Kaj je želel prebrati Janez Pavel II., pa so ga ustrelili …

Thumbnail

Danes mineva 35 let od atentata na papeža Janeza Pavla II. Atentator Mehmet Ali Agca je na papeža streljal 13. maja, na dan obletnice prvega Marijinega prikazovanja v Fatimi.

Papež sam, ki je bil po atentatu na robu smrti, je pripisal svoje preživetje Marijinemu posredovanju in dal vdelati eno od krogel v krono kipa Fatimske Marije.

Če je bila v javnosti, medijih in med vsemi, ki so v ozadju dogodkov okoli atentata iskali simbolni in duhovni pomen povezava med atentatom in prikazovanji ves čas v ospredju, pa je bilo manj pozornosti posvečeno besedam, ki jih je papež napisal za avdienco 13. maja, pa jih zaradi atentata ni mogel prebrati.

Ustanovitev inštituta za poglabljanje resnice o zakonu in družini

Po osrednji temi avdience, ki je bila posvečena okrožnici papeža Leona XIII. Rerum Novarum je Janez Pavel II. nameraval oznaniti ustanovitev Mednarodnega inštituta za študije zakona in družine:

“Odločil sem se, da ustanovim /…/ Mednarodni inštitut za študije zakona in družine. /…/ Njegov namen bo, da bo ponudil Cerkvi teološko in pastoralno refleksijo, brez katere bi ji manjkala bistvena podpora pri njenem evangelizacijskem poslanstvu. Inštitut bo prostor, v katerem se bo poglabljala resnica o zakonu in družini, v luči vere in ob podpori različnih znanosti o človeku …”

Papeški inštitut je bil leta 1981 dejansko tudi ustanovljen in nosi ime Janeza Pavla II. Poleg Rima, kjer je na Lateranski univerzi njegovo središče, ima izpostave še v 8 državah po svetu.

Zadnja bitka bo bitka o zakonu in družini

O tem, kako v dogodkih okoli atentata na “papeža družine” v povezavi s prikazovanji v Fatimi lahko vidimo duhovni – in tudi fizični! – boj med dobrim in zlom prav na polju družine, govori tudi pismo, ki ga je vidka iz Fatime, s. Lucija dos Santos, napisala kardinalu Carlu Caffari, prvemu predsedniku Papeškega inštituta za študije zakona in družine.

Kardinal Caffara je s. Luciji pisal pismo prek njenega škofa, saj neposredni stik zanj ni bilo mogoč. Čeprav jo je prosil le za molitveno podporo, je presenečen prejel od nje dolg odgovor, ki ga hranijo v arhivu Papeškega inštituta za študije zakona in družine.

V intervjuju leta 2008 je povedal, kako je s. Lucija v pismu zapisala, da bo “zadnja bitka med Gospodom in kraljestvom Satana bitka o zakonu in družini. A ne bojte se,” je dodala s. Lucija, “vsakemu namreč, ki dela za svetost zakonske zveze in družine, se bo vedno in na vse načine zoperstavljalo in nasprtovalo: gre namreč za odločilno vprašanje.” S. Lucija je svojo misel zaključila: “Kakorkoli že, Naša Gospa je zlu že strla njegovo glavo.”

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja