3 razlogi, zakaj je letošnji Festival družin prav na Visokem!

Thumbnail

Mnogi so nas v zadnjih tednih spraševali: “Zakaj ste za novo lokacijo Festivala družin izbrali prav Visoko?”

Pa povejmo, kaj smo razmišljali, ko smo se pred nekaj meseci odločili, da bo Festival svoje drugo destletje začel na Visokem v Poljanski dolini …

1. Ker bodo družine tu našle miren kotiček v naravi

Ne, ne razumite nas narobe: na Festivalu družin je vedno še kako živahno in tako bo tudi letos.

A zgodovina dosedanjih desetih festivalov kaže, da smo prva leta gostovali v živahnejših turističnih središčih: Postojna s Postojnsko jamo (2007, 2008, 2009), Terme Laško (2010), Terme Olimia (2011), potem pa smo počasi iskali večji stik z naravo: najprej smo šli na Roglo (2012, 2013) in nato še na Otočec (2014, 2015, 2016).

Ker je zadnja štiri leta festival večdnevni in vsebuje tudi šotorjenje (za tiste, ki želijo), smo iskali miren kotiček v  naravi, kjer bo dovolj prostora za tekanje otrok in kjer se bomo družine res lahko posvetile programu in drug drugemu. Brez da bi nas različne atrakcije in ponudbe vlekle v različne smeri. In brez da bi staše skrbelo, da se bodo otroci izgubili, četudi jih bodo sami za hip izgubili izpred oči.

Ni pa Visoko nekje sredi “divjine”, odmaknjen od sveta. Iz Škofje Loke ga doseženo v 10 minutah, iz Ljubljane v 35 minutah.

Visko ima tudi svojo kulturnozgodovinsko dušo: dvorec znanega pisatelja Ivana Tavčarja (v bližini dvorca je Tavčar tudi pokopan), ki je v slovenski zavesti živo navzoč tudi kot prizorišče Tavčarjevega najbolj znanega romana Visoška kronika

2. Ker je v Poljanski dolini zares lepo

Poljanska dolina je eden najlepših kotičkov Slovenije. Čeprav z izjemo Visokega nima neke izstopajoče turistične točke, pa skriva v sebi mnogo biserov.

Predvsem pomladi in v zgodnjem poletju nas Poljanska dolina očara s čudovito naravo, z valujočimi in blagimi zelenimi hribi, po katerih poteka mnogo izredno lepih pohodniških poti. Razgled z Blegoša, najvišjega hriba Škofjeloškega pogorja je eden najlepših v predalpskem svetu.

Dolina je urejena, hribovita področja pa so poseljena in lepo obdelana, kar daje prijeten občutek napolnjenosti z življenjem.

3. Ker v teh krajih res odmeva otroški smeh

Visoko leži v občini Gorenja vas – Poljane. Ta občina je pa med vsemi občinami v Sloveniji zmagovalka v eni kategoriji: v njej lahko naštejemo največji delež otrok, starih med 0 in 14 let.

Veliko otrok v kombinaciji z delavnostjo in podjetnostjo prebivalcev ter lepim naravnim okoljem je največji garant tudi za splošno kvaliteto življenja. Tudi tu je občina Gorenja vas Poljane (skupaj s sosednjimi občinami Žiri, Železniki in Škofjo Loko) v samem slovenskem vrhu – na 4. mestu (glej nedavno lestvico, ki jo je sestavil poslovni dnevnik Finance).

Prepričani smo, da bodo lahko na Festivalu družin tudi s pomočjo okolja, ki nas letos gosti, navdih za ljubezen do življenja dobile tudi družine, ki morda prihajajo iz okolij, kjer so mlade ali še zlasti večje družine nekaj bolj nenavadnega kot tu.

Vabljeni!

 

Foto: fran.at, visitskofjaloka.si (Matevž Lenarčič), skofja-loka.com (Izidor Jesenko)

*****     *****     ***** 

Takole pa je bilo na Visokem prejšnji teden, ko smo se na njem mudili organizatorji, raziskovali priključke za elektriko, se dogovarjali, kako bomo delili hrano, izbirali mikrolokacije posameznih dejavnosti …

Sredi dopoldneva je bilo na soncu tako toplo, da je kar vleklo v senco. In če je bilo tako sredi maja, zakaj ne bi bilo tudi v začetku junija?

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja