»Hvaležna sva, da sva smela biti del tega tedna«

Thumbnail

Poletje je lahko tudi priložnost za močno skupno izkušnjo para, ki se pripravlja na poroko. Eden izmed kvalitetnih programov bo potekal od 20. do 27. 8. na idiličnem otoku Kaprije. Objavljamo zapis Mije in Mateja, ki ju je izkušnja zelo nagovorila.

Misel na Kaprije, lani še neznani otok sredi Dalmacije, letos pa že zelo dobro poznani kraj, v nama vedno znova vzbudi množico čudovitih spominov. Neokrnjena narava, kristalno čisto morje in dejstvo, da na otoku ni prav nobenega avtomobila, so zagotovo že dovolj veliki razlogi, da je ta otok vredno obiskati. Na njem pa se dogaja še nekaj veliko bolj enkratnega, živega in (upava si trditi) božjega, o čemer lepi spomini v nama še vedno odmevajo. Gre za poletne počitnice mladih (še neporočenih) parov, ki želijo v duhu krščanske skupnosti preživeti teden dni drug z drugim in v skupini sebi podobnih zaljubljencev.

Misel na Kaprije v nama vedno znova vzbudi množico čudovitih spominov.

Poročena sva bila pol leta, ko naju je s. Metka, polna navdušenja, povabila k sodelovanju pri projektu “Kaprije” in sicer v vlogi sovoditeljev v tednu, namenjenem mladim parom pred poroko. Še nikoli nisva bila na otoku Kaprije in sprva nisva vedela, ali sva “ta prava” za tak izziv. Vendar nama je bila sama ideja o počitnicah na morju za mlade pare pred poroko tako všeč (tega sva si namreč tudi sama želela, pa tekom svoje hoje nisva našla), da sva z veseljem rekla povabilu DA.

Na poletno-duhovnem oddihu na otoku Kaprije se učimo življenja v skupnosti, kar zakon vsekakor je. Vsak par je dnevno prevzel odgovornost za določeno nalogo (kuhanje, pomivanje, molitev …). Pridobljene izkušnje jim bodo nedvomno koristile tudi v družinskem življenju. Ob tem je bilo čudovito videti ponos para, ki je prvič skupaj skuhal slastno kosilo za celotno skupino ter na drugi strani hvaležnost ostalih. Ob spontanem druženju, igranju družabnih iger, prepevanju pesmi in sončenju na plaži se je razvila marsikatera zanimiva in pomembna debata.

Naš program pa je bil usmerjen v mnogo več kot zgolj v skupno opravljanje dejavnosti. Prek različnih tem smo delili svoje življenjske (pre)izkušnje. Bilo je dovolj časa tako za osebno delo kot “čas za naju”. Ob vsem tem pa nas je spremljala modra beseda duhovnika in voditelja programa Janeza Kobala, ki je znal besede evangeljske ljubezni preliti med vsak par in nad celotno skupino.

Vsekakor priporočava vsakemu mlademu paru, da izkoristi te čudovite počitnice.

Spominjava se, kako smo enkrat namesto klasične izpovedi vere med mašo naredili obredni potop v morje. Potopili smo se, vsakič ko smo rekli “verujem” ali “se odpovem”. Zares čudovito, ko telo doume besede! Ali spet drugič, ko sva izkusila najlepšo pridigo v svojem življenju, ko smo na vrhu hriba, z razgledom na zahajajoče sonce v Kornatih, s hvaležnostjo zrli vanjo/vanj, ki mi je bila/bil zaupan/a. Ob vsem tem pa je je bil celoten teden ena sama hvalnica Stvarniku za naše življenje in podarjeno ljubezen.

 

Hvaležna sva, da sva smela biti del tega tedna. Kljub skrbem in odgovornosti, ki jih prinese vloga sovoditelja, sva dobila povrnjeno stotero. Pravzaprav se je zaradi zrelosti vseh parov vse skupaj zdelo kot srečanje starih prijateljev, ki si preko pričevanj delijo življenjske modrosti. Vsi smo dali vse in nastal je čudovit mozaik.

S poletno-duhovnega oddiha na otoku Kaprije smo se vračali obogateni z vsebino tedna in hvaležnostjo drug za drugega. Vsekakor priporočava vsakemu mlademu paru, da izkoristi čudovite počitnice. Midva bova tudi letos tam, a tokrat v vlogi oskrbnika. Upava, da se vidimo!

Mija in Matej Razpotnik

Več informacij o programu najdete na spletni strani Društva SKAM

 

Foto: Društvo SKAM

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.