Cerkvena zaroka

Thumbnail

Pod zaroko si večina predstavlja prizor iz filmov, kjer fant poklekne pred svojo punco in jo vpraša, ali bi se poročila z njim. Malokdo pa ima v mislih obred, ki ga vodi duhovnik in med katerim par prejme blagoslov.

Zaroka je bila v preteklosti stvar bogatejših in bolj povezana z gmotnimi zadevami. Šlo je za neke vrste družinski dogovor in poroštvo glede premoženja. Zelo pogosta je v anglo-ameriškem svetu in za družini zaročencev pomeni začetek neposredne priprave na poroko, vendar bolj v tehničnem smislu. Pri nas je danes zaroka bodisi intimen dogodek para bodisi obred in praznovanje v družinskem krogu.

Cerkev zaroko uvršča med zakramentale, to so »sveta znamenja, ki nekako posnemajo zakramente in pripravljajo ljudi na sprejetje glavnega učinka zakramentov. Čas zaroke je »čas medsebojnega spoznavanja in čas posebnih nadnaravnih darov za rast osebne in skupne duhovnosti«.

Smisel in pomen zaroke

Smisel zaroke je torej v tem, da par sprejme večjo odgovornost in se zaveže k poglobljeni in intenzivni pripravi na poroko. Obdobje zaroke je čas duhovne priprave na poroko ter preverjanja odnosa in zorenja v odločitvi za dokončni »da« na psihološki in čustveni plati. Vloga zaroke je tako izključno na duhovnem in čustvenem področju, popolna podaritev v smislu ljubezensko-spolnega odnosa in skupnega življenja pa sta v domeni zakona.

Čeprav zaroka pomeni neko zavezanost in zaznamovanost, pa nima nikakršne pravne moči. Zato imata zaročenca pravico, da zaroko razdereta brez posledic in brez ovir za nov odnos.

Obred zaroke

Poročni obrednik določa, da lahko zaročni obred vodi duhovnik, diakon, eden od staršev ali drug laik. Lahko pa sta navzoča tudi samo zaročenca.

Po uvodnem delu s križem in nagovorom sledi branje božje besede. Temu sledijo prošnje, ki se nanašajo na zaročenca, njun čas priprave na poroko in na bližnje, ki ju bodo v tem obdobju spremljali. Nato zaročenca podpišeta zaročno listino ali si izročita prstana ali kakšna druga darila. Lahko pa gre zgolj za duhovno dejanje brez zunanjih znamenj.

Poročni obrednik posebej poudarja, da zaroke oziroma blagoslova zaročencev nikoli ni dovoljeno opraviti z mašo.

Kdaj se zaročiti?

Posebnih določil glede tega ni, obstaja pa nenapisano pravilo, da naj bi se par zaročil približno eno leto pred poroko. Odločitev o tem, kdaj in kako se bosta zaročila, je v rokah zaročencev.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

  1. zaroka je super stvar, ko par začne resno razmišljat o poroki in se nanjo zares pripravljat. Prvič zato, ker z zaroko na zelo “prijazen” način seznaniš prijatelje, starše in ostalo sorodstvo/ljudstvo na resnost odločitve, ki sledi s poroko. 🙂 drugič pa zato, ker je sam obred zelo lep in izzveni kot čudovita prošnja Bogu.

  2. Midva pa kot pravo poroko smatrava samo cerkveno… zato sva razmišljala, da bi se namesto zaroke kar civilno poročila kakšne pol leta prej, bolj ali manj na skrivaj 😉
    Potem pa bi se začela poglobljeno pripravljat na tapravo poroko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja