9 nasvetov, kako se dobro pripraviti na zakon

Thumbnail

Ko ženin in nevesta stopita pred oltar, s seboj prinesete sanje, želje, upe, pogum, zaupanje in dobro voljo. S seboj pa nosita tudi nekaj »prtljage«, ki bo eden od pomembnih dejavnikov v njunem življenju.

Dobra priprava na zakon je izziv za par, da začneta odkrivati in raziskovati svoja čustva, vrednote in vse, kar cenita. Od tega bodo odvisne tudi njune kasnejše življenjske odločitve.

  1. Delajta na dobri komunikaciji. Prizadevanje za pogovor o vsakodnevnih skrbeh je ključnega pomena za stabilnost zakona in duševno zdravje zakoncev. Pripravljenost govoriti o vsem s svojim zakoncem (ali zaročencem) je bistvena za dober odnos. Ni pomembno, ali je predmet pogovora sorodnik, ki vas vedno razjezi, ali pa morda celo neprijetne navade vašega zaročenca. Z rednimi in potrpežljivimi pogovori boste razvijali sposobnosti in zaupanje za reševanje pomembnih vprašanj, ki se bodo lahko pojavila. Pogosto naša telesna govorica sporoča naše pravo razpoloženje. Naučite se razbrati govorico drug drugega. Po drugi strani pa zakoncu povejte, ko se želite pogovoriti. On ali ona ne more kar uganiti, kdaj rabite pogovor. 

  2. Naučite se pošteno bojevati. Večina poročenih parov ima nekaj standardnih tem, o katerih se prepira. Te lahko vključujejo otroke, spolnost, finance, sorodnike in boleča čustva. Morda ste že odkrili, o čem se boste prepirali tekom vašega zakonskega življenja. Poskusite ugotoviti, kaj lahko naredite drugače, kako se lahko drugače odzovete, da bi zadeve reševali bolj konstruktivno. Ste morda ugotovili, da je vaš bodoči zakonec nočna ptica, vi pa ste bolj jutranji tip? Ali obratno? Ta razlika lahko vpliva na vašo sposobnost konstruktivnega pogovora. Ugotovite, kateri del dneva je najboljši za pogovor. Prav tako je pomembno, da se dogovorita, da nikoli ne bosta šla spat ne da bi prej razrešila konflikt. 

  3. Bodita pripravljena na spremembe. Odprtost za nove stvari je zelo pomembna. Včasih so spremembe izven naše kontrole. Mogoče je to izguba službe, selitev, otrok s posebnimi potrebami. Lahko pa ste preobremenjeni z delom, kariero ali spremenjenimi vlogami v vaših odnosih. Ne glede na to, kakšne so te spremembe, je pomembno, da se znamo z njimi pravilno spopasti.

  4. Naučite se sprejemati njegovo (njeno) družino. Čeprav morda nikoli ne boste živeli skupaj, pa bodo vedno prisotni in imeli vpliv na vaju. To so ljudje, ki so oblikovali in vzgojili osebo, s katero boste preživeli svoje življenje. Vam je všeč njegova (njena) družina? Kakšni so v primerjavi z vašo družino? Včasih bo imel bodoči zakonec zelo podobne osebnostne lastnosti, kot ste jih opazili pri njegovih (njenih) družinskih članih. Lahko živim s temi lastnosti ali vas preveč motijo? Ko smo globoko zaljubljeni, z lahkoto spregledamo, kako močno lahko preteklost naše družine vpliva na naš odnos. 

  5. Pogovorita se o vajinih željah glede otrok. Verjetno sta do sedaj že načela pogovor o tem, koliko otrok si želita in kdaj si jih želita. Želita veliko ali majhno družino? Kako želita vzgajati? Če se o tem še nista pogovarjala, se začnita sedaj. Katere lastnosti svojega zakonca bi si želeli videti pri lastnih otrocih?

  6. Skupaj si postavita cilje. V vajinem zakonu bodo pogosto padci in ovinki. Le če bosta ima pred seboj jasen cilj, jih bosta zmogla premagati.

  7. Ne dovolita, da bi vam drugi oblikovali zakon. V vaši družini ste lahko ali pa ne izkusili srečen zakon. Vsi smo že kdaj rekli, da bo naš zakon drugačen od zakona naših staršev ali bratov in sester. V čem bo ta razlika?

  8. Poskrbita za intimo. Zabavno se je smejati in igrati skupaj in uživati v družbi drug drugega. Če že živita skupaj, kakšna bo razlika po tem, ko se poročita? Ko si bosta izrekla poročni obljubi, kaj vaju bo naredilo poročen par in ne le para, ki živi skupaj? Intimnost je veliko več od spolnosti. Delitev čustev, konfliktov, kriz, vere, spolnosti, romantike, lepot narave, skupnega dela, pogovor o zanimivih stvareh, različni načini, ko se imamo lepo skupaj – vse to je del zakona. Vsaka od njih predstavlja pot k intimnosti. Pogovorita se o treh oblikah intimnosti, ki je prisotna v vajinem odnosu. Nato izberita tri, ki v tem trenutku za vaju niso pomembne, in se pogovorita, kako jih v prihodnosti lahko razvijeta. Pozor: nekateri pari s spolnostjo rešujejo probleme. Spolna intimnost je lahko čudovita oblika komuniciranja, vendar pa lahko pusti nerešene probleme. 

  9. Razčistita svojo preteklost in navade. Govoriti o preteklosti je včasih težko. Morda je bila vaša prejšnja zveza problematična, morda nosite s seboj nerazrešena vprašanja iz lastne družine. Morda so komu od vaju prijatelji ali družina prioriteta pred vajinim razmerjem. Morda ima eden od vaju nerazrešene dolgove? Ključnega pomena je, da najdeta rešitev, ki bo izpolnila potrebe obeh. Če je vaš partner zasvojen z alkoholom ali drogami, začnite postavljati jasne meje. Kar z gotovostjo vemo, je to, da če je problem prisoten danes, ne bo kar izpuhtel, ko se boste poročili. Tu so še manj znane odvisnosti. Veliko časa namenjenega internetu, zapravljanje denarja, obsedenost s pornografijo. Bolj družbeno sprejeta je obsedenosti z delom. Če katera koli od teh stvari negativno vpliva na vajin skupni čas, se morata o tem pogovoriti. Izogibanje in zanikanje resničnih težav ubija intimnost, zaupanje in naklonjenost. 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja