Kaj lahko starejša generacija poda mlajši?

Thumbnail

Kako izboljšati komunikacijo med generacijami? Kako doseči, da se bodo starejši in mlajši več pogovarjali?

 

Zdi se mi, kot da je bilo še včeraj, ko nismo imeli interneta in mobilnih telefonov. V mojem otroštvu tega preprosto ni bilo. Na prste sem lahko preštel svoje prijatelje in pogovor z nono (babico) je prinesel zanimive zgodbe. Oba sva si imela veliko za povedati.

Človeška ušesa in oči potrebujejo post. Prav nobene potrebe ni, da bi toliko videli in slišali.

Danes je sleherni človek bombardiran z informacijami, zgodbami, tragedijami. Vest z drugega kontinenta pride v le nekaj sekundah. Z razvojem mobilnih telefonov in interneta smo povezani bolj, kot smo bili kadarkoli v zgodovini.

Razvoj sodobne komunikacije gre tako hitro naprej, da mu celo tisti, ki sodobne trende preučujemo, težko sledimo. Kar z gotovostjo vemo, je, da ne vemo, kakšne posledice sodobne poti komunikacije dejansko puščajo v ljudeh in medsebojnih odnosih.

Človeška ušesa in oči potrebujejo post. Prav nobene potrebe ni, da bi toliko videli in slišali. V vsem tem vrvežu izgubljamo čas in občutljivost za Boga, ki je ljubezen. Ker se ne osredotočamo, smo tudi v odnosih vse bolj mlačni. Vztrajnost v dobrem in slabem je razvodenela. Žalostno dejstvo je tudi naraščanje ločitev.

Starejši lahko naredijo prvi korak

Vsaka generacija ima nekaj, kar lahko drugi nesebično podari. Predvsem pa je pomembno, da druga drugo cenijo ter jo potrdijo v njeni vrednosti.

V primeru, ko mlajša generacija starejše ne spoštuje, je na potezi starejša generacija, ki je tudi modrejša, da preneha igrati otroka, ki čaka na svojega očeta/mamo, temveč da prevzame pobudo in prva začne pogovor/ljubezen/odnose itd.

Predpogoj odnosov med generacijami je spoštovanje

Prav je, da starejše generacije ozavestijo duha sedanjega časa in k mlajši generaciji pristopijo tankočutno in spoštljivo.

Že daljše obdobje nismo v vojnem času in na plano so prišle tudi potrebe po pogovorih o tem, kaj nekdo doživlja oz. čuti. To je luksuz, a zelo nujno in naporno delo.

Prav je, da starejše generacije ozavestijo duha sedanjega časa in k mlajši generaciji pristopijo tankočutno in spoštljivo. Sem vsekakor ne spada odrezanost tipa: »Eh, boš že videl(a), ko boš toliko star(a) kot jaz. Tam, v čemer ti vidiš težave, jih sploh ni. Kaj toliko jamrate, poglejte, kaj vse imate … Mi tega nismo imeli. Kaj toliko kompliciraš, to je tako in tako …«

Sem vsekakor bolj sodi spoštovanje mlajše generacije in njihovih težav, ki niso namišljene, ampak predstavljajo v večini hude fizične in psihične napore, ki lahko presegajo boj za preživetje.

Pomislite samo, koliko časa smo starši danes zdoma zavoljo služb in boja za konkurenčno prednost; kako hitro se vse odvija; koliko denarja je potrebno prislužiti za osnovne stroške; kako vse to negativno vpliva na odnose do otrok in zakona; kakšne vrednote se danes propagira v množičnih občilih in kakšne posledice to pušča …

Iskanje stika z bistvenim

Starejši imajo edinstveno priložnost, da prisluhnejo mlajšim. Prisluhniti pomeni, da ne le poslušaš in si misliš svoje, temveč se na to, kar slišiš, odzoveš na način, da daš sogovorniku čutiti, da čutiš, kar on doživlja. Ko enkrat to uresničiš, vzpostaviš neprekinjeno vez s sočlovekom – tudi med dvema generacijama.

Starejša generacija ima neprecenljivo izkustvo, ki ga lahko preda mlajšim – četudi morda po sodobni komunikacijski poti.

Brez iskanja odnosa s Kristusom je to zelo težko uresničiti. Kaj počne Bog drugega, kot da nas spremlja in posluša ter joče in se veseli z nami – preprosto čuti, kar čutimo mi? Na tem mestu prosimo Njega, naj nam da moči, da se vživimo v mlajšo generacijo in naredimo prvi korak, drugi, tretji itd. Vsak bo zahteval napore, doživel bo zavrnitve.

Zavrnitve so nekaj normalnega. Mlajši bo vedno preverjal, ali starejši misli resno, ali bo dovolj vztrajen v prihajanju, ljubezni in brezpogojnem sprejemanju. Ko bo stokrat zavrnil, se bo stoprvič odprl in vzpostavila se bo neprekinjena vez ljubezni.

Kapital starejših

Razvoj sodobne komunikacije ne more ogroziti medgeneracijskih odnosov. Prav starejša generacija ima kapital, ki ga mlajša nima – brez da bi se v mladosti postili od sodobne komunikacije, veste, kaj se pomeni nekomu 100% posvetiti (brez zunanjih vplivov, SMS-ov, mailov, informacij, zvonjenj …). Starejša generacija ima neprecenljivo izkustvo, ki ga lahko preda mlajšim – četudi morda po sodobni komunikacijski poti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.