Priložnost za minimalizem. Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos predlaga zamik velikih nakupov.

Foto: zajem zaslona

Prvič sem se srečal s konceptom minimalizma, ko sem bral življenjepis ustanovitelja Appla Steva Jobsa. Sam minimalizem me je pritegnil predvsem zato, ker se je z njim srečeval eden takrat najbogatejših zemljanov. Torej človek, ki bi si lahko privoščil vse.

Po eni strani je želel, da izdelujejo tehnično in uporabniško dovršene računalnike. Šel je celo tako daleč, da sta mu bili pomembni natančnost in kvaliteta, pa to ne samo na zunaj, ampak tudi od znotraj, tako programska oprema kot strojna. Praktično vsak izdelek slej ko prej odprem, da zamenjam kakšno komponento ali baterijo, zadnja leta predvsem slednjo. Na ta način podaljšujem kvalitetno življenjsko dobo delovanja. In pri Jobsovih izdelkih me je vedno nagovorila dovršenost. Pred trinajstimi leti sem sočasno odprl Apple in HP višjega ranga. Razlika je bila očitna. Takrat sem razumel razliko v ceni in tudi to, zakaj mi dovršeno izdelan računalnik in programska oprema trajata nekaj let več.

Po drugi strani pa je Jobs živel kot asket. Njegova najbolj znamenita slika je iz leta 1982, ko sedi v dnevni sobi, kjer nima nobene opreme in balasta.

Spraševal sem se, kako je možno, da človek, ki hrepeni po nekem minimalizmu, po drugi strani vztraja, da so izdelki popolnoma dovršeni in pregrešno dragi, kot menijo predvsem tisti, ki pogledajo zgolj suhoparne karakteristike (velikost rama, diska ipd.)

Odgovor sem dobil pred približno desetimi leti, ko sem šel skozi 30-dnevne ignacijanske duhovne vaje. V tistem mesecu sem prišel do mnogih življenjskih spoznanj, zahvaljujoč dnevnim pogovorom s p. Roblekom, ki mi je pomagal osmisliti tudi post. Med drugim mi je dejal: »Ne potrebuješ toliko informacij, toliko stvari in toliko izbire. Vse to te odvrača od bistvenega, od odnosa z Njim in bližnjimi. Vsaka nova stvar, ki jo kupiš, ti pobere del energije, pozornosti in denarja.« Zgodil se mi je eden tistih »uau efektov«, in to v dneh, ko sem lahko po cel dan premišljeval le dve vrstici iz Svetega pisma.

»Ne potrebuješ toliko informacij, toliko stvari in toliko izbire. Vse to te odvrača od bistvenega, od odnosa z Njim in bližnjimi. Vsaka nova stvar, ki jo kupiš, ti pobere del energije, pozornosti in denarja.”

Takrat sem uvidel, da je potrošniška miselnost v bistvu čisti protipol minimalizma. Spomnil sem se besed očeta, ki ni imel rad nakupovanj. Vedno me je vzpodbujal, naj kupim manj, a tisto res dobro in premišljeno, da bom imel dlje časa. Pri oblekah je bolj pomembno, da gre za dober material in ne najnižjo ceno, kajti slednje običajno že po nekaj nošenjih postane razmuckano in za v smeti.

Večkrat mi uspe slediti minimalizmu, a hkrati priznam, da je ta potrošniška družba tako močna, da mi prevečkrat spodleti. To še posebej opazim, ko z ženo opraviva letno čiščenje in se želim »znebiti šare«.

Trenutno poteka že več kot mesec dni trajajoč »črni petek«. To je v bistvu praznik, ki so ga ustvarili trgovci in nam potrošnikom izključno škodi. Sprva so ga skušali prilepiti na tradicionalne praznike, katerih bistvo je bilo drugačno. Kasneje so spoznali, da ljudje, ki so v stiku s sabo in praznikom, ne želijo brezglavo zapravljati. Ustvarili so svoje praznike in danes okrog njih naredijo več pompa kot okrog resničnih tradicionalnih praznikov. Takrat so celo radijske postaje popolnoma ne-praznične.

Prihaja recesija in priložnost za previdnost pri večjih nakupih

Ta teden je v intervjuju za CNN presenetil ustanovitelj Amazona Jeff Bezos, ko je razkril, da bo večino premoženja razdal v dobrodelne namene. Hkrati pa je dal nasvet manjšim podjetjem in njihovim lastnikom: »Lastnikom malih podjetij svetujem, da sedaj ne tvegajo. Če se odločate za nakup, morda ta nakup nekoliko zakasnite. Če ste majhno podjetje, morda odložite nekaj nakupov. Ali potrebujete ta nov kos opreme? Mogoče lahko malo počaka. Imeti raje nekaj več denarja na računu lahko naredi veliko razliko.«

Sedaj je odlična priložnost za minimalizem. Pustite si nekoliko več časa za nakup novih stvari, vsaj toliko, da vidite, če to res potrebujete. Podprite raje tiste ljudi, ki podpirajo vaše vrednote, in na ta račun kupite kakšno stvar manj.

Dotaknil se je tudi posameznikov in družin: “Če ste posameznik in razmišljate o nakupu novega televizorja z velikim zaslonom, morda počakajte. Obdržite ta denar in počakajte, kaj se bo zgodilo. Enako velja za hladilnik, nov avto, karkoli, ne tvegajte.”

Sedaj je odlična zunanja priložnost za minimalizem. Namesto novega televizorja, računalnika, sesalca, kupite kakšno dobro knjigo, ki vas bo umirila. Pustite si nekoliko več časa za nakup novih stvari, vsaj toliko, da vidite, če to res potrebujete. Namesto nakupa novega avta naredite raje dober servis avta in podobno. Bodite dobrodelni in podprite koga, ki potrebuje pomoč. Podprite raje tiste ljudi, ki podpirajo vaše vrednote, in na ta račun kupite kakšno stvar manj.

Ob koncu priporočam v ogled enega od mnogih videov na temo minimalizma v družini:

 

S pomočjo knjige Digitalni minimalizem se lahko osvobodite prekomerne in obremenjujoče uporabe ekranov.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja