Razvoj osebnosti

Thumbnail

Otroka moramo pustiti, da se plazi, saj se le tako lahko razvijejo primarni refleksi in možgani. Odlaganje v stajico, ležalnik ali hojico tako ni primerno.

Izkušena psihoterapevtka Darja Škraba Krmelj nam je v prvem predavanju Šole za starše, ki poteka pod naslovom Razvoj osebnosti, orisala pomen prvih let otroštva pri gradnji celostne osebnosti. Da se otrok razvije v zdravo osebnost je ključen čas nosečnosti, sam porod in obdobje prvih 7 let.

Predavateljica je takoj na začetku poudarila, da že sam potek poroda, ki bi moral biti naraven in ne forsiran z umetnimi popadki, izredno pomembno vpliva na lokomotorični in nevrološki razvoj. Prav tako moramo otroka pustiti, da se plazi, saj ravno plazenje vpliva na razvoj primarnih refleksov in možganov.

Da se otrok lahko v polnosti razvije, mora imeti možnost, da je sprejet v celoti. Otroka pa lahko sprejmemo le, če sebe sprejemamo in ljubimo. Ko stopamo v odnos, je bistveno, da poznamo sebe, svoje strahove in svoje želje.

Velikokrat se zgodi, da reagiramo drugače kot bi si želeli. Vzrok za to najdemo v podzavesti, kjer so shranjeni osnovni mehanizmi pomembni za preživetje. Situacije in vtisi, ki jih doživimo v prvih sedmih letih življenja se zapečatijo v podzavesti, zato je to obdobje tako pomembno, saj vpliva na naše kasnejše življenje. Predavateljica se je dotaknila tudi posameznih razvojnih obdobij in poudarila njihove temeljne značilnosti, bolj podrobno pa bodo obdelana v naslednjih dveh srečanjih.

© Copyright iskreni.net

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja