Kaj podariti za božič?

Thumbnail

Darila. Modreci so jih prinesli, Rimljani so jih darovali in naši pra stari starši so si jih izmenjevali. In od vse božične tradicije ter običajev se glavno vrti ravno okoli daril.

Obveznost je prehitela veselje. Izčrpanje je ustavilo blagoslov. In muhavost je pokopala ustvarjalnost.

Kaj kupiti nekomu, ki ima vse? Pozabite na nesmiselnost vprašanja. Dejstvo je, da smo vsi tam – tekamo od trgovine do trgovine v iskanju nečesa posebnega. Globoko v sebi vemo, da bistvo božiča ni v stvareh. Pa vseeno smo odločeni, da najdemo popolno darilo. Ob številnih trgovinah, ki ponujajo tisoč in en izdelek, si ne moremo predstavljati, da bi odšli domov praznih rok.

Ker za mnoge ni božiča brez obdarovanja, so rešitev lahko doma narejena darila. Pomembno se je zavedati, da dobro darilo ni nujno drago. Lahko pa to pomeni, da vam bo vzelo več časa.

Morda je problem tudi v tem, da si zamišljamo darila kot stvari, zavite v bleščeč papir. Namesto na samo darilo bi se morali osredotočiti na samo podarjanje, kar je dejanje srca. Toda kako? Tako, da preučimo dejanske potrebe ljudi okoli nas.

Morda je najboljše darilo, ki ga lahko daste nekomu, res predmet. Lahko je to zimski plašč, paket hrane ali plačilo položnic. Vendar bodite odprti, da opazite tudi nematerialne potrebe: potrebe po prijateljstvu, odpuščanju, spoštovanju…

Kako žalostno, da to tako redko damo kot darilo. Namesto tega jih raje ljubosumno držimo zase in premišljujemo, kdo jih je vreden prejeti. Toda kako drugačen bi bil svet, če bi enostavno dajali – ne zmerno, vendar bogato: ne nejevoljno, ampak vneto.

Dajemo, ko si vzamemo čas, da izpolnimo svojo obljubo, ko obiščemo prijatelje ali stojimo nekomu ob strani v hudih časih.
Dajemo, ko spečemo piškote za soseda, ponudimo varstvo utrujenim staršem ali preživimo čas z osamljeno osebo.
Dajemo, ko smo pozorni na druge in ne le nase.

Vendar nam zmanjka poguma, da bi namesto lepo zavitih daril podarili tisto, kar nekdo resnično potrebuje. Srečo, mir, veselje, smeh …

Kar zagotovo drži je to, da božičnega veselja ne najdemo v nakupovalni vrečki in da božični duh ni omejen s koledarjem. Morda pa boste letos prejeli ravno tisto, kar si resnično želite za božič.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. božično darovanje ni samo na Božič

    Osebno bi se pridrževal stavka DA BOŽIČNEGA VESELJA NE NAJDEMO V NAKUPOVALNI VREČKI IN DA BOŽIČNI DUH NI OMEJEN S KOLEDARJEM,mislim da je s tem stavkom povedano vse.Veliko je ljudi,ki se skozi celo leto ne spomnijo,tudi svojih najbližjih,kaj šele drugih.Marsi kdo misli da je napravil dobro delo če je nekomu podaril darilo za Božič.Ste se kdaj vprašali koliko nas je v naši ubogi Sloveniji,ki bi želeli obdarovati svoje najbližje pa tega ne morejo.V času Božiča namesto darila le topel stisk roke z lepimi željami,ta stisk roke iželja veliko več pomeni kot morda ne vem kakšno darilo,saj je ta želja iz srca,za mnoge pa darilo že pomeni obveza.In če se vrnem nazaj,da božični duh ni omejen s koledarjem,očitno je saj se mnogi obdarujejo le božične praznike.Velikokrat je več vredno da ti negdo s toplimi besedami in željami katere ti je izrekel za Božič stoji ob strani celo leto v duhu božiča,in če je
    le možno te kdaj tudi preseneti s kakšnim skromnim darilom.Dragi ljudje zato vedite dragi ljudje samo Božič ni dan obdarovanja in želja pač pa mora ta božični duh trajati skozi vse leto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja