Blagoslovljena si med ženami

Foto: Shutterstock

Danes je praznik Marijinega brezmadežnega spočetja. Ker včasih komu ni čisto jasno, za kaj gre, ga na kratko pojasnimo. Če vam je jasno, pa namesto branja zmolite eno zdravamarijo.

Osmega decembra, torej danes, se spominjamo tega, da je bila Marija spočeta brez madeža izvirnega greha. Njena ata in mama sta jo povsem običajno spočela (tako kot vaša dva vas). Toda ona sama pa je bila obvarovana izvirnega greha, s katerim se rodi vsako človeško bitje in zaradi katerega imamo tudi nagnjenje k slabemu. Ravno zaradi tega se z milostjo borimo sami s sabo, da ne bi opravljali sodelavca, ki misli, da vse ve.

V glavnem, Bog se je odločil, da bo na ta svet prišel kot navaden človek. Po neki ženski. Mariji. In ker se ženske lahko razvijemo zelo v plus ali pa tudi zelo v minus, se je očitno po negativnih predhodnih izkušnjah z ženskami, odločil, da tokrat ne bo tvegal, in je Marijo obvaroval izvirnega greha. Se pravi nagnjenosti k zlu. (Da se ne bi tu preveč hahljal kakšni moški, katerega predhodnik je, namesto da bi se uprl grehu, samo bedasto rekel: “Da, draga.”)

Zato rečemo, da je Marija brezmadežno spočeta. Besednjak je morda malo arhaičen. O zgodovini praznika in razvoju dogme si lahko preberete tukaj. V sodobnem besednjaku nekoga, ki je pravkar generalno čistil kopalnico, pa bi lahko morda rekli, da ji je bila dana takšna površina, da se na njej ni nabiral vodni kamen, kot se na vseh nas. Na (novih stvareh) otrocih še skoraj nič, starejši smo, pa vedno bolj in bolj, če ga ne čistimo redno. Redki med nami bodo prišli povsem brez njega na konec zemeljskega potovanja. Večina nas bo najbrž morala še na predhodno globinsko čiščenje.

Marijino brezmadežno spočetje pogosto zamenjujemo s tem, da je Marija brezmadežno spočela Jezusa. To je tista zgodba z angelom Gabrielom. Marijino oznanjenje. Praznujemo ga 25. marca in je tudi materinski dan. Danes, 8. decembra, pa praznujemo to, da je Bog človeško ženo povzdignil tako zelo visoko, da jo je izbral za svojo mamo. Ker lahko bi izbral tudi kak bolj spektakularen prihod na svet, ne rojstvo najstniški mami v štali v neki pusti deželi. Izbral jo je in jo postavil v stanje milosti prvotnega stvarstva. Marija sicer ni bila obvarovana posledic izvirnega greha, ki so trpljenje in vse hudo na tem svetu. Sploh ne, užila jih je v polnosti. Toda s svojo prisotnostjo jih je posvetila, osvetlila in svojemu Sinu pripravila pot. Preprosta deklica iz puste dežele je postala kraljica nebes in zemlje, tista, ki je strla glavo kači in postala soodrešiteljica človeštva.

Naj razume, komur je dano!

ZDRAVA MARIJA! MILOSTI POLNA. GOSPOD JE S TEBOJ. BLAGOSLOVLJENA SI MED ŽENAMI. IN BLAGOSLOVLJEN JE SAD TVOJEGA TELESA – JEZUS.

SVETA MARIJA, MATI BOŽJA. PROSI ZA NAS GREŠNIKE. ZDAJ IN OB NAŠI SMRTNI URI. AMEN.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja