8 stvari, ki se jih za zdravo življenje lahko naučimo od svojih otrok

Vir: Shutterstock

Otroci so gibčni in v formi, poslušajo svoj občutek za lakoto in imajo zdrav življenjski slog. Vse dokler jih odrasli ne naučimo drugače. V katerih stvareh bi se morali zgledovati po otrocih, da bi tudi odrasli dosegli višjo kvaliteto življenja?

Ameriška blogerka Katie, znana pod vzdevkom »the Wellness Mama«, je mamica petih otrok in navdušenka nad zdravim načinom življenja. Sestavila je seznam zdravih navad, ki jih otroci obvladajo bolje od nas.

Otroci spontano počnejo stvari, na katere smo odrasli pozabili. Pogosto smo tako zaposleni s tem, da jih poučujemo, da pozabimo, kaj vse bi se morali mi naučiti od njih. Običajno so bolj zdravi od nas prav zaradi svojih prirojenih »zdravih navad«.

1. Privoščite si spanec

Spanec je zelo pomemben za zdravje in številni odrasli ga enostavno ne dobijo dovolj. Med spanjem se telo regenerira, študije pa kažejo, da že kratkotrajno pomanjkanje spanca povzroči pomanjkanje hormonov kortizola in leptina ter začasno preddiabetično stanje.

Otroci za razliko od nas spijo daljše obdobje ponoči, hkrati pa počivajo tudi čez dan.

Nauk: Postavite svoj spanec na pomembnejše mesto in bodite glede njega tako brezkompromisni, kot ste pri počitku svojih otrok. Gre za pomemben ukrep pri ohranjanju vitalnosti!

2. Gibajte se, namesto da trenirate

Otroci ne trenirajo, vendar se ves čas premikajo. Ne hodijo v telovadnice in na vodene vadbe, ne tečejo neskončnih kilometrov, pa vendar šprintajo, plezajo, delajo počepe, skačejo, se gibajo. Ves čas.

Še ena stvar, ki je otroci nikoli ne počnejo dolgo (razen, če jih prisilimo), je sedenje. Vemo, koliko zdravstvenih težav povzroči sedenje in te težave ne izginejo samo zato, ker se na koncu malce razgibamo. Doma imam enoletnico, ki pozna le dva načina: polni gas in spanje. Intenzivno se igra in intenzivno počiva. Kot odrasli pa večino dneva presedimo, gibamo se premalo, naš pulz je nizek, nato pa poskušamo škodo popraviti v nekaj intenzivnih urah na teden.

Otroci so odlični v »funkcionalni vadbi«. Čeprav ne trenirajo, se gibljejo kot olimpijci. Številni odrasli lahko dvignejo težke uteži in obvladajo najrazličnejše fitnes naprave, nikoli pa jim ne pade na misel, da bi plezali po vrvi, skakali ali plezali čez ovire.

Nauk: Gibajte se, ne da bi se osredotočali na vadbo. Gibajte se funkcionalno, gibajte se hitro in pogosto.

3. Izražajte svoja čustva

Otroci svoja čustva izražajo odkrito in so v zelo dobrem stiku s svojim počutjem. Odrasli svoja čustva pogosto potlačimo, s čimer si dvigujemo raven stresa. Seveda se morajo tudi otroci naučiti čustva izražati na odgovoren način, vendar se lahko odrasli precej naučimo iz njihovega intenzivnega doživljanja in izražanja čustev.

Če otroka boli, če je jezen ali žalosten, joka. Če je vesel, se smeji. Majhni otroci radi spoznavajo ljudi, se nasmehnejo tujcu, komunicirajo. Iz njegovega izražanja čustev se lahko učimo celo takrat, kadar nas spravljajo v obup. (Kdo ne pozna izbruhov jeze?) Otroci čustvujejo zelo intenzivno, ko pa čustvo predelajo, gredo naprej. Odrasli smo tisti, ki o čustvu razmišljamo in premlevamo v nedogled.

Nauk: Čustva izražajte na zdrav način. Ko se z nekom pogovarjate, se mu v celoti posvetite. Predelajte svoja čustva in pojdite naprej.

4. Jejte, ko ste lačni

Pogosto dobivam e-pošto od staršev, ki jih skrbi, da njihovi otroci jedo preveč, premalo ali narobe. Obsedeni smo s tem, kaj in kako pogosto otroci jedo, čeprav imajo v resnici odličen prirojen čut za lakoto. Dokler jih ne naučimo, naj ga ne upoštevajo.

Jedo, kadar so lačni (čeprav ni čas za obrok) in ne jedo, ko so siti (čeprav je čas za kosilo). Gre za zelo zdravo načelo, po katerem bi se morali zgledovati tudi odrasli.

Prepričana sem, da če otroke preskrbimo z zdravimi, svežimi in s hranili bogatimi živili, je pomembno tudi, da jim pustimo ostati v stiku s svojim naravnim občutkom za lakoto, ki ga odrasli pogosto nimamo več.

Nauk: Poslušajte svoje telo: jejte, kadar ste lačni, in ne jejte, kadar ste siti.

5. Neprestano se učite

Kdorkoli je kdaj živel s 4-letnikom, ve, da otroci postavljajo vprašanja. Ne gre le za to, da se neprestano učijo, ampak s tem izražajo tudi neomajno radovednost in željo po znanju. Kot odrasli pogosto sprejmemo stvari, kakršne so, ne da bi se trudili razumeti, na kakšen način delujejo, in ne da bi poskusili svoje znanje poglobiti.

Učenje novih veščin (npr. novega jezika ali glasbenega instrumenta) ostri um in ga ohranja mladega.

Nauk: Sprašujte. Bodite radovedni. Lotite se novega konjička, naučite se nove veščine in raziskujte z odprtim otroškim umom.

6. Bodite neustrašni

Enoletniki so neustrašni. Skočijo, da bi videli, kaj se bo zgodilo. Mečejo stvari, da se učijo o zakonu težnosti. Nenasitno si želijo videti, se naučiti, preizkusiti.

Novorojenčki se bojijo le dvojega: glasnega hrupa in padca. Večino ostalih strahov jim privzgojimo z neprestanim opominjanjem: »Pazi!« in »Padel boš!« Namesto tega bi jih morali spodbujati, naj sprejmejo premišljeno tveganje – še posebej, dokler so majhni, in »tveganje« pomeni skok z igralne lestve in ne dirkanja z motorjem.

Otroci, ki odraščajo, ne da bi se naučili sprejeti tveganje in se soočiti z nevarnostjo, utrpijo precejšnjo socialno in kognitivno škodo.

Nauk: Pustite otrokom, da so pustolovski, hkrati pa to lastnost obudite tudi v sebi. Poskusite kaj novega in občasno sprejmite tudi kakšno tveganje.

7. Uživajte v majhnih stvareh

Otroku za božič kupite drago igračo. In s čim se igra čez eno uro? S škatlo.

Otroke od rojstva navdušujejo preproste stvari. Ne rodijo se z željo po najdražjih pleničkah in najboljšemu modelu vozička. S prirojeno ustvarjalnostjo se igrajo z enostavnimi stvarmi, ki jih njihova domišljija spremeni v zanimive.

Nauk: Uživajte v malenkostih. Naučite se ceniti preproste stvari, ki vas obdajajo, namesto da se osredotočate na prihodnje užitke.

8. Igrajte se

Igra ni ključna le za razvoj otrok, ampak je pomembna tudi za odrasle. Pa ne le tekmovalna igra, ki je v svetu odraslih edina sprejemljiva. Tudi odrasli imamo globoko v sebi namreč otroško potrebo po novostih, zadovoljstvu in igrivosti.

Igra prinaša veselje ter je nujno potrebna za reševanje težav, pri ustvarjalnosti, pa tudi v odnosih.

Nauk: Ugotovite, kaj vas zabava in v čem uživate kar tako, zaradi stvari same. Lotite se je!

Vir: wellnessmama.com
Prevod: Eva Markovič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja