Kaj je Dškatla, družinska škatla?

Thumbnail

Ko ljudem začnem pojasnjevati, da je to škatla, ki jo dobijo na dom, da so v njej vrečice z idejami in materialom za kvalitetno preživljanje družinskega časa, takoj sledi vprašanje »In kaj je v njej?«

7 vrečic z idejami za ustvarjanje

Pojasnim, da vsebuje 7 vrečic z idejami za (1) ustvarjanje, (2) družabno igro, ki jo sami naredijo, idejami za (3) kuhanje, (4) vrtnarjenje, (5) branje in (6) načrt družinskega izleta z ugodnostmi.

Nazadnje jim pa povem, da je sedma vrečka namenjena staršem za krepitev njunega odnosa. Takrat prikimajo. Vsi vemo, da otroci poglobijo zakonski ali partnerski odnos, hkrati pa v skrbi za družino in gospodinjstvo nevede nanj včasih tudi malo pozabimo. Takrat nam pridejo prav drobne spodbude.

Ko tistim, ki jih Dškatla zanima, še pokažem vrečice, se jim zasvetijo oči in prikrade nasmeh na obraz.

Meni pa največ pomeni, ko mi družine opisujejo lepe trenutke, ki so jih ob Dškatli preživele skupaj, to mi daje nov zagon in energijo.


Dškatlo lahko po novem dobite tudi v trgovini Iskreni.net na Nazorjevi 1 v Ljubljani.

Ideja, ki se je rodila po izgubi službe, na porodniškem dopustu

Družinska škatla oziroma krajše Dškatla je nastala, ko sem izgubila zaposlitev po porodniškem dopustu in se začela vključevati v številne podjetniške delavnice.

Sprva je bila le ideja, ki je pred letom dni prepričala komisijo v šoli podjetništva z družbenim učinkom in zmagala.

V letu dni smo jo, jaz in moji trije fantje (mož ter sinova, ki sta stara 5 in 3 leta) testirali, vključevali nove aktivnosti in jo razvili do te mere, da je na voljo družinam v Sloveniji. To je družinski projekt, v katerem vsi uživamo.

Narava, tradicija, kulturna dediščina

Pri razvijanju Dškatle se, kolikor je mogoče, osredotočamo na naravne materiale, in gledamo, da se priložene vsebine dajo v največji možni meri reciklirati.

Osredotočamo se tudi na slovensko kulturno dediščino, saj izleti potekajo po Sloveniji, kjer družina odkriva in spoznava lepe kotičke naše domovine. Pri vsem tem pa skrbimo, da se pri aktivnostih spodbuja tudi otrokovo samostojnost.

Želja deliti ideje z drugimi družinami

In kaj smo med testiranjem ugotovili? Da nismo edina družina, ki ji veliko pomeni, da čim več časa preživimo skupaj, bodisi v naravi, lahko tudi doma ali pa na domačem vrtu, ni pomembno kje, le da smo aktivni, da smo skupaj in kaj zabavnega počnemo.

Ugotovili smo, da nismo edini, ki smo na internetu in v knjigah iskali ideje za izlete, ustvarjanje in ostale aktivnosti, ki so primerne za mlade družine. Ta čas pa sta otroka postala že utrujena in zaspana in čas je šel mimo.

Zato smo naše ideje želeli deliti z družinami, da se ne bodo več same ukvarjale s tem, kam na izlet in kam na kosilo, da ne bodo same iskali ideje za ustvarjanje in nato še material, ki ga potrebuješ za izvedbo.

Želeli smo, da vse našteto dobijo na dom in da čas raje posvetijo drug drugemu in čim več časa preživijo skupaj.

NOVO: zimska Dškatla!

Za dneve, ki prihajajo, vam je na voljo nova izdaja zimske Dškatle, ki je izšla 1. decembra. Vabim vas, da se oglasite v trgovini Zavoda iskreni.net na Nazorjevi 1 v Ljubljani, kjer jim je bila ideja všeč in smo se s skupnimi močni potrudili, da je zdaj na voljo tudi pri njih!


Novo zimsko Dškatlo lahko po novem dobite tudi v trgovini Iskreni.net na Nazorjevi 1 v Ljubljani.

 

Dškatla je bila predstavljena tudi že na portalu siol.net in portalu startaj.si.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja