“Dragoceno je bilo slišati, da zakon ni pravljica, temveč nezlomljiva obljuba.”

Foto: Shutterstock

Na zadnji februarski vikend smo se udeleženci jesenske e-priprave na zakon skupaj s svojimi voditelji ter duhovnim vodjem p. Tomažem zbrali v Domu duhovnosti v Nazarjah. Nekateri bliže, drugi malo dlje od svojega prestopnega dne, smo se zaključnega vikenda e-priprave udeležili s preprostim skupnim ciljem – pripraviti svoja srca na prejem zakramenta sv. zakona.

 

Neskončna želja, da zakon ne bi bil le formalnost

A kaj kmalu smo ugotovili, da nas povezuje veliko več kot le to, da se želimo poročiti. Povezuje nas neskončna želja, da naš zakon ne bi bil le formalnost, temveč temelj, na katerem bomo šli z roko v roki, v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, z veliko mero ljubezni in spoštovanja po naši skupni poti do zveličanja. Vse to pa je možno le, če znamo v odnos povabiti Gospoda ter mu dati mesto, ki mu pripada.

 

Tekom e-priprave smo udeleženci predelali najrazličnejše teme. Čeprav se morebiti zdi, da je e-priprava zaradi svoje elektronske oblike manj osebna, v resnici to ne drži. Uvodno srečanje nam je pripomoglo, da smo se med seboj spoznali. Spletni forum je bil mesto, v katerem smo se mnogi pustili razgaliti in zapisati mnogo več, kot bi si na začetku mislili, da bomo pripravljeni deliti z drugimi. Tako smo na zaključnem vikendu vse skupaj še nadgradili ter svoje zgodbe delili iz oči v oči, kar je, kot si lahko predstavljate, nekoliko težje kot preko ekrana.

 

Zakaj e-priprava?

Z bodočim možem sva se za e-pripravo odločila, ker nama je bilo delo »od doma« zaradi mnogih obveznosti veliko lažje kot redna srečevanja s skupinami v živo. Kljub temu pa sva želela imeti temeljito pripravo na zakon in ne zgolj formalnosti, ki jih »moraš« opraviti, če se želiš cerkveno Dragoceno je bilo slišati, da zakon ni pravljica, ki traja srečno do konca dni, temveč je nezlomljiva obljuba.poročiti. Oba sva kmalu ugotovila, da ima e-priprava veliko prednosti. Teme so bile globoke, voditelji so nam dali dobro mero vprašanj, ki smo jih imeli za predelati v določenem terminu. Par se na ta način lahko sam odloči, kdaj si bo vzel čas za pogovor, ki včasih traja več, drugič manj časa. Velik plus pa se skriva tudi v tem, da se par lahko med seboj v miru dogovori, kaj je tisto, kar želi deliti z drugimi, in kaj je morda dobro, da obdrži zase. Poleg tega so nam voditelji za vsako tematiko posebej pripravili kup uporabne literature, katero bomo lahko predelovali še takrat, ko bomo že dobro zajadrali v zakonski »jarem«.

 

Pravi blagoslov e-priprave pa so ravno voditelji. Poleg duhovnega spremljevalca gre za mlajše in starejše poročene pare, ljudi, ki so šli in še hodijo skozi različne življenjske preizkušnje ter so tako pričevalci iz prve roke. Dragoceno je bilo slišati, da zakon ni pravljica, ki traja srečno do konca dni, temveč je nezlomljiva obljuba, ki sta si jo dala zakonca pred Bogom in je v najtežjih dneh studenec, iz katerega po suši priteče voda, ki je vir življenja in napajališče za nadaljevanje skupne poti. Seveda pa so nam prikazali tudi mnoge svetle točke zakona.

 

Še posebej so se me dotaknila pričevanja o njihovi pripravi na sv. zakon, načrtovanju družine in spremembi, ki jo, hočeš ali nočeš, prinesejo otroci tudi med par. In kako dragoceno je, da imaš v tem času ob sebi ljudi, ki ti kdaj lahko priskočijo na pomoč ter predvsem Boga, saj je ravno zakonska duhovnost tista, iz katere lahko par črpa in preko katere je vedno povezan, tudi takrat, ko zaradi vseh obveznosti zmenki in dolgi pogovori niso na vrhu dnevnih opravil. In da v takih trenutkih ostanejo vera, upanje in ljubezen. Največja od teh pa je ljubezen.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja