7 nasvetov, kako vzgojiti pogumne otroke

Foto: Canva

Otrok se v svojem vsakdanu sooča s številnimi izzivi, ki od njega zahtevajo pogum. Visok tobogan, nova skupina v vrtcu, neznanec, ki ga ogovori, pes, ki se približa …

Velikokrat ste ob takšnih situacijah ob njem in ga opogumljate, z leti pa vedno manj. Otrok raste in se razvija. Ne le fizično, ampak tudi v smislu neodvisnosti in samostojnosti. Seveda se morate pogovoriti tudi o tem, kje je meja med sprejemanjem izzivov in nepotrebnim tveganjem.

Kako torej otroka naučiti, da premaga svoje strahove in se pogumno sooči z življenjskimi izzivi? Kako ga vzgajati, da bo pogumen?

Obstaja kar nekaj vaj, ki lahko pomagajo pri razvijanju poguma. Najprej pa se moramo zavedati, da pogum ni odsotnost strahu, temveč odprtost za soočanje s strahom. Tukaj je nekaj načinov, kako lahko otroka podprete na tej poti:

1. Umirite sebe in se soočite s svojimi strahovi: To je prvi pogoj. Otrok srka tako samozavest kot tudi strahove svojih staršev. Če imate vi paničen strah pred psi, višino … je zelo verjetno, da ga bo imel tudi otrok. Če se zbere 10 družin, bo zagotovo vsaj ena mama hodila za otrokom, ki se igra z drugimi otroki, in vpila naj pazi, naj ne pleza, naj ne teče, naj ne pade … Ne bodite vi tista mama. Otroku s tem samo škodite. Če se devetim drugim mamam ne zdi nevarno, se umirite in zaupajte njihovi presoji.

2. Spodbujajte otroka, da preizkusi nove stvari: Naj tvega. Premagovanje izzivov je najboljše za dvig samozavesti. Dajte mu naloge, za katere se vam zdi še premajhen. Življenjske izkušnje mu pomagajo rasti. Vsak občutek »To sem naredil!« zgradi novo stopničko poguma. Izkoristite priložnosti in zaupajte otrokovim sposobnostim, da se spoprime z različnimi situacijami. Otrok se bo sčasoma začel izzivov veseliti in ne bati.

3. Naj razvija svojo voljo: Seveda bi bilo staršem lažje imeti otroka, ki ubogljivo sledi vsem navodilom in se nikoli ne pregovarja. Toda za zdrav razvoj je dobro, če vaš otrok pokaže svojo voljo. Podprite ga pri tem. Pustite mu besedo pri nekaterih stvareh in sprejemajte odločitve, ko je to seveda možno, skupaj z njim. Tako doživlja samoučinkovitost, ta pa vodi do samozavesti, kar je predpogoj za pogum.

4. Ne skušajte ga zaščititi pred vsemi težavami: Starši smo včasih nagnjeni k temu, da hočemo svoje otroke zaščititi pred vsemi težavami – tako da jim odstranimo čim več ovir. Vendar je veliko bolj pomembno, da jih podpiramo pri tem, da sami razvijejo veščine reševanja problemov. Bolj kot otrok odrašča, bolj pasivno vlogo moramo prevzeti starši. Z ljubečim vodenjem ga podpirajmo, da sam reši svoje težave in se izogibajmo preveč zaščitniškemu vedenju.

5. Zaupajte svojemu otroku: Otroci so občutljivi seizmografi starševskih občutkov. Najboljši način, da svojemu otroku privzgojite pogum, je, da ste sami pogumni in da mu zaupate. Delo na sebi je torej potrebno tudi za starše. Pomembno orodje so tudi izgovorjene besede. Izberite spodbuden jezik. Obstaja razlika med povedma: »Ne plezaj tako visoko na drevo, sicer boš padel!« in »Pazi, kam stopiš, da boš lahko varno vstal.«

6. Dovolite strah: Če se vaš otrok boji določenih situacij – dovolite ta strah. Lahko ga skrbi. Priznajmo čustvo. Potem skupaj razmislita o možnih načinih ukrepanja. Nekaterim otrokom pomaga pozitivna vizualizacija. Gre za to, da si vaš otrok predstavlja, kako bi se počutil in kako bi bilo, če bi obvladoval situacijo.

7. Veselite se njegovih dosežkov: V spodbudo je za plašnega otroka lahko vodenje pustolovske knjige, v katero bo zapisal, kaj je doživel. Lahko dodate slike in potem lahko vedno vidi, kaj vse je že dosegel in ga to opogumi tudi za nove izzive: prvo nočitev brez staršev, plavalno značko, nastop na zabavi v vrtcu. To, da se je soočil s strašljivimi situacijami, jih premagal, pozneje ob tem kaj lepega doživel in se skupaj z vami s ponosom spominja teh dosežkov, je najboljši recept za pogum.

Vir: eltern.de

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Hvala za tole, kratko, jedrnato, bistveno je, da starši sebe najprej spoznamo, katere so naše šibke točke, kje smo mi v strahu, ko to ozavestimo, je bolje, saj se potem lažje živi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja