Ali risanke škodujejo otrokom?

Foto: Shutterstock

Združenje ameriških pediatrov je predstavilo rezultate nove študije o “hitro animiranih risankah” (velika večina risank je hitro animiranih).  Rezultati kažejo, da imajo le-te v primerjavi s počasnimi animacijami takojšen negativen učinek na otrokovo sposobnost kreativnega razmišljanja, vplivajo pa tudi na obnašanje.

Vsekakor rezultat študije ni presenečenje, zlasti glede na številne študije o negativnem vplivu televizije na otroke. Tudi na podlagi zelo spoštovane študije, ki je bila pred leti izvedena za ameriško akademijo pediatrov, so priporočali, da otroci manjši od treh let ne bi smeli gledati televizije. Kljub temu so vedno obstajale debate, ali so risanke koristne, ali škodljive. Zdi se, da novi dokazi zelo jasno prevesijo jeziček na tehtnici v prid škodljivosti.

Raziskovalci so namreč odkrili, da ima na štiriletnega otroka zelo negativen vpliv že 9 minut animirane vsebine (povprečna risanka je dolga 11 minut, starši pa dobro vemo, da se otrok ponavadi ne ustavi le pri eni “epizodi”).

Po poročanju številnih medijev bo študija, ki je bila objavljena v reviji Pediatrics, vrgla črno luč na vse risanke. Najbrž res, vendar so mnogi mediji spregledali del študije o tem, ali je pomembna vsebina in vrsta risanke?

Študija namreč ni obravnavala le “hitrega tempa” ampak tudi vsebino risank. V večini primerov risank s hitrim tempom je vključen tudi fantazijski svet, ki nima nobene povezave z resničnostjo otroškega življenja.

Raziskovalci glede na rezultate menijo, da domišljijski elementi v risankah poslabšajo kognitivne sposobnosti, saj otroku tolmačenje nečesa, kar nima povezave z resničnim svetom, povzroča izjemne težave in to težko prezrcali na resnične situacije.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja