5 stvari, ki si jih vsak mož želi in zasluži od svoje žene

Foto: Canva

Pred dnevi smo objavili seznam 5 stvari, ki si jih želi in zasluži vsaka žena.

Skozi vso zgodovino so bila pomembna predvsem pričakovanja moškega do ženske. Danes pa je, vsaj na zahodu videti, da smo prišli do točke, ko smo pričakovanja moških posmehljivo znižali na “prinesi pivo in bodi naga”. Pa je to zelo krivično do večine moških. Morda so res manj ekspresivni, vendar to ne pomeni, da nimajo pričakovanj ali da se ne počutijo razočarani, ko njihove osnovne potrebe niso izpolnjene.

Moževim pričakovanjem do žene posvečamo malo pozornosti tudi zato, ker moški niso glasni glede svojih želja. Na koncu pa pač predvidevamo, da so v redu in srečni.

Seveda je vsak zakon drugačen, ker je vsaka oseba drugačna in primerjave niso smiselne, vendar pa so nekatere stvari in potrebe tako temeljne, da si jih želi vsak.

Tukaj je seznam 5 stvari, po katerih večina moških hrepeni, ki jih lahko podarite svojemu možu in ga tako globoko osrečite.

1. Zvestoba: Ko izrečete zaobljube in sprejmete poročni prstan, pomeni, da ste svojemu možu obljubili zvestobo. Moškemu je zavest, da ste njegovi in da to tudi javno pokažete, izjemno dragocena. Ženski “empowerment” se lahko gremo v odnosu do patriarhalne družbe ali tudi konkretnih moških, ki še živijo z eno nogo v srednjem veku, ampak ne v odnosu do svojega moškega. Ta odnos potrebuje vašo zvestobo, privrženost in predanost. Ne gre samo za fizično zvestobo in zvestobo v odnosu do drugih moških. Seveda zvestoba pomeni tudi to, da ne flirtate z drugimi moškimi, pa naj bo še tako neškodljivo. Toda zvestoba je mnogo širši pojem. Da sem nekomu zvest, pomeni tudi, da ne nergam čez njega. Da niso na prvem mestu prijateljice, mama, razvedrilo, kariera … ampak mož in najina družina.

2. Spoštovanje Moški hrepeni po tem, da je spoštovan, tako kot ženska hrepeni po tem, da je ljubljena in oboževana. Tudi, če se kdaj z njegovimi dejanji ali besedami v odnosu do otrok ali koga drugega ne strinjate, prihranite kritiko za na štiri oči. Otroci bodo lažje preboleli morebitno občasno krivico kot pa to, da starša ne držita skupaj in se ne spoštujeta. Za zakonski odnos je nespoštljivo obnašanje, posmehovanje, omaloževanje eden največjih strupov. Toliko huje, če moža ponižujete pred drugimi.

Spoštovanje je temelj dobrega zakona. Ne glede na to, s koliko izzivi se soočate, naj vaš mož vedno čuti, da ga spoštujete. To mu bo dalo krila in ga dvignilo, da bo postal (če že ni), moški, ki vas bo osrečil. Mož, ki ima ženo, ki ga spodbuja, si upa sprejeti vsak izziv. Žena, ki svojega moža spoštuje in vanj verjame, iz njega izvabi najboljše! Tudi ko mora izreči konstruktivno kritiko, to stori na ljubeč in ustrežljiv način in umazanega perila nikoli ne pere v javnosti, niti se svojim prijateljicam ne pritožuje čez moža, ali še huje, na spletu …

3. Vabljivo vzdušje v našem domu: Ne gre za promocijo tradicionalnih razdelitev vlog in dela in nobenemu moškemu ne bo padla krona z glave, če kdaj prime za kuhalico ali likalnik, toda jasno je, da je Bog dal še posebej ženskam smisel za ustvarjanje domačega vzdušja in razpoloženja. Pri tem sploh ne gre za notranjo dekoracijo in dizajn niti za vrhunske kuharske dosežke, gre pa za prijetno in spodbudno okolje, v katerem se počutimo sprejete in se lahko sprostimo. Žena je tista, ki ustvari dom, doda detajle in s svojo prisotnostjo pričara ljubeč in domač kraj. Mož take žene dom nerad zapusti in ko ga, komaj čaka, da se vanj vrne.

4. Lepoto, ki prihaja od znotraj: Seveda si vsak mož želi, da je njegova žena urejena in fizično privlačna. Vendar pa ga samo dobra zunanjost ne more resnično zadovoljiti. Resnična lepota prihaja iz srca, polnega miru, sočutja, nesebičnosti in milosti. Ženska, ki je pomirjena s seboj, s svojim Bogom, s preteklostjo in sedanjostjo, s svojim telesom in se veseli sebe … izžareva mnogo globljo lepoto kot katerakoli popolna lepotica. Poseduje namreč lepoto, ki ne zaslepi, ampak ki premakne nekaj najbolj prvinskega v globinah moškega in ima moč spreminjati.

Prizadevajmo si za takšno lepoto. Kajti lepota bo tista, ki bo odrešila svet. (Dostojevski)

5. Spolnost: Ena ključnih stvari za srečo moškega je, da najde žensko, s katero se dobro ujame v spolnosti. Seks je moškim zelo pomemben in je pravzaprav njihov način povezovanja z ljubljeno osebo. Moški si od svoje žene ne želi neke milejše različice porno zvezde. Želi pa si žensko, ki je v stiku s seboj in svojo spolnostjo in predvsem žensko, ki se mu odpre. Ki ga spusti v svoje globine, ki mu zaupa svoje najbolj skrite želje oziroma še bolje, ki jih odkriva in oblikuje skupaj z njim.

Delno povzeto po: www.patheos.com/blogs/davewillis

Komentarji

  1. Zanimivo branje, da je nekdo omenil “zvestobo” na nekonvencionalen način. Vsak pomisli na telesno in čustveno zvestobo. Ampak zvestoba je tudi spoštovanje partnerja (ne glede na spol!) v družbi. “Da sem nekomu zvest, pomeni tudi, da ne nergam čez njega.” > da. Povedati je treba pravi čas, nemudoma, ko se zgodi in z pravim načinom. Če povemo takoj, se “tlak” še ni toliko povišal, da bi nas razneslo. Ampak tipična ženska (in poznam tudi take može!) ne bo nič rekla, samo tlačila bo vase. Enkrat pa odnese pokrov … ko je najmanj primerno.

    Pogosto opažam, ko žene v družbi možu jemljejo besedo, ker bodo one “kao” bolje povedale. In to delajo tako dosledno, da možje potem utihnejo in se nasmihajo prisotnim, češ “kaj pa morem”, čeprav je bil ON vprašan za konkretno stvar. Še najbolj opazno je na raznih (družinskih) slavjih, kjer se tudi kaj popije. To je poniževanje moža (v tem primeru, saj so tudi obratni primeri!) in mož se bo počutil izdanega. Zagotovo bo nekoliko manj cenil ženo in z leti se to nabere in spremeni v strupen odnos, kjer jih bo ta žena zagotovo “fasala” v neki drugi obliki. Oblik je 1000, ki jih bodo psihologi obravnavali izolirano, konretno, dobesedno. Nihče (ga ne poznam) pa se bo lotil zadeve globalno. Problemi srednjih let se začno že pored poroko!!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja