Kako lahko naravno zagotovim dovolj mleka za svojega dojenčka?

Foto: Shutterstock

Za vsako mamico je prava nočna mora, če ima občutek, da ne more nahraniti svojega dojenčka, da ima premalo mleka. In ni mame, ki se s tem občutkom, vprašanjem ali dvomom v času svojega laktacijskega obdobja ne bi nikoli srečala.

Kaj je potrebno za uspešno dojenje?

In čeprav je poleg lastnih dvomov v občutljivih prvih tednih in mesecih tudi obilo zunanjih spodbujevalcev negotovosti, je treba vedeti, da mamice za uspešno dojenje potrebujejo le troje: dojenčka, ki efektivno vleče in je pogosto in pravilno pristavljen, dovolj počitka in sproščanja ter dovolj primerne tekočine in hrane. Praviloma je to troje dovolj, da dojenje s primerno pomočjo steče.

Kdaj so zelišča lahko v pomoč?

Včasih pa se zadeva zaplete. Najpogostejši zapleti, ko mama potrebuje zeliščno pomoč pri zagotavljanju mleka so, kadar ima mama v dojkah pomanjkanje žleznega tkiva, je imela na dojkah reduktivno operacijo, je dojenčka posvojila, ima otroka z volčjim žrelom ali zajčjo ustnico, če si mlako izključno iztiska in z njim hrani otroka po steklenički ali je bila od otroka daljši čas ločena in želi na hitro povečati količino mleka.

Snovem, ki količino mleka povečujejo, s tujko rečemo galaktogogi. Njihova skupna lastnost je, da spodbujajo, vzdržujejo in povečujejo zalogo mleka. Precej bolje so raziskane v mlečni industriji za prehrano živali. Vsi galaktogogi so uspešnejši v kombinaciji z rednim, pogostim pristavljanjem.

Mehanizmi delovanja galaktogogov

Mnoga od galaktogognih zelišč vsebujejo fitoestrogene ali snovi, ki imajo hormonom podobno delovanje. Nekatera pospešujejo razvoj nadomestnega mlečno-žleznega tkiva, druga vsebujejo obilje vitaminov in mineralov, spet tretja na laktacijo vplivajo tako, da izboljšujejo mamino psihološko stanje …

Katera zelišča uporabljati?

Hmelj – najdemo ga v večini čajnih mešanic namenjenih doječim mamicam. Najučinkovitejši je ob večerni uporabi, saj poskrbi za pomirjevalni učinek na mamico in nastajanje mleka preko noči.

Navadna jastrebina – zelo učinkovit galaktogog. Pospeši razvoj nadomestnega žleznega tkiva, kar je lahko v veliko pomoč mamam posvojiteljicam, ženskam, ki so imele operativni poseg na dojkah ali mamam, ki imajo zaradi policističnih jajčnikov nižjo količino mleka.

Grško seno – eden najučinkovitejših galaktogogov. Količina mleka se izredno poveča že v prvih 24 urah. Stimulira rast mlečnih žlez, estrogenu podobne snovi pa spodbujajo izcejalni refleks. Zato je še posebej priporočljivo za dojenje nedonošenčkov. Njegovo delovenje še izboljšamo s hkratnim uživanjem curryjevih začimb.

Navadna pekoča kopriva – kot galaktogog delujejo izključno listi. Vsebuje veliko mineralov in vitaminov, hkrati pa močno stimulira produkcijo mleka. Uživamo jo lahko kot čaj, špinačo …

Navadni komarček – kot galaktogog je bil znan že v stari Grčiji. Povečuje količino mleka in vsebnost maščob v njem. Deluje tudi kot pomirjevalo pri kolikah.

Pegasti badelj – ima estrogenski učinek, poleg tega pa izboljša tudi psihološko stanje matere.

Korda benedikta – mamice nekoliko umiri, lajša blaga poporodno depresivna stanja, spodbuja mlečne žleze. Je pa čaj zelo grenak.

Na splošno gledano ima vsaka pokrajina, celo vsaka vas ali družina svoje »skrivne« recepte, ki so mamam v preteklosti  že pomagali pri uspešnejšem dojenju. V resnici je lahko marsikatera hrana ali napitek v pomoč. Tudi če ne poznamo delovanja do potankosti. Končni rezultat – sit in zadovoljen dojenček in srečna mama sta v večini primerov dovolj.


Mateja Kropec Šega je mama in svetovalka za dojenje pri LLL..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja