7 stvari, ki si jih bodo vaši otroci zapomnili o vas

Foto: Shutterstock

Starši smo pogosto nagnjeni k poudarjanju stvari, ki v resnici niso zelo pomembne, ki pri oblikovanju otroka nimajo velike vloge in ki se jih bo otrok spomnil bolj kot vaše muhe ali posebnosti, ne pa kot življenjskega vodila. Obstaja pa nekaj stvari, ki si jih bodo zagotovo zapomnili in ki bodo imele na otroka in njegovo življenje ter oblikovanje osebnosti zelo velik vpliv. Naj bo to spodbuda za vas, da se osredotočite na te stvari!

1. Zapomnili si bodo vaše spodbude, da poizkusijo nekaj novega

Vsakič, ko otroku vlijete pogum za nov korak,  mu to da novo samozavest in nove spomine, ki ga bodo oblikovali. Ko jim pomagate, da se prvič ukvarjajo z nekim športom, ali nastopajo na odru, zapojejo pesem, ali narediti karkoli, za kar so mislili, da »nikoli« ne bodo mogli narediti … to ni samo ustvarjanje njihovega življenjepisa, ampak ustvarjanje njihove samozavesti in spominov.

2. Zapomnili si bodo, česa ste jih naučili z zgledom, ne z besedami 

Ne bodo si vedno zapomnili, kaj rečete, vendar so ZELO pozorni na to, kaj počnete. Ko se vaše besede ujemajo z vašimi dejanji, si bodo zapomnili. Prav tako, ko se ne.

3. Zapomnili si bodo trenutke, ko so se počutili varno (in žal tudi trenutke, ko so se niso)

V srcu vsakega otroka je ranljivost in potreba po zaščiti. Vaši otroci se bodo spomnili tistih trenutkov, ko ste lovili pošasti izpod njihove postelje ali jih držali po nočni mori, spomnili pa se bodo tudi časov, ko je vaš temperament postal pošast, ki so se je bali. Naši otroci nas bodo verjetno včasih videli jezne, ker je to del življenja, vendar naj bo vaše poslanstvo, da se vaši otroci vedno počutijo varne, ko so z vami.

4. Zapomnili si bodo čas, ki ste si ga vzeli zanje

Otroci ne potrebujejo popolnega starša, potrebujejo pa prisotnega starša. Ljubezen merijo predvsem po naši pozornosti do njih. Trenutki, ko prenehate s svojim delom, da bi imeli čajanko v peskovniku ali da bi šli ven metat žogo, bodo za vedno vrezani v njihove misli in srca. Vzemite si čas za majhne stvari s svojimi otroki, saj bodo na koncu ti trenutki najpomembnejši.

5. Zapomnili si bodo način, kako ste komunicirali s svojim zakoncem

Naši otroci si svoj pogled na ljubezen v veliki meri oblikujejo tako, da opazujejo, kako ravnamo s svojim možem ali ženo. Prizadevajte si za takšen partnerski odnos, da bodo vaši otroci navdušeni nad tem, da se bodo nekoč poročili. Dajte jim varnost, ki izhaja iz tega, da vidijo svojo mamo in očeta v predanem, ljubečem medsebojnem odnosu.

6. Zapomnili si bodo vaše besede potrditve in vaše besede kritike 

Otroško srce je kot moker cement in vtisi, narejeni zgodaj v življenju, se bodo sčasoma strdili. Svoj občutek identitete, sposobnosti in celo lastne vrednosti bodo v veliki meri utemeljili na besedah, ki so jih poslušali v otroštvu. Naloga staršev je seveda tudi, da vzgajamo in discipliniramo, toda tudi pri tem naj bodo vaše besede polne ljubezni, spodbude.

7. Zapomnili si bodo “družinske tradicije”

Otroci imajo radi spontanost, vendar imajo tudi globoko potrebo po predvidljivosti. Vaši otroci se bodo z veliko naklonjenostjo spominjali družinskih obredov in ritualov, pa naj gre tedenske družinske filmske večere ali večere družabnih iger. Naj gre za kraj, kamor redno potujete na družinske počitnice, za način praznovanja rojstnih dni in posebnih dogodkov ali katero koli drugo posebno tradicijo. Namerno jih ustvarite nekaj in opazujte, kako jih bodo vaši otroci nekoč prenesli na svoje otroke.

Povzeto po https://www.patheos.com/blogs/davewillis/

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Najbolj sem si zapomnila in velikokrat se spomnim na besede moje mame: Kdor se na tujo pomoč zanaša, v situ vodo prenaša! Tako sem se naučila, da se nanašam najbolj sama nase. To mi je v življenju neštetokrat prišlo prav.
    In vsak dan prosim Boga za zdravje in za pomoč. Da bi zmogla iti naprej. Vsak dan posebej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja