Za samske: Zakaj bo lahko letošnje leto drugačno od prejšnjega

Foto: Shutterstock

Lansko leto sem naletela na videoposnetek znane vlogerke Kristine Kuzmič, ki je spregovorila o štirih stvareh, ki so ji spremenile življenje (če njene osebne zgodbe ne poznate, si jo lahko ogledate tukaj). Ob vsakem njenem nasvetu se je čutilo, da ga je preizkusila na lastni koži in da za njim stoji z vsem svojim bitjem. Zakaj? Ker so jo pripeljali ven iz popolne bede v uspešno žensko.

Ob njenem vlogu sem pomislila na moje samske prijateljice in prijatelje, ki mi večkrat potožijo, da jim je težko, da se jim v življenju nič ne premakne in da so svojega “statusa” že več kot naveličani, obenem pa tudi ljudi, ki jih ves čas sprašujejo, ali je kaj novega v njihovem ljubezenskem življenju. Zato dragi samski, na to, koga ali kaj vam bo prineslo novo leto, ne morem vplivati, lahko pa vam bodo nasveti Kristine Kuzmič za vzpodbudo, da v svoje življenje vključite še več ljubezni do sebe in naredite še kakšen korak, ki si ga do sedaj niste upali narediti. Kaj torej storiti?

Prenehajte zgolj čakati

Prave spremembe se ne zgodijo, ko se počutimo udobno.

Vsi se kdaj pa kdaj znajdemo na mrtvi točki, kjer samo še čakamo in čakamo, da nam bo rešitev padla iz neba ali pa se zgolj osredotočamo na stvari, ki jih še nimamo (partnerja, počitnic v dvoje, družinskih izletov itd.). Seznam tega, česar nimamo, zna biti zelo dolg in dlje, kot bomo nanj »obešeni«, težje nam bo. Zato Kristina svetuje osredotočenje na stvari, ki jih že imate in ki so v vaši moči, da jih postorite (ta seznam je ponavadi krajši). In če vas ideja o proaktivnosti plaši ali vam je ob njej neudobno, potem ste na pravi poti, kajti prave spremembe se ne zgodijo, ko se počutimo udobno. 

Prenehajte s pretirano samokritiko

Ko vas bo naslednjič ponovno napadel val pretirane samokritike, je dobro, da pogledate sliko »malega sebe«

Zakaj smo do sebe tako neusmiljeni, še posebej, ko razmišljamo o svojem izgledu ali o svojih sposobnostih? Kot protiutež vsemu negativizmu, ki nam roji po glavi, Kristina omenja video, ki ga je pred leti posnela s svojimi prijateljicami. Vprašala jih je, s katerimi mislimi same sebi najbolj kopljejo jamo. Ko so se ji izpovedale, jim je pokazala njihove slike iz otroštva in jim rekla, naj iste stavke ponovijo tej majhni deklici na sliki. Tega ni zmogla storiti niti ena izmed njih. Pritekle so solze in prebudilo se je sočutje. Ko vas bo naslednjič ponovno napadel val pretirane samokritike, je dobro, da pogledate tega »malega sebe« in mu pošljete samo malo več spodbude, ljubezni in odpuščanja.

Bodite pozoren

Čustva so prepomembna, da bi jih ignorirali, saj nam o nas povedo mnogo. In tudi če trenutno do nikogar ne gojite romantičnih čustev, je pomembno, da ste pozorni na stvari, ki vas jezijo, na stvari, ki se jih bojite, pa tudi na stvari, ki vas veselijo, ki vas delajo žive. Bodite pozorni na vsako stvar, ob kateri doživite močno čustveno reakcijo. Morda boste ob tem spoznali, na čem še morate delati ali pa ugotovili, kaj vas resnično veseli in kakšno je vaše poslanstvo.

Pričnite s pisanjem “ta da” seznama

Če imate težavo, da si zadanete preveč stvari naenkrat in se ob koncu dneva počutite kot da niste storili nič, ker vam je na vašem »to do« seznamu ostalo preveč neobkljukanega, potem morate poskusiti z malo drugačno vajo: s pisanjem »ta da« seznama. To je seznam vseh vaših dnevnih dosežkov (poslal sem ta mail, peljal psa na sprehod, naredil sem zdrav zajtrk, po dolgem času sem poklical tega in onega, obesil perilo, na mizo postavil svež šopek rož itd.), saj vam bo dal občutek zadovoljstva, da ste vseeno imeli produktiven dan.

Seveda se nič ne bo zgodilo iz danes na jutri. Potrebna bo vsakodnevna vaja. A Kristina Kuzmič zagotavlja, da boste dobili ves vložen denar povrnjen (saj vas bo to stalo ravno 0 evrov), če se po enem letu znotraj vas ne bo zgodila nobena sprememba. 🙂


Preberi še:


Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Našo družbo sestavljamo: poročeni, samski-sami, vdovci – vdove, ločenci – ločenke, ženske ali moški z otroki….Vsak po svoje hodi skozi življenje in premaguje težave in preizkušnje.
  Najbolj me motijo ljudje, ki se v vse vtikajo: imaš že kakšno punco, imaš že fanta, kdaj se boš poročil (a), kaj še čakaš….To samske ljudi zelo prizadene in spravi ob živce! So nekateri ljudje, ki so samski tudi prostovoljno in jim je takoj fajn. Toda mislim, da si večina želi imeti nekoga ob sebi, želi si ustvariti družino, imeti otroke. Iz takih ali drugačnih razlogov pa si ne najdejo partnerja oz. partnerke. Morda so bili kdaj razočarani, morda imajo slabe spomine na otroštvo in na zakon staršev, morda enostavno nimajo možnosti koga spoznati. Še posebej v teh časih, ko so odpadle vse prireditve, vsi javni dogodki.

  Sem se pa spomnila na dogodek izpred več kot 40 let. Bilo je na delavskem avtobusu, gužva, polno ljudi. S sovaščanko sva se peljali na delo. Zraven naju je stala gospa iz naše vasi in nama veselo razlagala, da se bo njena nečakinja poročila. Kar naenkrat naju pogleda in pravi: “No, kdaj pa se bosta vidve odločili za ta korak (poroko)?” Še sedaj ne vem, kaj sva zamrmrali v odgovor, verjetno sva obe postali rdeči kot kuhan rak. In obe sva bili mladi, kakšnih 22, 23 let nama je bilo!

  1. Čudovito napisano, Natalija, in spoštljivo. Tako je, vsak človek je svet zase, in vsak se sam odloča, kako bo peljal svoje življenje naprej. Eni tako, drugi drugače. Ne moremo mi usmerjati drugih, kako bodo živeli. Meni je čudovito, da smo si različni, jaz nimam z nikomer problemov, v nikogar se ne vtikam, kako živi. Tudi sina tako učim, da je brez predsodkov, da v šoli spoštuje vsakogar. Seveda se je pa treba postaviti zase, ko je to treba.
   Ti članki za samske, za poročene, ločene, kako spremeniti svojo življenjsko pot, so včasih že nadležni, nisem pričakovala da bo tega toliko na Iskreni, pa saj vendar razumejo, da smo si ljudje različni.
   In vsak ima tudi svoj razlog, zakaj je samski, poročen, ločen, gej, lezbijka, itd. Nekateri gredo čez tako težke preizkušnje, da preprosto nimajo volje, da spremenijo življenje, nekateri ga končajo pod pritiski (npr. mladi) ostalih.
   Dejmo se podpirati med sabo, bodriti, se smejati, ne preveč zahtevati eden od drugega in od sebe. Dejmo se pustiti, da nas življenje pelje, dejmo si pustit, da nas srce vodi, seveda ob zdravi kmečki pameti. Življenje je lepo, takega ga moramo videti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja