Predlog o možni ukinitvi financiranja zasebnih vrtcev močno razburja starše

Foto: Freepik

Po trenutno veljavni zakonodaji občine vsem otrokom sofinancirajo bivanje v vrtcu, razlika je le v tem, da otrokom v zasebnih vrtcih občine plačujejo le 85 % delež celotne subvencije, ki bi otroku pripadala v primeru, če bi otrok obiskoval istovrstni program javnega vrtca.

Ne glede na to, da že ta ureditev starše enih in drugih otrok postavlja v finančno neenakopraven položaj, pa je na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, ki pripravlja spremembe Zakona o vrtcih luč sveta ugledal predlog, ki bi iz veljavne ureditve povsem črtal (so)financiranje zasebnih vrtcev.

Sledi zaprtje zasebnih vrtcev?

Pisci takšnega predloga sledijo predvsem argumentaciji nekaterih občin, da trenutna ureditev pomeni dvojno financiranje, saj sočasno s tem, ko plačujejo subvencijo otrokom v zasebnih vrtcih, so prosta mesta v javnih vrtcih. Po mnenju  predsednice Združenja zasebnih vrtcev Slovenije Taje Steblovnik tako občine  kot pristojno ministrstvo: »Ne predstavita, koliko je prostih mest v javnih in zasebnih vrtcih in koliko občine za to plačujejo,« in da so v javnih vrtcih prosta mesta predvsem: »zato, ker je sistem takšen, da jih ne bomo mogli nikoli zapolniti, in zato, ker jih potrebujemo, če želimo vpisati tudi tiste otroke, ki se rojevajo med letom.«.

Steblovnik tudi pojasnjuje, da bi morebitno sprejetje takšnega predloga tudi pomenilo zaprtje večine zasebnih vrtcev, saj bi stroški, ki bi jih morali po novem plačati starši sami, za večino previsoki (posamezni programi lahko stanejo tudi več kot 700 EUR) in bi bili starši otroke prisiljeni prestaviti iz zasebnega v javni vrtec.

Med prvimi je na ta predlog, ki diskriminira starše otrok v zasebnih vrtcih, opozoril tudi Gregor Bezenšek ml., nekdanji kandidat za predsednika Republike Slovenije in vodja Iniciative staršev otrok v zasebnih vrtcih. Bezenšek je mnenja, da bi takšna ureditev pomenila ukinitev pluralizma in možnosti za izbiro za večino staršev, obenem pa je opozoril na dejstvo, da bi z ukinjanjem sofinanciranja zasebnih vrtcev brez dela ostalo ogromno vzgojiteljic, njihovih pomočnic in ostalega strokovnega kadra.

Kaj o napovedanih spremembah pravijo starši?

V uredništvu smo se pogovarjali z več starši, katerih otroci so vključeni v zasebne vrtce. Ti so nam dejali, da že pri obstoječi zakonodaji ne razumejo, zakaj za svoje otroke dobijo manj, saj davke plačujejo pod enakimi pogoji kot vsi ostali. S tem, ko njihovi otroci obiskujejo zasebni vrtec, nikomur ne kratijo nobenih pravic. Sedaj pa bi jim država odvzela še to. O napovedanih spremembah so bile obveščeni tako s strani vrtca, kamor so otroci vpisani, kot tudi s strani civilne iniciative.

Vsi sogovorniki so enotni, da bi takšne spremembe za njihovo družino pomenile izjemen finančni zalogaj in bi bili s tem postavljeni pred vprašanje, ali si to sploh lahko privoščijo. Ob tem poudarjajo, da si nekateri starši težko privoščijo že tistih 15 % deleža subvencije, ki jih sedaj morajo financirati sami, kaj šele, da bi celoten strošek plačila vrtca padel na njihova ramena.

Današnji svet potrebuje ljudi, ki razmišljajo s svojo glavo, ki se znajo odločati in sprejeti odgovornost. Če ukinemo pluralnost, se vse to izgubi. (Jana)

Ena izmed mamic tudi pravi, da si njihova družina ne bi mogla privoščiti plačevanja niti za enega otroka, kaj šele za dva. Druga se strinja in pravi, da bi takšna sprememba pomenila, da bi otroka najbrž izpisali iz zasebnega vrtca, ker bi to preveč načelo njihov družinski proračun. Tretji sogovornik pa nam je dejal, da bi takšen predlog, v kolikor bi zaživel, zagotovo pomenil, da bi se pred njiju z ženo postavilo vprašanje, ali si to sploh lahko privoščita. Kljub temu, da bi zaradi izjemno dobre izkušnje ob tem, ko otroka obiskujeta zasebni vrtec, iskala način, da se to nadaljuje, pa upa, da država staršev otrok, ki obiskujejo zasebni vrtec, nikoli ne bo postavljala pred dilemo, ali to ohraniti ali pa zaradi previsokega stroška tovrstno vzgojo opustiti.

 Zakaj za svoje otroke dobimo manj, če plačujemo davke pod enakimi pogoji kot vsi ostali? Sedaj pa je možnost, da  s strani države ne bomo dobili nič. (Metka)

Sogovorniki se strinjajo, da bi morali starši ohraniti pravico do svobodnega odločanja o tem, kaj je za njihove otroke najboljše. Država s takšnim predlogom skuša staršem odvzeti pravico vzgajati otroke po njihovih prepričanjih in vrednotah. Ena izmed mamic pa je tudi dodala, da se ob tem počutijo kot drugorazredna družina in da se v naši državi očitno bojimo otrok, ki bi bili vzgojeni vsaj rahlo izven ustaljenih klasičnih okvirjev institucionalne vzgoje.

Izbira vzgojnega in izobraževalnega sistema bi v sodobno urejeni družbi morala biti prepuščena staršem otrok. V tem trenutku pa so predvsem signali oziroma razlogi, ki naj bi vodili v razmišljanje o ukinitvi financiranja milo rečeno nerazumljivi in nepošteni do otrok. (Dani)

Starši, združeni v civilni iniciativi, že napovedujejo, da bodo za zaščito interesov otrok in preprečitve dodatne diskriminacije uporabili vsa pravna sredstva, pristojni minister Darjo Felda pa ob tem miri in pravi, da v rokah nima še nobenega dokumenta in da pričakuje, da bodo morebitne spremembe najprej usklajene znotraj strokovne skupine in šele nato predane v javno razpravo.

To, ali bodo v javni razpravi upoštevana mnenja staršev in strokovnjakov, ki jih takšne napovedi o ukinitvi financiranja zasebnih vrtcev skrbijo, pa bomo šele videli.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja