5 trikov za lažje starševstvo

Foto: Shutterstock
Starševstvo je polno izzivov, ne glede na to, koliko knjig preberemo in koliko seminarjev obiščemo. Vedno znova se pojavijo situacije, na katere nas nihče ni mogel vnaprej pripraviti. Z odraščanjem otrok se nenehno pojavljajo novi izzivi. Tukaj je 5 “trikov”, ki vam bodo pomagali, da bo vaše starševstvo prijetnejše, vi pa bolj miren in zadovoljen starš:

1. Izbirajte svoje bitke

Mnogi starši poročajo, da se pogosto znajdejo v prepirih in pregovarjanjih z otroki. Pomembno je, da se naučimo, kje je nujno vztrajati in kje lahko preprosto pustimo vse skupaj ter dovolimo, da prevladajo naravne posledice. Če na primer otrok ne pospravi perila v koš, naj se sooči s posledicami – brez čistih oblačil. Tako se bo bodisi naučil prati perilo sam bodisi začel zlagati oblačila v koš. To je otrokova bitka z naravnimi posledicami, ne z nami. Pustimo naravnemu redu, da opravi svoje delo.

2. Želite imeti prav ali želite biti srečni?

Ni vedno nujno, da imamo starši prav, četudi dejansko imamo. Nekatere stvari morajo otroci izkusiti sami. Pustimo jim, da sprejmejo svoje odločitve in se soočijo z njihovimi posledicami, ne glede na to, ali so te dobre ali slabe. Včasih je najbolje, da pustimo otroku, da naredi po svoje, in smo tam za podporo, ko mu ne uspe. Tudi to je del učenja in rasti.

3. Naučite se otrokovega jezika ljubezni

Gotovo ste slišali za knjigo Garya Chapmana, Pet jezikov ljubezni. Osnovna teza te knjige je, da mi sicer razumsko lahko vemo, da nas ima nekdo rad, vendar če tega ne čutimo, se ne bomo počutili ljubljenega in to bo vplivalo na naš odnos. No, če to velja za odrasle, velja toliko bolj za otroke.

Obstajalo bi naj pet jezikov ljubezni. Dotik, posvečen čas, darila, usluge in besede potrditve. Večina ljudi ima en jezik ljubezni, preko katerega bi naj bili najbolj odprti za ljubezen. Ko nekdo z nami ravna z “našim” jezikom ljubezni, se počutimo resnično ljubljene. Hec pa je v tem, da tudi mi skušamo ljubezen drugim podarjati z našim jezikom ljubezni. Ni pa nujno, da je to tudi jezik ljubezni naših bližnjih. Zato je potrebno, da raziščemo, kateri jezik ljubezni je tisti, ki najbolj nagovarja naše drage in z njimi govorimo v njihovem jeziku. Odnosi bodo veliko bolj pristni in sodelovanje boljše.

4. Spoznajte svoje meje

Naši otroci nas odlično poznajo in pritiskajo na naše gumbe. Strateško izberejo čas za prepir, ko vedo, da nas bodo hitro utrudili in dosegli svoje. Bodite pozorni na to, kdaj in kje se prepiri začnejo, in postavite jasne meje glede tega, kako bodo ti pogovori potekali. Trenutno nisem razpoložena. Lahko pa se pogovoriva o tem večer. Če ti moram dati odgovor zdaj, je odgovor ne. 

5. Ste odrasli in glavni

Vi ste tisti, ki postavljate pravila in meje. Bodite dosledni. Vaš “da” naj bo “da” in vaš “ne” naj bo “ne”. Bodite jasni glede tega, o čem ste pripravljeni razpravljati in kaj je nepogrešljivo. Na primer, ne razpravljamo o času za spanje, času pred zasloni in o tem, kdaj se pride domov. Življenje ni vedno pravično in tudi otroci se morajo tega zavedati. Starševstva ne more narekovati pravičnost, temveč to, kaj se mora zgoditi v danem trenutku. Otroci, ki jim starši prepustijo krmilo so nemirni in zmedeni. Globoko v sebi vedo, da to ni naravno.

Starševstvo je lahko zahtevno, vendar s temi triki lahko postanete srečnejši in bolj miren starš. Pomembno je, da ostanete dosledni, da razumete svoje otroke in njihove potrebe ter da znate postaviti meje, kjer je to potrebno. Tako boste ustvarili ljubeč in stabilen dom za svojo družino.

Delno povzeto po: yourtango.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja