati prah, očistiti straniščno školjko in kopalnico, kjer tako odstranite vodni kamen, z vrelo vodo splakniti odtoke, očistiti preproge in kuhinjske aparate.

Enkrat mesečno

Vsaj enkrat mesečno je priporočljivo globinsko posesati posteljo in prezračiti posteljnino in vzglavnike. Še posebej je vzmetnico, odejo in vzglavnik prezračiti na svežem zraku in soncu, saj UV žarki uničijo mikroorganizme.

Enkrat mesečno priporočamo temeljito čiščenje odtokov. Če se želite izogniti škodljivim kupljenim čistilom, zmešajte alkoholni kis, vrelo vodo in sodo bikarbono.

Prav tako enkrat v mesecu temeljito od znotraj očistite kuhinjske aparate, filter pralnega stroja, hladilnik, police omar, ki se zapirajo, okna in okenske police, operite zavese in zdrgnite kopalniške fuge, zunaj in znotraj očistite avtomobil, računalnik in druge elektronske naprave in pečico.

Lahko tudi okolju prijazno …

Za čisto stanovanje ne potrbujete kupa čistil. Pomivanje tal in razkuževsnje kopalnice je učinkovito z vodo, pomešano z malo belila.

S kisom, limoninim sokom in sodo bikarbono lahko očistite kuhinjo ali kopalnico, odmašite odtok, z otroškim oljem lahko razstopite maščobo v pečici

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.