Božič dan za dnem

Thumbnail

Božič je tik pred vrati.. Da bi tekom prazničnih dni lažje podoživeli skrivnost božične noči in vsega “spremljajočega” dogajanja, vam za vsak dan ponujamo kratek odlomek božične skrivnosti.

 

20. december – Kmalu bo!

Angel je vstopil k njej in rekel: »Pozdravljena, obdarjena z milostjo, Gospod je s teboj!« Pri teh besedah se je vznemirila in premišljevala, kakšen pozdrav je to. Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu. Glej, spočela boš in rodila sina, in daj mu ime Jezus. Ta bo velik in se bo imenoval Sin Najvišjega. Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida in kraljeval bo v Jakobovi hiši vekomaj; in njegovemu kraljestvu ne bo konca.« Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko ne poznam moža?« Angel ji je odgovoril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin. Glej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v starosti; in to je šesti mesec njej, ki so jo imenovali nerodovitno. Bogu namreč ni nič nemogoče.« (Lk 1, 28-37)

Čez pet dni bomo praznovali rojstvo Jezusa! Mnogo mesecev prej, preden se je Jezus rodil, je Bog poslal angela k Mariji. Bila je zelo presenečena, še posebej, ko je slišala angelovo sporočilo od Boga! Bilo pa jo je tudi strah.

21. december – Zgodi se!

Marija pa je rekla: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje. (Lk 1, 38)

Ko je Marija slišala angelovo sporočilo, se je spraševala, kaj to pomeni. Gabriel ji je pojasnil, da bo postala mati božjemu sinu Jezusu! Marija je vedela, da to ne bo enostavno, ker ljudje ne bodo razumeli. Toda vseeno je privolila in bila pripravljena storiti vse, kar je Bog želel od nje.

22. december – Mož za Marijo.

Z rojstvom Jezusa Kristusa je bilo takóle: Njegova mati Marija je bila zaročena z Jožefom; in preden sta prišla skupaj, se je izkazalo, da je noseča – bila pa je noseča od Svetega Duha. Njen mož Jožef je bil pravičen in je ni hotel osramotiti, zato je sklenil, da jo bo skrivaj odslovil. Ko je to premišljeval, se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel in rekel: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. (Mt 1, 18-20)

Jožef je slišal, da bo Marija imela otroka. Ni vedel, kaj naj stori, ker on ni bil oče otroka. Toda Bog je hotel, da on skrbi za deteta Jezusa. Zato mu je v sanjah poslal angela, ki mu je sporočil, da je otrok od Svetega duha, in naj se ne boji vzeti Marije za ženo.

23. december – Dolga pot.

Tiste dni je izšel ukaz cesarja Avgusta, naj se popiše ves svet. To popisovanje je bilo prvo v času, ko je bil Kvirinij cesarski namestnik v Siriji. In vsi so se hodili popisovat, vsak v svoj rodni kraj. Tudi Jožef je šel iz Galileje, iz mesta Nazareta, v Judejo, v Davidovo mesto, ki se imenuje Betlehem, ker je bil iz Davidove hiše in rodbine, da bi se popisal z Marijo, svojo zaročenko, ki je bila noseča. (Lk 2,1-5)

Jožef in Marija sta živela v mestu Nazaret. Toda kralj David je bil rojen v Betlehemu. Bil je eden od Jožefovih prednikov, ki je živel mnogo let prej. Zato sta Jožef in Marija morala iti popisat v Betlehem. Potovanje je bilo za Marijo zelo dolgo, saj je bila tik pred porodom.

24. december – Kraj za prenočitev.

… ker v prenočišču zanju ni bilo prostora. (Lk 2, 7).

Ste že kdaj potovali? Mogoče ste prenočili v prikolici, hiši od babice ali v hotelu. V mestu Betlehem je bilo gostišče namenjena popotnikom. Imela je veliko sob, ampak vse so bile polne, ko sta prišla Marija in Jožef. Edino mesto, kjer sta lahko prenočila, je bil hlevček za živali, kjer sta prenočila skupaj s svojim osličkom.

25. december – Najlepše darilo.

Ko sta bila tam, so se ji dopolnili dnevi, ko naj bi rodila. In rodila je sina, prvorojenca, ga povila in položila v jasli, ker v prenočišču zanju ni bilo prostora. (Lk 2, 6-7).

Marija in Jožef sta preživela noč v hlevčku. Spala nista kaj dosti, saj je bila to noč, ko se je rodil Jezus. Marija je povila Jezusa v trakove tkanine, kot je bila to navada v tistih časih, in ga položila v jasli, iz katerih so živali jedle seno. Kako razburljiva noč za vse!

26. december – Vesela novica iz nebes.

V istem kraju so pastirji prenočevali na prostem in čez noč stražili pri svoji čredi. Gospodov angel je stopil k njim in Gospodova slava jih je obsijala. Zelo so se prestrašili. Angel pa jim je rekel: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod. To vam bo v znamenje: našli boste dete, povito in položeno v jasli. In nenadoma je bila pri angelu množica nebeške vojske, ki je hvalila Boga in govorila: »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.« (Lk 2, 8-14).

Ovce so spale na polju blizu Betlehema. Njihovi pastirji so mislili, da je običajna noč. Dokler ni prišel angel. je bilo preden je prišel angel! Zaslepila jih je močna svetlobo, angel pa jim je sporočil novico o rojstvu Jezusa, odrešenika. Potem je prišlo še več angelov in vsi so slavili Boga.

27. december – Prvi obiskovalci.

Ko so angeli šli od njih v nebo, so pastirji govorili drug drugemu: »Pojdimo torej v Betlehem in poglejmo to, kar se je zgodilo in kar nam je sporočil Gospod!« Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli. Ko so to videli, so povedali o besedi, ki jim je bila rečena o tem otroku. (Lk 2, 15-17)

Ko so angeli odšli, so pastirji vedeli, da niso bile sanje. Vedeli so, da je Bog poslal angele in da je bilo rojeno posebno dete. Pohiteli so v mesto, našli dete in hiteli oznanjati veselo sporočilo. Nato so se vrnili k ovcam in slavili Boga. Bili so presrečni, da so našli dete Jezusa.

28. december – Obisk modrih.

Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.« ( Mt 2,1-2).

Modreci so živeli daleč stran od kraja, kjer se je Jezus rodil. Ko so videli novo zvezdo, so vedeli, da je bil rojen kralj. Zato so odpotovali v Jeruzalem k kralju Herodu. Ta jih je poslal v Betlehem, naj poiščejo dete, da se mu pride tudi sam poklonit. Vendar je bila to laž, saj je bil Herod ljubosumen na novega kralja.

29. december – Darila za malega kralja.

Po kraljevih besedah so se modri odpravili na pot; in glej, zvezda, ki so jo videli vziti, je šla pred njimi, dokler ni obstala nad krajem, kjer je bilo dete. Ko so zagledali zvezdo, so se silno razveselili. Stopili so v hišo in zagledali dete z Marijo, njegovo materjo. Padli so predenj in ga počastili. Odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire. (Mt 2, 9-11).

Modreci še niso točno vedeli, kam gredo. kje so bili tekoč. Zato so se razveselili zvezde, ki jih je ponovno vodila. Pripeljala jih je do hlevčka v Betlehemu. Ko so videli deteta Jezusa, so padli na kolena in ga častili. Dali so mu zlata in dve vrsti dišav.

30. december – Ne pojdite v tisto smer.

In ker so bili v sanjah opomnjeni, naj ne hodijo nazaj k Herodu, so se po drugi poti vrnili v svojo deželo. (Mt 2, 12).

Ko potujete, boste videli znak za spremembo smeri. Morda je pred vami podrt most in bi bili v nevarnosti, če bi pot nadaljevali po isti poti. Tudi Bog je vedel, da obstaja nevarnost – pa ne za modrece, pač pa za Jezusa. Kralj Herod ga je hotel umoriti. Zato je Bog modrim naročil, naj se ne vračajo v Jeruzalem, pač pa se po drugi poti vrnejo domov.

31. december – Eno pravilo.

Ko je bilo dopolnjenih osem dni in so dete obrezali, so mu dali ime Jezus, kakor je bil imenovan po angelu, preden je bil spočet v telesu. Ko so se dopolnili dnevi njenega očiščevanja po Mojzesovi postavi, so ga prinesli v Jeruzalem, da bi ga postavili pred Gospoda… (Lk 2, 21-22).

Nihče v Svetem pismu ni bolj pomemben kot Jezus! Njegovo ime je posebno, saj pomeni “Odrešenika.” Ko je bil star mesec dni, sta ga Marija in Jožef prinesla v tempelj in ga darovala Bogu.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja