Spolnost je Božji dar, ne tabu, in prava ljubezen je strastna – a papež želi mladim povedati mnogo več!

Foto: Shutterstock

Papež napiše globoko in obsežno apostolsko spodbudo Christus vivit oz. Kristus živi, ki jo je navdahnila sinoda o mladih – povprečen slovenski medij pa iz nje potegne le nekaj besed o – seksu. A kljub vsej lepoti spolnosti, ima papež Frančišek mladim tokrat povedati tudi marsikaj drugega.

Papež mladim. Direktno.

Dokument ima 299 členov in je v prvi vrsti namenjen mladim, saj govori o mnogih vidikih njihovega življenja. Spolnosti se dotakne šele nekje proti koncu, kjer piše o ljubezni in družini.

Za sicer kristjana novica, da nas je Bog ustvaril kot spolna bitja, da je On ustvaril spolnost, ki je njegov dar, in ne tabu, ni nekaj novega. Pa tudi papež je to že večkrat povedal. A verjetno je marsikomu, ki ni kristjan, vseeno neznanka, da ima Cerkev do spolnosti izjemno pozitiven odnos. In da papež oznanja, da je namen spolnosti ljubiti drug drugega in posredovati življenje, ter da je prava ljubezen strastna.

Dajte se slišati! Odženite strahove, ki vas hromijo … živite!A papeževo sporočilo mladim še zdaleč ni omejeno na spolnost! In nekaj papeževih misli, vzetih iz konteksta, še ne preda sporočila, ki ga je hotel predati Frančišek, ki je ob mislih o spolnosti zapisal, da mladi močno čutijo poziv k ljubezni in sanjajo o tem, da bi srečali pravo osebo, s katero bi zgradili družino ter da zakrament poroke to ljubezen obkroža z Božjo milostjo.

Dotaknil se je tudi trpljenja, ki ga povzročajo ločitve, in mladim sporočil, da se je kljub vsem težavam vredno zanašati na družino. »Reči, da nič ne more biti do konca, je izdajstvo in laž,« je jasen Frančišek, ki mlade poziva, naj bodo revolucionarji, naj nasprotujejo sedanjosti.

V mlade polaga močno upanje

»Kristus živi. On je naše upanje in najlepša mladost tega sveta. Vse, česar se On dotakne, postane mlado, postane novo, se napolni z življenjemzapiše v uvodu apostolske spodbude, ki jo zaznamuje predvsem ljubezen, ki v različnih oblikah prežema celoten dokument.

A papež mlade poziva tudi k delu, »ker je delo nuja in del smisla življenja na tej Zemlji, poti zorenja«, a hkrati mlade opozarja, da se nikoli ne smejo odreči svojim sanjam in zakopati svojega poklica.

Papež piše v obliki pisma in v mlade polaga močno upanje, mladim pa pravi, da naj svoje upanje položijo v Kristusa, saj jim ga tako nihče ne bo mogel vzeti.

»Cerkev potrebuje vaš zagon, vašo intuicijo, vašo vero«

Sveti oče verjame, da je treba Jezusa danes predstaviti na »privlačen in učinkovit način«. Zapiše tudi, da si mladi ne želijo tihe in plašne Cerkve, ampak Cerkev, ki ni v drži nenehnega obsojanja sveta in bolj posluša.

Med drugim obsoja ideološko kolonizacijo, ki preko ekonomske pomoči nekaterih najbogatejših držav in mednarodnih mehanizmov vsiljuje način, kako živeti spolnost, zakon, življenje in družbeno pravičnost in na poseben način kvari mlade.

»Dajte se slišati! Odženite strahove, ki vas hromijo … živite!« vzklika papež, ki meni, da mladost ne sme biti čas čakanja, ker je obdobje pomembnih izbir.

Sveti oče verjame, da je treba mlade spodbujati in jim dati svobodo pri delovanju, hkrati pa morajo mladi najti pogum za sejanje oznanila v srce drugih mladih. »Cerkev potrebuje vaš zagon, vašo intuicijo, vašo vero,« sklene papež.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja