Bo fantek ali punčka

Thumbnail

Čudežni čas nosečnosti je prepleten s številnimi miti – zlasti kar zadeva spol. Seveda z ultrazvokom lahko napovejo spol otroka, vendar če skrivnost obdržimo zase, bomo deležni številnih zabavnih ugibanj in napovedi.

Lahko zaužitje večjega števila kalorij privede do spočetju fantka? Znanstveniki so opravili študijo na 740-ih ženskah in izkazalo se je, da so tiste ženske, ki so zaužile več kalorij, v večjem odstotku (54%) nosile fantka. To lahko pojasnimo s tem, da je tako zagotovljeno boljše okolje za preživetje moških semenčic.

Nekaj mitov:

 1. Želja po določeni hrani Če v nosečnosti obupno hrepenite po slanem čipsu, potem nosite fantka. Če pa si nenadoma želite čokolade in sladkih prigrizkov, potem lahko pričakujete punčko. Ni presenetljivo, da strokovnjaki niso odkrili nobene povezave med spolom zarodka in spremenljivimi prehranskimi zahtevami v nosečnosti. 

 2. Nosite visoko ali nizko, spredaj ali zadaj? Način, kako nosite otroka, je ena najbolj priljubljenih metod za napovedovanje spola. Splošno sprejeto mnenje je, da če nosite nizko in spredaj, potem bo fantek, če pa nosite visoko in bolj zadaj, pa boste dobili punčko. Tudi tu so znanstveniki ovrgli vsa prepričanja, saj je način nošenja posledica mišičnega tonusa in položaja, ki ga otrok zavzema v maternici.

 3. Srčni utrip Naslednjič ko boste poslušali otrokov srčni utrip, bodite pozorni na njegovo hitrost. Po starem prepričanju, nosite fantka, če je utrip pod 140 utripi na minuto, in punčko, če je večji. Dejansko pa srčni utrip ne igra nobene vloge do trenutka, ko se porod začne. Ob porodu pa je srčni utrip pri punčkah običajno hitrejši kot pri fantkih. 

 4. Nosečniška slabost Če vas v prvih dvanajstih tednih mučijo slabosti in slabo počutje, potem domnevno nosite punčko. Toda če se ti občutki pojavijo nekoliko kasneje, potem bo definitivno fantek. Ljudje tudi verjamejo, da je časovna razporeditev slabosti jasen znak za določitev spola otroka – fantki naj bi povzročali jutranje slabosti, punčke pa večerne. Izvedene so bile številne študije, da bi našli povezavo med slabostjo in spol, vendar brez zadovoljivih rezultatov. Zato je verjetno najbolje počakati, da se otrok rodi, preden vse stene prebarvate v modro ali roza barvo. 

 5. Aktivnost zarodka Še en zabaven mit je spremljanje aktivnosti zarodka v maternici. Če je zarodek intenzivno energičen, je bolj verjetno, da bo fantek, medtem ko so punčke običajno nekoliko bolj zadržane. Dejansko pa mamice v pričakovanju v splošnem zaznavajo gibanje svojih dojenčkov odvisno od lastne dnevne aktivnosti. Na primer, mama, ki cel dan preživi doma v počivanju, bo verjetno čutila veliko več brc kot tista mama, ki cel dan teka okoli.

 6. Vaš izgled V nosečnosti se ne spremeni samo vaš trebuh, ampak tudi obraz in izgled na splošno. Nekateri verjamejo, da je to napovednik spola, saj naj bi fantke spodbujali sijoče lase in rožnato kožo, punčke pa naj bi povzročile nesijoče lase in kakšen mozoljček na koži. Vendar pa strokovnjaki vztrajajo, da je izgled le posledica različnih hormonskih sprememb v telesu, zato bodo ženske, ki se tudi sicer srečujejo z nečisto kožo, verjetno deležne izbruhov mozoljev tudi v nosečnosti in to neodvisno od spola otroka. 

 

Drugi miti napovedovanja spola:

Obstaja na stotine drugih zabavnih napovedi spola. Nekateri najbolj pogosti so:

 1. Trik s prstanom: Privežite prstan na vrvico in ga pridržite nad trebuhom. Če bo prstan zanihal levo, desno, potem nosite fantka, če pa bo začel krožiti, nosite punčko. 

 2. Vaše prsi: Če je vaša desna dojka videti večja od leve, potem bo fantek, če pa je večja leva dojka, bo punčka. Če sta obe iste velikosti, potem je ta napoved povsem neuporabna ali pa nosite dvojčka obeh spolov. 

 3. Kitajski koledar napovedi spola: To je eden izmed najbolj priljubljenih napovedi spola, ki se pri veliko ženskah izkaže kot zelo natančen. Deluje na osnovi izračuna vaše starosti ob zanositvi in številke meseca, v katerem ste zanosili. Če je dobljena številka liha, lahko pričakujete fantka, če je soda, potem bo punčka. 

 

Vir: netmums.com

Komentarji

 1. Moj dojenček
  :cheer: Moja desna dojka je večja zto mislim da bo dećek. Nosim visoko.

Komentiranje je onemogočeno.