Splav v New Yorku dovoljen vse do rojstva

Thumbnail

Zvezna država New York  je z novim zakonom o reproduktivnem zdravju v torek uzakonila splav vse do rojstva otroka,  iz kazenskega zakonika pa je izbrisala splav kot kaznivo dejanje.   

Nova zakonodaja je spremenila omejitev splava, ki je bila prej pri 24. tednu. Novi zakon splav razume kot “temeljno pravico”, ki jo lahko v imenu “zaščite življenja ali zdravja” izbere vsaka ženska. Zakon hkrati kot “osebo” definira “človeka, ki se je rodil in je živ”, s čimer je splav v državi dovoljen v imenu zaščite življenja in zdravja ženske vse do zadnjega dne pred rojstvom, piše Dailywire.

»To je šele začetek«

Predlog zakona so v torek sprejeli tudi z namenom obeležitve  46. obletnice sodbe Roe vs. Wade, primera, s katerim je splav v ZDA postal legalen.

“To je šele začetek zaščite, ki jo bomo imeli za naše ženske, za naše okolje, kazensko-pravosodno reformo, izobraževanje – seznam se še nadaljuje,” je za The Democrat & Chronicle povedal senator državnega senata z demokratsko večino Andrea Stewart-Cousins, poroča FaithWire.

Splav v New Yorku v nobenem primeru ni več umor

New York splava po 24. tednu tudi pravno ne razume več kot umor, s čimer nerojeni otroci po 24. tednu nosečnosti ne bodo več obravnavani kot morebitne žrtve umora, hkrati pa ženske, katerih nerojeni otroci bodo umorjeni proti njihovi volji, na primer v primeru nasilja v družini,  ne bodo mogle tožiti svojih napadalcev. Prav tako tudi otroci, ki se bodo po splavu rodili živi, ne bodo deležni zaščite, poroča portal Life News.

Ni še znano, kaj bo to poenilo za zdravniško osebje, ki bi želelo uveljavljati pravico do ugovora vesti in za ali bodo ljudje še lahko svobodno zagovarjali življenje.

Škofje opozarjajo, da je napredek v spoštovanju življenja

Guverner Andrew Cuomo, sicer katoličan, je zakon podpisal v torek, nato pa naročil, naj v znamenje praznovanja prvo stavbo Svetovnega trgovinskega centra ter mostove in stavbe v prestolnici osvetlijo z rožnato svetlobo. Med radijskim intervjujem je nasprotnike zakona označil kot “skrajne konservativce”, ki “nimajo mesta v državi New York, ker to niso tisti, ki so Newyorčani.”

Osem newyorških škofov je novo zakonodajo v pismu ostro obsodilo. Dejali so, da je država postala še nevarnejša za nerojene otroke ter da resnični napredek dosežemo šele takrat, ko zakoni in kultura življenje spoštujejo od prvega trenutka do naravne smrti.

Država je že pred sprejemom zakona imela izjemno liberalno zakonodajo na tem področju, velja za ameriško prestolnico splavov, saj se tam s splavom konča približno tetjina nosečnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.