In rodila se je … knjiga »Porodne zgodbe«!

Thumbnail

Izšla je knjiga Porodne zgodbe, ki vsebuje 31 iskrenih osebnih izkušenj poroda. Knjigo je izdala skupina mamic »Domačice«.

Na začetku je bil trebušček

V bistvu mama z velikim trebuščkom. Mama, ki se je v pripravi na porod želela povezati z drugimi mamami. In podeliti svoje skrbi, stiske in drobne radosti. Tako je nastala skupina »Domačice«, ki je našla svoj dom v župnišču na Ježici.

Mame so klepetale, izmenjavale izkušnje in si bile v podporo. Po prvem trebuščku in prvih otrocih so se rojevali novi in mamice so si podeljevale svoje porodne zgodbe, predvsem v želji, da se okrepijo v notranji moči, ki jo premore žensko telo.

Skupina mamic Domačice, ki je »zakrivila« knjigo Porodne zgodbe

Izkušnje, s katerimi si mamice pomagajo med seboj

Ko se je tako nabralo že kar nekaj podeljenih porodnih zgodb, se je porodila želja, da življenje, ki veje iz njih, ne ostane zaprto le v skupini. Porodila se je želja, da se ob njih opogumijo tudi druge mame z velikim trebuščkom, ki se počasi bližajo enemu najmočnejših in najbolj zaznamujočih trenutkov v življenju – porodu.

Knjiga je rasla tiho in počasi kot raste dete v materinem trebuhu in se krepila v sporočilnosti in pomembnosti.

Knjiga je rasla tiho in počasi kot raste dete v materinem trebuhu in se krepila v sporočilnosti in pomembnosti.

Od »skromne« začetne ideje, da bi s svojimi porodnimi zgodbami v e-obliki, dostopni vsem, pomagale tudi drugim mamicam, so članice skupine povabile k sodelovanju tudi druge mame z raznolikimi porodnimi izkušnjami in zbralo se je 31 porodnih zgodb. Naših, slovenskih, nedavno doživetih.

Domačice so bile spodbujene, da se načrtovana e-oblika spremeni v tiskano knjigo in novorojeno knjižno dete je včeraj zadihalo s polnimi pljuči 330 strani!

Predstavitev knjige Porodne zgodbe je potekala v soboto, 21. novembra, v prijetnem vzdušju, pospremljena z igrivim smehom otrok, ob dojenčkih, ki so dremali v toplem materinem zavetju, in malčkih, ki so sredi maminega pripovedovanja zaklicali: »Lulat!« Kako prisrčno, domače in toplo!

Bogate osebne zgodbe, podkrepljene z mnenji strokovnjakov

Porodnim izkušnjam in osebnim zgodbam mater, očetov in parov so se pridružila še strokovna mnenja.

Dr. Andreja Poljanec osvetli pomen dojenja in rahločutnega starševstva. Dr. Zalka Drglin in Irena Šimnovec spregovorita o pomenu prve ure otrokovega življenja, Špela Peternel pa nam predstavi pomen in vlogo obporodne spremljevalke.

Metka Vombergar in Ana Pavec se dotakneta duhovne priprave in podpore Svetega pisma v procesu priprave na porod in v poporodnem obdobju.

Knjiga je bogata tudi v umetniškem smislu. Že sama naslovnica Judite Karba vabi k zrenju in občudovanju ženske moči, v notranjosti pa se sprehajamo med poezijo, umetniškimi deli, fotografijami in otroškimi ilustracijami.

Delitev porodne zgodbe zdravi

Pred nami je torej bogata knjiga porodnih zgodb, katere izid se ganljivo dotika slovenskega prostora, v katerem je (bila) marsikatera porodna izkušnja travmatična. In knjiga nam kaže, da ni potrebno, da tako tudi ostane.

Tenkočutna delitev porodne zgodbe nas namreč ne pusti ravnodušnih, nas ne rani, ampak nam pomaga k razumevanju sebe in k ovrednotenju te pomembne globoke izkušnje.

Hvala vam, Domačice, da bo vaša iskrenost, zlita na papir, v veliko pomoč mamicam, ki se na porod pripravljajo, in bo zdravilno učinkovala tudi na matere, ki so porodno izkušnjo že doživele.

Vsaka od 31 porodnih zgodb nosi v sebi edinstven pečat, vse pa globoko sporočilo: »Zmorem! V meni je neverjetna moč!«

Foto: Katja Ban, Tatjana Splichal


Knjigo Porodne zgodbe lahko kupite tudi v naši spletni trgovini ali v prodajalni na Nazorjevi ulici 1 v Ljubljani. 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja