Zakaj je ob zakonih, sklenjenih pozno, več možnosti za ločitev?

Thumbnail

»Dvajset je veliko prezgodaj, da bi se vezali!« »Kaj, stara si že trideset let, pa še nisi poročena?!« Ljudje bodo imeli pripombe ne glede na to, pri kakšni starosti se odločimo za poroko. Kaj pa o idealni starosti za zakon pravijo statistični podatki?

Splošno prepričanje velja, da je »tem kasneje, tem bolje«, saj naj bi mlajšim parom manjkalo zrelosti v odnosu. »Prava« starost za poroko naj bi bila torej pri zgodnjih tridesetih letih. A raziskava, ki jo je med leti 2006 in 2010 izvedel Nicholas Wolfinger, profesor sociologije na Univerzi v Utahu, kaže, da se možnost ločitve pri poroki po 32. letu z vsakim letom poveča za 5 odstotkov. Kakšni so razlogi?

Možnost ločitve se pri poroki po 32. letu z vsakim letom poveča za 5 odstotkov.

Wolfinger svojo ugotovitev razlaga z dejstvom, da je izkušnja neporočenosti po tridesetem letu, skupaj z vsemi preteklimi zvezami, lahko razlog, da so moški in ženske v teh letih že manj pripravljeni na poroko ali pa si poroke celo manj želijo. Poleg tega se izbira bodočega moža ali žene v tem obdobju že precej zoži, številni preostali samski pa preprosto niso več crème de la crème.

Morda so sodobni tridesetletniki tudi bolj nezreli, kot so bili pred nekaj desetletji. V nasprotju z uveljavljenim prepričanjem dvajseta leta namreč niso namenjena le uživanju, ampak so čas zorenja in priprave na »odraslost« – poroko, otroke, poklic. Če bi se tega zavedalo več dvajsetletnikov, bi bili bolj pripravljeni na poroko, ko pride čas zanjo. Kdor se nikoli ni bil navajen ukvarjati z vprašanjem prihodnosti, bo težko v trenutku preklopil iz »študentskega življenja« na »pripravljenost za poroko«.

Vir: National Survey of Family Growth 2006–2010 (N = 9213)

Ena od možnih razlag za manjši uspeh porok po dvaintridesetem letu je tudi sebičnost naše kulture. Tri desetletja osredotočanja nase so v popolnem nasprotju s podarjanjem, ki ga zahtevata zakonska zveza in starševstvo. Da ne omenjamo ustaljenih navad in kompromisov, na katere smo z leti vse manj pripravljeni.

Zakoni, sklenjeni kasneje, se pogosteje soočajo tudi s težavo neplodnosti, ki zakon postavi pred veliko preizkušnjo. Nekateri pa se po tridesetem za poroko odločijo prenagljeno, ker jih priganja čas, in zato izberejo partnerja, ki jim v resnici ni namenjen. Zgodi se tudi, da imata mož in žena po tridesetem že tako zahteven in odgovoren poklic, da jima zmanjkuje časa za svoj odnos.

Seveda vsi ti razlogi ne pomenijo, da se bo vaš zakon končal z ločitvijo, če se poročite po 32. letu. Daleč od tega! Vsaka starost in vsak zakon imata svoje posebnosti in ovire. Toda na statistiko vplivajo določeni razlogi. Kaj o njih mislite vi? Obstaja »idealna starost« za poroko?

Viri: www.mercatornet.com, family-studies.org

Prevod: Eva Markovič

Foto: salon.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja