Smeh kot kazalec uspešnosti zveze

Foto: Canva

Če želite izvedeti, ali bo vaš zakon preživel, poglej fotografije svojega zakonca iz zadnjih let.

Psihologi so ugotovili, da lahko iz tega, koliko so ljudje nasmejani na starih fotografijah, napovedo njihov kasnejši uspeh v zakonu.

V enem od poizkusov so raziskovalci pregledali letno zbirko slik in ocenili intenzivnost nasmeha od 1 do 10. Nihče od tistih, ki so se uvrstili med 10% najbolj nasmejanih, se ni ločil, medtem ko se je izmed 10% najmanj nasmejanih ločil kar vsak četrti. (Točkovanje je temeljilo na podlagi ocene napetosti dveh mišic ob ustih in ob očeh)

V drugem poskusu so raziskovalci prosili osebe, starejše od 65 let, za fotografije iz otroštva (povprečna starost na slikah je bila 10 let). Raziskovalci so ovrednotili vsak nasmeh in ugotovili, da se je ločilo samo 11 % nasmejanih oseb v primerjavi z 31% tistih, ki so bili bolj mrkega pogleda.

V splošnem rezultati kažejo, da imajo ljudje, ki se na fotografije mršijo, petkrat večjo verjetnost za razpad zakonske zveze kot ljudje, ki so nasmejani. Morda nasmeh predstavlja pozitiven pogled na življenje. Morda pa nasmejani ljudje pritegnejo druge srečne ljudi in ima zato takšna zveza boljšo prihodnost. Možno je, da ljudje, ki se pogosto smejijo, pritegnejo več prijateljev in imajo zato večjo podporo pri ohranjanju zdravega zakona. Morda pa so ljudje, ki se smejijo, ko jim fotograf to naroči, bolj pokorni in je zato vztrajanje v zakonu lažje.

Raziskave dejansko potrjujejo zapise v literaturi iz zadnjih 10 let, ki poudarja pomembnost pozitivnega mišljenja. Ugotovitve so še toliko bolj opazne, saj so ugotovili povezavo med fotografijami iz otroštva in trdnostjo zvezo, ki nastane veliko let kasneje. To potrjuje idejo, da tisto, kar se če zgodaj pojavi v našem življenju, lahko napoveduje stvari, ki se pojavijo čez več desetletij.

Študija je bila podrobno objavljena aprila v reviji Motivation and Emotion.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja