Vzgoja preko pesmi in petja

Založba Emanuel je letos izdala bogoslužno pesmarico z naslovom On živi! za otroke. Pesmarica prinaša vsebine, namenjene ne samo otrokom, ampak občestvu z otroki, torej skupnosti kristjanov, ki vrši svoje poslanstvo očetov, mater in drugih vzgojiteljev otrok ter skupaj z njimi živi vsakodnevno krščansko življenje in v občestvu obhaja liturgijo.

Njena prva predhodnica pesmarica On živi! je v 17 letih od svojega izida močno vplivala na izgled bogoslužne glasbe pri nas in obogatila naša bogoslužja. V eno od ocen prve pesmarice sem davnega leta 2005, ko je bila pesmarica razumljena še kot ‘mladinska’, čeprav je v vseh teh letih daleč presegla to, da bi se uporabljala le pri mašah z mladino, zapisala: “Naj bo izid mladinske pesmarice spodbuda, da se bo začelo razmišljati tudi o podobnem konceptu pesmarice za maše z otroki, saj je na tem področju v slovenski Cerkvi veliko zmede, tako z glasbeno-pedagoškega, katehetskega, kakor tudi liturgičnega vidika.”

Leta 2012 je prva pesmarica dobila dopolnitev (Dodatek 2012) in še eno leta 2019 (Dodatek 2019), izšlo pa je tudi kar nekaj zgoščenk s posnetimi pesmimi iz omenjenih pesmaric ter še tri spremljevalne pesmarice ob tem (Adoro te, 2009; Vstani in steci k Jezusu, 2009; Pangue lingua ,2010). Nova pesmarica On živi! za otroke nadaljuje kontinuiteto in že kar poslanstvo založbe Emanuel na področju sodobne bogoslužne glasbe.

Pesmarica je na voljo v naši spletni trgovini.

Najboljša kateheza za otroke – lepo obhajana liturgija

Starši pogosto ugotavljamo, da je najboljša kateheza za otroke prav lepo obhajana sveta maša sama. V bogoslužju ni bistveno, da imamo vse pesmi posebej prilagojene za otroke, ampak bomo najboljši učitelji, če bomo sami goreli in tako vneli za pesem in molitev tudi svoje otroke. Tudi zato se pesmarica začne s celotno vsebino reda svete maše, ki odraslim in otrokom, slednjim še posebej preko umetelnih ilustracij slovenske avtorice Joži Bukovšek, pomaga vstopiti v skrivnost obhajanja bogoslužja.

Njeni oblikovalci so tudi v uvodnih besedah zapisali: “Naj bo ta pesmarica koristen pripomoček vsem otrokom, zborovodjem, veroučiteljem in liturgikom, ki si v Cerkvi prizadevajo za lepoto glasbe in liturgije.” Najbolj bo dragoceno, da sami vzamete pesmarico v roke, in boste hitro opazili, kako spretno vas vodi k dobri izbiri glasbe za bogoslužje.

Uporabno tematsko kazalo

Kakor že njena predhodnica, ima tudi ta pesmarica za kazalom po razdelkih pripravljeno skrbno izdelano še tematsko kazalo, ki lepo določi pesmi, ki so primerne za adventni čas, božični čas, postni čas, velikonočni čas, nato mašne vstopne pesmi, darovanjske pesmi, obhajilne pesmi, sklepne mašne pesmi, krstne pesmi ter pesmi za molitev pred Najsvetejšim. To kazalo je lahko velika pastoralna pomoč voditeljem otroškega in skupnega petja, med katerimi mnogi (pogosto ne po svoji krivdi) žal nimajo zadostne liturgične izobrazbe. Upajmo, da bo tudi ta razporeditev zborovodjem otroških zborov in oblikovalcem ‘družinskih maš’ pomagala k spoštovanju reda svete maše, da se bodo pri izbiri pesmi bolj ozirali na vsebinsko skladnost le-teh z dogajanjem pri bogoslužju.

Slovensko in tuje, starodavno in sodobno – vse to je zaklad Cerkve

V predgovoru so avtorji zapisali, da so želeli v pesmarici “povezati sodobnejši glasbeni izraz z zakladi Svetega pisma in liturgije Cerkve”. Cerkev ne zavrača nobene glasbene govorice, če ta omogoča Božjo čast in posvečevanje vernikov, kar pomeni, da mora biti primerna za sveti bogoslužni prostor tako po svoji glasbeni govorici kot predvsem po ustreznosti besedila.

Pričujoča pesmarica se lahko pohvali s precej slovenskimi avtorji, nadvse dobrodošle pa so tudi prilagoditve tujih pesmi, ki so spretno poslovenjene, z nekoliko drugačnim glasbenim izrazom pa so všečne mnogim otroškim zborom, pri čemer je še posebej dragoceno, da so ustvarjalci pesmarice profesionalno uredili tudi avtorske pravice, kar si lahko drugi oblikovalci pesmaric res vzamejo za zgled in primer dobre prakse.

V konceptu pesmarice je lepo opazovati spoštljivost do krščanske dvatisočletne tradicije, najprej preko mnogih parafraziranih uglasbitev psalmov in druge Božje besede, nato pa tudi v vsaj delni vključitvi gregorijanskega korala, celo preko preproste koralne uglasbitve stalnih mašnih spevov ter preko besedil iz zakladnice liturgije Cerkve.

Pesmarico najdete v naši spletni trgovini.

V Sloveniji imamo veliko otroških pevskih zborov in gotovo je lahko pričujoča pesmarica zanje velik vir novih pesmi, primernih za oblikovanje liturgije. Vendar pa naj nas ne zavede ideja, da bi otroški pevski zbor prevzel vse glasbene dele maše. Poleg tega, da bi bilo to skrajno naporno zanje, otrok ne bi vzgajalo v zavedanju, da so v službi občestvu in ne na nastopu. Zato otroke raje vključimo v vlogo pobudnikov petja vseh pri odpevih pesmi in k solistični oz. zborovski vlogi pri kiticah, še na poseben način pri kiticah speva med berili, kjer je v pesmarici nekaj pomanjkljivosti in veliko prostora za napredek ter priložnost za prihodnjo liturgično vzgojo, pri čemer ne dvomim v nadaljnje prizadevanje skupnosti Emanuel, ki se trudi za lepoto in pravilno obhajanje svete liturgije.

 

Pesmarica je pridobila tudi imprimatur Slovenske škofovske konference, kar pomeni, da so slovenski škofje odobrili, da se smejo pesmi iz pesmarice, ki so za to namenjene, uporabljati pri bogoslužju in da ne vsebujejo nobenega krivega nauka oz. herezije. Kljub nekaterim neenotnostim pri notnem zapisu osmink je dobrodošlo, da so notni zapisi v pesmarici večinoma zapisani v eno- oz. dvoglasju, da so lažje berljivi otrokom.

 

Upam, da bomo natisnjene pesmi kmalu slišali tudi v kvalitetni avdio izvedbi, predvsem pa, da bodo odmevale v naših domovih in cerkvah.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja