Spremljevalci pri porodu

Thumbnail

Ko je ženska noseča in se začne pripravljati na porod, se pojavi vprašanje: Kdo naj me spremlja ob porodu?

Odgovorov je veliko in nobeden ni napačen. V večini naših porodnišnic pa nam prvo omejitev postavijo s pravilom, da lahko žensko ob porodu spremlja le en spremljevalec. Dandanes je zato tako najpogostejši spremljevalec otrokov oče. Vendar pa se mora ženska sama odločiti, koga si želi kot spremljevalca ob porodu.

Med porodom se ženska ne more ukvarjati z nesporazumi in zamerami. Zato je resnično pomembno, da si izbere nekoga, ob komer se dobro počutite in mu zaupa, pa naj bo to partner, mama, sestra, prijateljica ali doula (porodna spremljevalka). Nekatere ženske, ki čutijo potrebo po dodatnem spremljevalcu, se vse pogosteje odločajo za porod v porodnišnici, kjer jih dodatni spremljevalec ne moti.

Od koga lahko pričakujemo oporo?

Babice v porodnišnici navadno spremljajo več porodnic hkrati, pa tudi drugo osebje se nima časa ukvarjati s posamezno porodnico, zato od njih ne moremo pričakovati nenehne prisotnosti. Ker je porod čustveno in fizično zelo naporen dogodek, poleg tega pa ženska porodnega procesa ne pozna, zaradi česar je še dodatno prestrašena, je prisotnost spremljevalca ob porodu zelo priporočljiva.

Navadno je otrokov oče tisti, ki ji ob tem lahko nudi najboljšo čustveno podporo. Vendar pa je zaradi nepoznavanja porodnega procesa in nepoznanega okolja porodnišnice tudi sam po navadi zelo prestrašen.Navadno je otrokov oče tisti, ki ji ob tem lahko nudi najboljšo čustveno podporo. Vendar pa je zaradi nepoznavanja porodnega procesa in nepoznanega okolja porodnišnice tudi sam po navadi zelo prestrašen. Moški so navajeni probleme reševati hitro, zato jim porod, ki poteka počasi in ob tem svoji partnerici ne znajo pomagati, povzroča dodatno nelagodje.

Poleg tega vnaprej ne morete spoznati babice, ki vas bo spremljala ob porodu, saj nam jo dodelijo ob prihodu v porodnišnico. Ob tem je lahko v veliko pomoč izkušena porodna spremljevalka – doula.

Kdo je doula?

Doula je izkušena, čuteča ženska, ki bodoči mamici (in njenemu partnerju) nudi oporo v času nosečnosti, poroda in v poporodnem obdobju. Z doulo se spoznate v času nosečnosti.

Z njo se lahko dogovorite samo za individualne priprave na porod, kjer vam v času nosečnosti svetuje in vas usmeri k ustreznim informacijam, poleg tega pa vam razloži postopke ob sprejemu v porodnišnico in potek poroda ter pokaže položaje in masažne tehnike, ki lahko pomagajo med porodom.

Doula vas seveda z veseljem spremlja tudi med porodom. Pred porodom se z vami nekajkrat sreča, da se spoznate in pogovorite o vaših željah, strahovih in pričakovanjih. Nato pa jo obvestite, ko se porod začne, in po vaši želji pride na dom ali pa se z njo dobite v porodnišnici.

Ker se z doulo spoznate že pred porodom, se med vami vzpostavi bolj oseben odnos, lažje ji zaupate in se med porodom ob njej tako lažje sprostite. S svojimi nasveti in predlogi vam pomaga premagovati različne stopnje poroda, glede na vaše odzivanje in počutje pa se vam prilagaja in med porodom sledi vašemu ritmu.

Pomoč po rojstvu

Doula z vami neprekinjeno ostane ves čas poroda in po porodu počaka toliko časa, dokler jo potrebujete (oz. vsaj da se otroček začne dojiti). K vam pride tudi nekaj dni po porodu, da se pogovorite o porodu in vam pomaga pri morebitnih težavah in vam odgovori na vprašanja, ki so se pojavila po otrokovem rojstvu.

Lahko pa vam doula nudi pomoč le po rojstvu otroka. Dandanes, ko pogosto nimamo več podpore razširjene družine, je namreč mladi družini, sploh po rojstvu prvega otroka, vsaka pomoč izjemno dobrodošla. Doula vam tako lahko pomaga pri skrbi za otroka, ali pa vam prevzame nekatera hišna opravila (kuhanje, nakupovanje, likanje), ki jim takoj po porodu zaradi nenehne skrbi za otroka niste kos.

Doula in partner

Doula ne more nadomestiti partnerja ženske. Niti ni to njen namen, saj partner ženski lahko nudi najboljšo čustveno oporo. Vendar pa doula partnerju pomaga s svojim znanjem, izkušnjami in nasveti, da lahko on še bolj učinkovito pomaga porodnici. Poleg tega ga z informacijami o tem, kaj se dogaja, sproti obvešča o poteku poroda in ga s tem pomirja in mu odganja strahove. Doula ob porodu kot mama skrbi tako za porodnico kot za njenega partnerja, jima zagotavlja neprestano oporo in jima pomaga doživeti čim lepšo porodno izkušnjo.

Kako doula pomaga ob porodu?

Doula s pomočjo znanja in izkušenj, ki so jih doule po vsem svetu pridobile ob spremljanju porodnic, lahko svetuje s koristnimi nasveti in tehnikami, ki pomagajo pri sproščanju in premagovanju porodnega procesa. Nudi tudi fizično podporo med popadki in porajanjem, pomaga z informacijami o poteku poroda in pri komunikaciji z medicinskim osebjem. Predlaga lahko različne položaje ki olajšajo porod, lajša bolečino z masažnimi tehnikami in tako žensko in njenega partnerja pomiri.

Ob spremstvu doule so tako ženske pogosteje imele spontan vaginalni porod, uporabljale so manj protibolečinskih sredstev, imele krajše porode.Ne glede na to, kako porod poteka, doule sodelujejo z medicinskim osebjem in obveščajo starše o izbirah, ki jih imajo na voljo. To staršem omogoča sodelovanje pri sprejemanju odločitev v bolj varnem in pozitivnem vzdušju, zato so ti bolj zadovoljni s končno izkušnjo.

Manj medicinskih posegov in boljše dojenje

Raziskave kažejo, da ženske, ki imajo med porodom ob sebi doulo, potrebujejo mnogo manj medicinskih intervencij in mnogo uspešneje dojijo svojega otroka. V najnovejši raziskavi iz Velike Britanije, kjer so spremljali 1200 porodov s spremstvom doule, tako ugotavljajo, da le 12 % porodnic, ki jih spremlja doula, potrebuje medicinske intervencije (sicer je povprečje 37,3 %). Pri dojenju so rezultati podobni, saj po 6 tednih izključno doji 70 % mamic, ki so imele podporo doule (v primeru, ko matere nimajo podpore doule, pa je uspešnost dojenja mnogo manjša – le 47 %). Po besedah članice odbora združenja Doula UK, B. Baker, to ni presenetljivo, saj enako kažejo tudi druge raziskave.

Tudi nedavna pregledna študija Cohranove knjižnice ki je zajela 21 raziskav in več kot 15.000 porodnic, je pokazala vrsto prednosti neprestane podpore med porodom. Prednosti vključujejo nižjo stopnjo carskih rezov, višje ocene novorojenčkov po APGAR-ju ter večje zadovoljstvo mladih mamic.

Rezultati so bili najboljši, ko ženska spremljevalka ni bila znanka ali prijateljica porodnice, ni bila članica bolnišničnega osebja in je imela predhodno izobrazbo in izkušnje s spremljanjem žensk ob porodu. Ob spremstvu doule so tako ženske pogosteje imele spontan vaginalni porod, uporabljale so manj protibolečinskih sredstev, imele krajše porode. Pomembno je tudi, da niso odkrili nobenih negativnih učinkov.

»Zdravilo« brez stranskih učinkov

Nepretrgana obporodna podpora ima klinično dokazane prednosti za žensko in otroka in nima stranskih učinkov. Zato avtorji študije priporočajo, da bi imele do nepretrgane oskrbe med porodom dostop vse ženske.

Ali kot je nekoč dejal porodničar, ki je prvi opisal pozitivne učinke doule ob porodu, gospod K. Kennell: »Če bi bila doula zdravilo, bi bilo neetično je ne vzeti«.

 

Špela Peternel,

voditeljica obporodnega izobraževanja, svetovalka in obporodna spremljevalka (doula), dr. biomedicine, univ. dipl. biologinja

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja