Kako otroku predstaviti veliko noč?

Thumbnail

Čokoladni zajci in jajca kukajo iz vsake izložbe. Ni ga otroka, ki si jih ne bi želel. Starši tako težko preusmerimo pozornost na bistvo velike noči. Kako otroku na zabaven način predstaviti pomen velike noči?

Potrebno je kar nekaj časa in iznajdljivosti, da otroci razumejo, da je Jezus središče praznovanja in da je njegova požrtvovalna smrt razlog za vse dobrote, ki smo jih deležni v tem času.  

• Vzemite Sveto pismo za otroke in skupaj z otrokom preberite odlomke, ki se nanašajo na dogajanje v velikem tednu (zadnja večerja, križev pot, vstajenje). Pogovarjajte se, kaj se je takrat dogajalo, o tem, kako je Jezus umrl in vstal in kaj to pomeni za nas.

• Lahko si pogledate tudi film s prikazom dogajanja v velikem tednu. Otroci si tako veliko lažje in bolj slikovito predstavljajo dogajanje velikega tedna.

• Otroci obožujejo barvanje pirhov! Priskrbite mu nalepke z pravimi velikonočnimi motivi (npr. vstalim Jezusom, trnovo krono, križem) in naj jih lepi na pirhe. Večje otroke lahko spodbudite, da jajčka sami porišejo in popišejo z velikonočnimi sporočili, npr. aleluja.

• Specite posebno pecivo ali velikonočni kruh, ki naj simbolizira velikonočno jagnje.

• Pojdite skupaj z otrokom v cerkev in se udeležite prazničnih obredov.

• Na veliko soboto pripravite košaro in otroku razložite simboliko živil, ki jih boste nesli k blagoslovu. Otroku lahko pripravite manjšo košarico, v kateri naj nese svoje pirhe.

• Obiščite bolne in ostarele in jim prinesite nekaj od velikonočnega blagoslova.

• Na velikonočno nedeljo se udeležite vstajenjske procesije in svete maše, nato pa vsi skupaj pripravite velikonočni zajtrk iz živil, ki ste jih nesli k blagoslovu. Ob tem se z otrokom pogovarjajte o skrivnosti velike noči.

• V molitvi se spomnite na vstalega Kristusa in se zahvalite, ker vam je podaril življenje in nas odrešil.

• Izdelajte križ: Vsak otrok naj izdela svoj križ in ga okrasi. Nato ga postavite nekam na vidno mesto in zvečer zmolite ob njem.

• Lov za pirhi: Na pirhe napišite sporočila v zvezi z veliko nočjo, primerna starosti otrok (lahko so to preprosti izreki: Jezus je vstal, odrešeni smo, ali pa svetopisemski citati). Nato pirhe skrijte na različna mesta, da jih otroci poiščejo. Vsak otrok, ki najde pirh, naj pred vsemi prisotnimi prebere sporočilo, ki je na njem.

 

Blagoslovljene velikonočne praznike vam želimo!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Kaj je narobe s pravim Svetim pismom? mislim, da se otrokom dela krivica s temi slikanicami… Pravi zločin se mi zdi pa sveto pismo, v katerem nastopa MEDVED! Groza, kam smo prišli 😛 Otrokom lahko prikažemo trpljenje, vendar moramo, vedno, trpljenje velikega petka povezati z vstajenjem, z lučjo, novim življenjem… B

 2. S “ta pravim” Svetim pismom ni nič narobe… Moramo pa priznati, da je jezik v Svetem pismu velikokrat težak že za nas, odrasle, in da recimo 3-letni otroci zelo težko sledijo tako kompleksni zgodbi. Pa če vzamemo v zakup še to, da ta pravo Sveto pismo nima slik… Ne vem, a recimo 3-letniku kdo bere knjige za odrasle (recimo Dekamerona :)) – ali rajše posegamo po primerni literaturi za to starostno obdobje?

  Sveta pisma (ali, bolje, svetopisemske zgodbe) za otroke so namenjene otrokom in so jim zato lažje razumljive. Na nas, starših, pa je, da izberemo primerno in tako, ki čimbolj sledi originalni “zgodbi”.

  Ne vem, jaz recimo sem zrasla ob Svetem pismu za otroke (velikanska rdeča knjiga, verjetno se še kdo od bralcev spomni 🙂 )- in moram priznati, da mi je veliko bolje približala svetopisemski svet kot pa (v tistem obdobju seveda) sami svetopisemski odlomki.

  To, da so svetopisemske zgodbe za otroke včasih preveč kompleksne, vidim v cerkvi pri maši – moja hčerka (5 let) je besedno sicer precej sposobna, ampak da bi pa sledila branju božje besede, pa še ne gre najboljše. No, včasih po svoje razume evangelij, kadar je zgodba (prilika)…

 3. Še nisem videla Svetega pisma, kjer bi bil Jezus upodobljen kot medved 🙂

  Je pa tudi pri nas najbolj in Sveto pismo v slikah (mislim da je to ta velika rdeča knjiga, ki jo opisuje Barbara)in dolgo je bila to edina knjiga, ki jo je naš triletnik z veseljem pregledoval. Preko slik mu tudi lažje razložim, kaj se je dogajalo.

  Tako je npr. že pri 2 letih vedel, da je tisti dojenček v košari Mojzes. Dvomim pa, da bi si ob originalnem Svetem pismu kar koli zapomnil.

 4. V eni od naših knjigic s svetopisemsko vsebino nastopata 2 lastovki, ki od daleč opazujeta Jezusa: kako pride v Jeruzalem, potem pri zadnji večerji, na Oljski gori in križanje. Zgodba se zaključi z velikonočnim jutrom, ko žene najdejo prazen grob.
  Mene to, da je zgodba napisana z vidika dveh drobnih ptic, ki opazujeta od daleč, ni niti približno motilo – je pa zaradi prisrčnih ilustracij in dobrega jezika (no, na mestih sicer prevod malo šepa, ampak ni hudega…) zelo zaželjeno večerno branje. Tudi v adventnem času 😉
  Ja, motilo bi me pa, če bi bil Jezus predstavljen kot medved in če bi bilo 7 palčkov okrog njega namesto apostolov; ampak zato pa starši izbiramo, kaj bodo naši otroci brali/poslušali.

 5. Če kaj prav vem, ni mišljena knjiga, kjer nastopa Jezus kot medved, amapk zgodba poteka s perspektive medvedka, ki se sprašuje o stvareh iz svetega pisma, pripovedovalec pa mu vsak odlomek na kratko razloži. Pa knjiga je taka puhasta na otip.
  Moram priznat, da se je na prvi pogled tudi meni zdela neprimerna prav zaradi medveda, ampak moram priznati, da so slike notri zelo kvalitetne, in besedilo prav simpatično. Mi je pa logično, da komu medved notri ni sprejemljiv…kaj pa vem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja