Kaj vam menstruacija sporoča o vašem zdravju?

Thumbnail

Znaki, ki jih ženske opažamo tekom ciklusa, nam lahko veliko povedo o hormonskem stanju telesa. Eden od takšnih znakov je tudi mesečna krvavitev.

Kakšne krvavitve lahko opazimo?

1. Enakomeren tok svetlo rdeče barve

V zdravem ciklusu se v fazi, ko se telo pripravlja na ovulacijo, pod vplivom hormona estrogena obnovi maternična sluznica. Po ovulaciji pa hormon progesteron poskrbi, da se ta sluznica še okrepi.

Zdrava menstruacija je svetlo rdeče barve in običajno traja 5 dni. Konsistenca krvi je nekoliko gostejša od vode, vendar z gladko teksturo. Tok krvi je v prvih dneh močnejši, nato pa pojenja.

2. Močan tok temne rdeče krvi

Temno rdeča, škrlatna ali celo črna krvavitev, ki je goste teksture, kaže na ciklus s preveliko estrogena. Opazite lahko tudi krvne strdke. Krvavitev je običajno močna vse dni.

Pri ženskah s presežkom estrogena se lahko pojavijo tudi napete prsi, PMS, miomi in endometrioza. K presežku estrogena prispevajo procesirana hrana, povečana telesna teža, alkohol, endokrinski motilci, kot so BPA in ftalati, ter hrana, bogata z estrogeni, kot je npr. soja.

3. Šibek tok svetlo roza barve

Šibka vodena krvavitev rozaste barve kaže na primanjkljaj estrogena. Ženske lahko opažajo tudi suhost nožnice, suho kožo, bolečine v sklepih ter pomanjkanje spolne sle. Menstrualne krvavitve pa so lahko neredne in občasne.

Pretirano suhe ženske imajo večje tveganje za primanjkljaj estrogena. Potencialni vzroki so še: hrana s premalo maščobami, pretirana telesna aktivnost, hormonska kontracepcija in stres.

4. Rjavi madeži

Rjavi, rji podobni madeži pred menstruacijo ali po koncu menstruacije kažejo na primanjkljaj progesterona. To lahko nastopi tudi v kombinaciji s premalo ali preveč estrogena.

Ženske s premalo progesterona so bolj nagnjene k tesnobi, PMS-u, občutljivosti dojk in težavam z zanositvijo in donositvijo. Največji krivec za nizek progesteron je stres in visoke ravni kortizola. Slabo delujoča ščitnica, hormonska kontracepcija in neredne ovulacije lahko prav tako prispevajo k nizkemu progesteronu.

Kako do svetlo rdeče krvavitve?

Če vaša krvavitev ne ustreza “zdravemu” vzorcu, lahko poskusite s preprostimi stvarmi:

  • Temno rdeča ali črna krvavitev: jetra. Če so jetra preobremenjena z razstrupljanjem presežkov estrogena iz vašega telesa, bo rezultat estrogenska dominanca. Jetra lahko podprete z zmanjšanjem vnosa alkohola, kofeina in nesteroidnih antirevmatikov ter povečanjem količine listnate zelenjave in grenkih zelišč v prehrani. Izločite estrogensko hrano, kot je npr. soja.
  • Svetlo roza krvavitev: zdrave maščobe. V prehrano vključite kokosovo olje, mastne ribe in oreščke ter proteinsko hrano.
  • Rjavi madeži: stres. Če imate veliko stresa, razmislite, kako bi lahko zmanjšali njegov vpliv na telo. Enostavne vaje, hoja, meditacija, tišina so dober začetek. Povečajte vnos listnate zelenjave, saj vsebuje potrebne vitamine za tvorbo progesterona.

S svojim telesom bodite potrpežljive – morda bo potrebnih več ciklusov, da boste opazile razliko. Predvsem pa spremljajte svoj cikel, da boste lahko sledile svojemu zdravju.

Foto: hannibalisatthegate.com, confusedsandals.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja