Sveti Luka – zdravnik z dobro novico

Avtor: Vladimir Borovikovsky/ Vir: wikimedia.org

Sv. Luka je svetnik znan predvsem po dveh stvareh. Po tem, da je bil po poklicu zdravnik in da je zapisal Lukov Evangelij in Apostolska dela. Evangelij pomeni dobra novica. Zato bi za sv. Luka lahko rekli, da je bil zdravnik z dobro novico.

V svojem evangeliju je skozi prizmo svojega poklica Jezusa opisoval predvsem skozi oči zdravnika – kot nekoga, ki je ozdravljal. Zanimivo pa je tudi to, da je najbolj podrobno opisal dogodke iz Jezusovega otroštva in Marijino doživljanje začetkov odrešenja. Sveti Luka se je zadeve lotil temeljito in hkrati skrito. Šel je k izvirom. Da je spoznal dogodke iz Jezusovega življenja, se je veliko pogovarjal z apostoli. Pavla je spremljal na potovanjih in po natančnosti zapisov o Marijinih dogodkih bi lahko sklepali, da se je z njo zelo dobro poznal. Čeprav je mnogo zapisal, pa sebe v Svetemu pismu omenja zelo malo. 

Kaj nam tak svetnik želi povedati?

Zanimivo je o njem kot o zdravniku razmišljati danes. Prav danes oz. v zadnjih nekaj letih se veliko stvari vrti okoli zdravnikov, zdravstva, zdravja … Pravzaprav skoraj vse. Kot bi svet postal »zdravje-centričen«.

Usmerimo se od strahu pred nevidnim živim bitjem k zaupanju v Bitje, ki je živo in je Življenje samo.

Še bolj zanimivo pa je to, da smo se kot družba osredotočili predvsem na eno bolezen, medtem ko druge seveda niso izginile, hkrati pa je preventivno okolje za preprečevanje širjenja te bolezni povzročitelj mnogih drugih. Predvsem duševnih stisk. Ne moremo sicer spregledati nevarnosti in težav, ki jih novi virus prinaša, hkrati pa je dobro, da ne izgubimo fokusa in da pogledamo, da je v življenju še veliko drugih (bolj) pomembnih stvari. Nam lahko pri tem kaj pomaga sv. Luka? 

Lahko bi sklepali, da je sv. Luka v življenju spremenil svoj poklic. Skozi vse življenje je očitno ohranil držo pomoči ljudem, le da je sprva pomagal s pomočjo naravnega znanja, kasneje pa je svoj trud usmeril v širjenje poznavanja tistega, ki je zares zdravil. Tako duhovne, duševne kot telesne bolezni. Mogoče bi nam ta njegov preobrat bil lahko zgled, da se usmerimo tudi mi od strahu pred neznanim, nevidnim živim bitjem, ki je nekaj med živim in neživim, k zaupanju v Bitje, ki je živo in je Življenje samo. Gotovo ima rešitev tudi za to situacijo, v kateri smo se znašli. 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja