Božič

Thumbnail

Božič je najbolj priljubljen in drugi največji krščanski praznik. Praznujemo ga 25. decembra kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa, čeprav natančen datum njegovega rojstva ni znan.

Sveto pismo v Lukovem evangeliju pravi, da sta se Jožef in Marija odpravila v Betlehem v času, ko je bila Marija že visoko noseča. Ker nista mogla dobiti prenočišča, sta se zatekla v hlev. Tam je Marija rodila Jezusa in ga položila v jasli, ker drugega ležišča zanj nista imela. V spomin na ta dogodek kristjani postavljamo jaslice.

Na praznovanje božiča se pripravljamo cel advent, najbolj intenzivno pa v času božične devetdnevnice. Sveti večer nastopi 24. decembra zvečer, ko odzvoni Avemarija. Po stari krščanski navadi se praznovanje prične z blagoslavljanjem doma. Prenašanje kadila, kropljenje z blagoslovljeno vodo in prižiganjem luči simbolizirajo nov čas, ki je prišel s Kristusom. Kadilo simbolizira Kristusa, blagoslovljena voda pa ponazarja njegov blagoslov za življenje ljudi. Ob pol noči sledi polnočnica ali angelska maša, ki se začne z znamenito božično pesmijo Sveta noč.

Božič je je največji družinski praznik. Takrat ostanemo doma, v krogu svoje družine. Obiskom je namenjen naslednji dan, 26. december ali Štefanovo.

V oddaji Srce sta ste p. Christian Gostećnik in Igor Vovk pogovarjala prav o tem kaj je za družino božič.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja