Priprava na zakon ali misija nemogoče?

Thumbnail

Ali se par lahko pripravi na poroko? Kaj sploh pomeni pripraviti se na poroko? Najti obleke, organizirati ohcet, pripraviti dekliščino in fantovščino, izbrati cvetje, poslati vabila … Seveda, vse to je mogoče pripraviti do potankosti. Tudi vremenske nevšečnosti ali prometne zastoje se da predvideti. Tehnični del poroke imamo torej pod streho ;).

Kaj pa tista, »prava« priprava, priprava srca? Ali se je mogoče pripraviti na obljubo dosmrtne ljubezni in zvestobe? Ali pa na vsa čustva, ki jih doživimo na poročni dan? Pa na vse odnose, navade, težave, ki jih prinesemo v zakon?

V Zavodu Iskreni se v E-pripravi na zakon že 12 let trudimo, da bi parom olajšali ta drugi, ne-tehnični del priprave. Brez navodil, brez priročnika, le z izkušnjami. Tri mesece vsak par poglablja medsebojni odnos ob pogovorih ob forumskih temah, vsi pari pa si nato podelijo zapis na forumu.

Krona E-priprave na zakon pa je skupni vikend, kjer se pari in voditelji srečajo v živo. Teme, ki jih ponuja vikend, so podkrepljene s pričevanji in osebnimi izkušnjami parov in nagovori duhovnih voditeljev. Vikend je tako preplet predavanj, pogovorov, pričevanj, duhovnosti in druženja.

Letošnji spomladanski termin E-priprave na zakon smo okronali v Nazarjah v frančiškanskem samostanu, od 11. do 13. maja 2018.

Voditeljski pari (Janez in Klavdija Kralj, Janez in Veronika Plestenjak ter Štefan in Ivanka Kržišnik) ter duhovna voditelja p. Tomaž Pinter in s. Mateja Kraševec smo se trudili iskreno in realno prikazati naše izkušnje spoznavanja, poročnega dne in zakonskega življenja. Z vsem dobrim in slabim.

Želimo si, da bi prav vsi pari, ki so nam prisluhnili, našli svojo pot in črpali moč iz poročne obljube.

Tako pa so E-pripravo na zakon doživeli nekateri izmed parov …

Prvo srečanje, da se malo »povohamo«, pogovori med nama, poročanje na forumu, tešenje radovednosti ob prebiranju prispevkov ostalih parov, čudovita dopolnitev na skupnem vikendu. Vesela sva, da sva se odločila za tovrstno pripravo na zakon; nekaj težav oziroma malo večji izziv je predstavljalo vsakotedensko pisanje, a če sva zmogla midva, zmore vsak – in splača se! (Rezultat pa lahko preverite čez nekaj let. 🙂)

Simon in Ana

Vikend e-priprave je bil lep zaključek treh mesecev najine priprave in skupnih pogovorov. Najbolj nama bodo ostala pričevanja zakoncev, ki so nam naslikali vsak svojo izkušnjo poročne obljube. Všeč nama je bilo, da to niso bile idealne, ampak realne zgodbe življenja po poroki, iz katerih bova lahko črpala tudi zase.

Tjaša in Blaž

E-priprava je presegla najina pričakovanja. Ker delo večinsko poteka preko foruma, je primerno današnjemu tempu življenja, hkrati pa še vedno omogoča, da se par poglobi v vsako temo. Najboljši del nama je bil zaključni vikend, saj sva imela priložnost umiriti se in dodatno poglobiti najin odnos. Iskrena hvala vsem voditeljskim parom ter duhovnim voditeljem za čudovito izkušnjo pričevanja o resničnem življenju po poroki.

Dominik in Neža


In še nekaj utrinkov z vikenda …

Foto: Štefan Kržišnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.